Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

FESTIVAL

FESTIVAL

SMALL IMAGE_SaxGO24_KDNG_533X400_roza
SMALL IMAGE_SaxGO24_KDNG_533X400_roza

O festivalu

Nova Gorica je že skoraj tri desetletja zbirališče mladih nadobudnih saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO je istočasno tudi festival z najdaljšo tradicijo v mestu, na katerem se prepletajo zvoki saksofona v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, ki razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Festival SAXGO24, ki vključuje tudi poletno šolo saksofona, bo s tradicionalnim prepletom jazza in klasične glasbe potekal na raznih prizoriščih Nove Gorice med 28. junijem in 5. julijem 2024.

TIVON_small image
TIVON_small image

Boštjan Simon o jazz koncertih

Medžanrski in mednarodni jazzovski oddelek festivala SAXGO bo tudi letos v Novo Gorico pripeljal najboljše in najbolj kreativne saksofoniste s svetovnih, evropskih in slovenskih odrov, ki se bodo novogoriškemu glasbenemu bazenu predstavili na Ploščadi Silvana Furlana…

Preberi več…
small image KOLAŽ
small image KOLAŽ

Jan Gričar o koncertih klasičnega saksofona

Klasični del festivala SAXGO prinaša tri atraktivne koncerte. Letošnji fokus festivalskega programa temelji na mlajši generaciji uveljavljenih umetnikov, ki so si svojo pot na koncertne odre utirali s številnimi nagradami na najpomembnejših tekmovanjih in nastopih na priznanih festivalih širom po svetu. V Slovenijo prvič prihajajo…

Preberi več…

JAN GRIČAR – KLASIČNI SAKSOFON

 

Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem glasbenem konservatoriju v Parizu v razredu profesorja Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfonikiSimfoničnim orkestrom Slovaškega radiaSimfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni, kot so En ShaoMatthias PintscherAnton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

www.jangricar.com

 

Preberite si pogovor z Janom Gričarjem, SAXGO umetniškim vodjo za klasični saksofon

BOŠTJAN SIMON – JAZZ & IMPROVZACIJA

 

Boštjan Simon se je po zaključenem šolanju na Konservatoriju v Amsterdamu vrnil v Slovenijo in soustvaril številne zasedbe z mednarodnim dometom. Z zasedbami Trus!Velkro in Litošt je govorico improvizacije predstavil na odrih, ki le-te niso bili navajeni. Trenutno vodi skupino There Be Monsters, s katero nastopa po Sloveniji in okolici, poleg tega pa je občasno aktiven še v naslednjih sestavih: Tržaški orkester zgodnjega jazza TEJOBig band RTV SlovenijaMilan Stanisavlević kvintetRobert Jukič kvartetBoštjan Simon QuintetQuartzite Quartet in Big band Nova. Osredotoča se na saksofonsko improvizacijo v povezavi z živo elektroniko ter na poliritmične prijeme pri kompoziciji, kar lahko preverimo v zadnjem Boštjanovem audio-vizualnem projektu Etceteral Marekom Fakučem in Lino Rica. Navdih črpa iz izpostavljenosti različnim stilom avtentične glasbe. Piše si glasbene zaznamke in skice, iz katerih se rodijo aranžmaji za specifično skupino. “Vsaka od omenjenih skupin je izlet v določen zvok,” pravi Boštjan, “verjamem pa, da bi lahko našli skupne točke teh izletov predvsem v sestavljenih ritmih ter mešanju akustičnega in elektronskega zvoka, ki nakazujejo na moj širši glasbeni interes.”  Na področju improvizacije je nanj zagotovo največ vplival goriški mednarodno priznani tolkalist Zlatko Kaučič s katerim je imel čast igrati v duetu na eni izmed edicij festivala SAXGO. Njegova šola, festival BCMF in njegovi Kombo sestavi so vrhunski inkubator improvizacije v širši goriški regiji.

 

Preberite si pogovor z Boštjanom Simonom, SAXGO umetniškim vodjo za jazz saksofon in improvizacijo

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

 

T: + 386 5 335 40 13
M: + 386 41 775 089
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Kje smo

 

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
SI – 5000 Nova Gorica

Projekt sofinancirajo

Medijska sponzorja

Sponzorja

Poletna šola saksofona SAXGO24

Skip to content