Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedamo, kakšen neverjeten kulturni potencial skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom. To počnemo z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto. Prav zato nas je decembra 2020 razveselila pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture, ki jo bo Nova Gorica nosila s sosednjo italijansko Gorico pod imenom GO! 2025.

 

Leta 2016 smo v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici, ob znamenitem Trgu Evrope – najbolj nazornem stičišču obeh Goric, odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le-te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden naših primarnih ciljev je tudi vrednotenje skupnega mestnega trga – Trga Evrope. Sredino trga krasi krožni talni mozaik, ki je bil izbran na mednarodnem likovnem natečaju, njegov avtor pa je tržaški umetnik Franko Vecchiet.

 

KiT se tako nahaja na zelo strateški poziciji, kjer se odpirajo »vrata v Slovenijo«, saj je ravno na železniški postaji, tik ob Trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo ogledati bodisi znameniti trg in železniško postajo, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših slovenskih destinacij, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo prek 35.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 68-ih držav sveta.

Kontakt

 

 

Kulturno-informacijska stična točka
Kolodvorska 8
SI-5000 Nova Gorica

 

 

Kristina Markova
T: 051 251 174
E: kitng.go@gmail.com

 

 

Urnik

 

Ponedeljek–petek:
9.00–12.00 in 12.30–16.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto, razen ob izjemnih dogodkih

trgovinica_small image
trgovinica_small image

Trgovinica s spominki

KiT – Kulturno informacijska točka je svojo ponudbo nadgradila s trgovinico s spominki. Tu lahko domačini in turisti najdejo umetnine ter izbrane unikatne izdelke domače in umetnostne obrti  lokalnih ustvarjalcev in obrtnikov, med njimi izbrana dela  priznanih goriških likovnih ustvarjalcev. V trgovinici lahko dobite tudi spominke, kot so magneti s podobami Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, solkanskega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu in bohinjsko progo. Razvili smo tudi spominke s podobo Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope.

Preberi več
Rectangle 1120 (13)
Rectangle 1120 (13)

Stalna razstava

V avli Železniške postaje Nova Gorica smo postavili tudi stalno razstavo Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja. Nastala je iz želje po konkretnejši predstavitvi Bohinjske železnice, njene vloge nekoč in danes ter želja vezanih na njeno posodobitev v prihodnosti. Razstava je nastala v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in Kulturno-informacijske stične točke KIT v sodelovanju z EZTS GO – Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje med občinami Gorica (I), Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba (SLO). Razstava je na ogled po urniku Železniške postaje Nova Gorica, vstop prost.

Preberi več
david 2
david 2

Vodeni sprehodi

V duhu čezmejnega sodelovanja in spoznavanja obeh Goric smo poleg informiranja o dogodkih z obeh strani meje naše delovanje nadgradili še z vodenimi sprehodi pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja Davida Kožuha. Začeli smo s sprehodom po Goriškem Korzu, ki smo ga večkrat organizirali tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. Pri teh sprehodih gre za preplet strokovnega predavanja na prostem in vodenega ogleda, namenjeni pa so predvsem posameznikom.