Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

STALNA RAZSTAVA: Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”

STALNA RAZSTAVA: Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”

Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”

 

Trg Evrope ni zanimiv le zaradi dejstva, da ga deli mejna črta med Italijo in Slovenijo. Je tudi simbol združevanja in sodelovanja. Nastal je pred dobrim stoletjem kot predprostor tedanjega goriškega državnega kolodvora, najpomembnejše vmesne postaje Bohinjske železnice, ki je že leta 1906 povezala Trst z Jesenicami in naprej s srednjo Evropo. Tudi danes se na tej postaji in na tem trgu ustavi marsikateri popotnik. Že od leta 2005 je v prostorih te najstarejše javne stavbe v Novi Gorici na ogled Muzejska zbirka Kolodvor, ki pripoveduje zgodbe o državni meji na Goriškem od leta 1945 do 2004. Zbirka je last Goriškega muzeja. V avli železniške postaje pa od leta 2016 deluje tudi čezmejna Kulturno-informacijska stična točka KiT, ki tako domačine kot turiste obvešča o kulturni in turistični ponudbi na obeh straneh meje.

 

V želji, da bi obiskovalcem tega avstro-ogrskega bisera bolje predstavili tudi Bohinjsko železnico, po kateri mnogi na ta simbolni kraj pripotujejo ali se od tu po njej podajajo na odkrivanje drugih slovenskih krajev, je nastala stalna razstava Bohinjska proga: ob Soči po “tiru treh narodov”, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja. Njeni ustvarjalci so namreč posamezniki in ustanove z obeh strani meje. Razstavo sestavlja 15 stenskih panelov, ki nas popeljejo skozi zgodovino Bohinjske proge, predstavijo njene najbolj impozantne objekte (Solkanski most, Bohinjski predor, (novo)goriško postajo), seznanijo nas z vozili, ki so bila oziroma so na tej progi še vedno v uporabi ter z vlogo železnice pri razvoju turizma pred dobrim stoletjem.

 

Stare razglednice nas popeljejo po krajih od Jesenic do Trsta, zadnji del razstave pa je namenjen današnjemu utripu Bohinjske proge in njenim posebnostim: muzejskim vlakom in avtovlaku. Besedilo na panelih je v štirih jezikih: slovenščini, italijanščini, angleščini in nemščini. Kljub obilici historičnega gradiva in romantičnih panoramskih posnetkov vlakov v slikovitem, brezčasnem okolju, je v zgodbo vpleten tudi marsikateri namig za prihodnost: ustvarjalci razstave si seveda želijo, da bi Bohinjska proga postala moderna regionalna železnica, del trajnostnega prometnega sistema, ki bi učinkovito služil tako domačinom kot turistom.

 

Razstava je nastala v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in Kulturno-informacijske stične točke KIT v sodelovanju z EZTS GO – Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje med občinami Gorica (I), Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba (SLO). Pod kuratorstvom Matjaža Marušiča in Alessandra Puhalija sta jo finančno omogočila EZTS GO in Kulturni dom Nova Gorica. Sofinacirana je v okviru Programa Interreg V-A Italia-Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Evropski projekt “Isonzo – Soča”.

 

Fotografije: Kristina Markova – KiT

 

Razstava je na ogled po urniku Železniške postaje Nova Gorica, vstop prost.

POSEBNO OBVESTILO:

V času prenove železniške postaje Nova Gorica bo informacijska točka zaprta. Lep pozdrav do ponovnega odprtja!

 


Kontakt

 

E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Kulturno-informacijska stična točka
Kolodvorska 8
SI-5000 Nova Gorica

 

 

Urnik

 

Torek-sobota:
9.00–12.00 in 12.30–16.00

 

Nedelja in ponedeljek:
zaprto

 

Ob praznikih zaprto, razen ob izjemnih dogodkih.

Skip to content