Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
17. 5. / Torek / 20:00

VEČER ŠANTLOVIH KOMORNIH DEL

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica
17. 5. / Torek / 20:00

VEČER ŠANTLOVIH KOMORNIH DEL

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

VEČER ŠANTLOVIH KOMORNIH DEL

Oskar Longyka, violina
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Ana Semič-Bursać, klavir

 

Komorna glasba goriškega rojaka, slikarja in skladatelja Saše Šantla (1883-1945), je v Novi Gorici prvič zazvenela na koncertu pred 14 leti. Tedaj so jo predstavili študenti ljubljanske Akademije za glasbo pod vodstvom profesorja komorne igre Tomaža Lorenza. Tokrat je na vrsti drugi del Šantlovega komornega opusa. Naštudiral ga je mladi klavirski trio, ki ga sestavljajo Oskar Longyka, Sebastian Bertoncelj in Ana Semič Bursać. Violinist Longyka in violončelist Bertoncelj sta se spoznala na poletnem taboru Dunajske filharmonije v Trenti in leta 2015 ustanovila svoj duo. Za tokratni koncert sta pritegnila še pianistko Ano Semič Bursać in kot osrednji del programa so pripravili Šantlov klavirski trio iz leta 1938, ki je bil premierno izveden v Ljubljani leta 1941, zdaj pa bo njegova prva ponovitev. Tudi druge skladbe, ki jih bodo zaigrali člani tria posamično, bodo prvič izvajane v Novi Gorici, med njimi tudi Koncertino za violino in klavir, ki ga je pred leti za RTV Slovenija posnel pokojni violinist Tomaž Lorenz.

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Koncertni list

Oskar Longyka je letos končal študij violine pri prof. Vesni Stanković-Moffat na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani pri prof. Marjani Gregorič, nato pa nadaljeval v razredu prof. Roka Zgonca, pri katerem je študiral tudi na Konservatoriju za glasbo in balet. Iz violinske in  komorne igre se je izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih v tujini in doma. Nastopa kot solist, komorni in orkestrski glasbenik in sodeluje z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. V Rotterdamu, kjer je v okviru programa Erasmus+ študiral violino pri prof. Igorju Gruppmanu, se je izpopolnjeval tudi na oddelku za tango in se udeležil delavnic na to temo pri argentinskih glasbenikih. Zanimanje za etno glasbo je razvil na delavnicah pod mentorstvom Bojana Cvetrežnika, na graški akademiji pa je postal član tovrstne mednarodne godalne zasedbe Trio Lumi, ki je leta 2021 izdala prvi album. V sezoni 2022/23 je ustvarjalec v rezidenci programa Mladi raziskovalci, ki se izvaja pod okriljem Inštituta abeceda.

Sebastian Bertoncelj izhaja iz domžalske glasbene družine. Navdušil se je za violončelo, njegov dolgoletni srednješolski in akademijski profesor v Ljubljani pa je bil Miloš Mlejnik. Pozneje se je izpopolnjeval še pri priznanih profesorjih v Stuttgartu, Luzernu in Salzburgu. Uveljavil se je kot koncertni solist z domačimi orkestri in sodeloval med drugim z dirigenti Urošem Lajovicem, Phillipom von Steinaeckerjem, En Shaom, Lorisom Voltolinijem in Simonom Dvoršakom. Posebej se posveča komorni glasbi; v okviru različnih festivalov in koncertnih ciklov doma in v tujini je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki. Prejel je več prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Med drugim je dobil Prešernovo nagrado ljubljanske Akademije za glasbo in nagrado Yamahinega glasbenega sklada. Svoje znanje že od leta 2016 razdaja kot predan pedagog. Trenutno vodi razrede mladih violončelistov na konservatoriju v Mariboru, na umetniški gimnaziji v Celju in na glasbeni šoli v Slovenski Bistrici ter deluje kot asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V tekočem študijskem letu poučuje tudi na Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu.

Ana Semič Bursać je po šolanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet (Helena Megušar, Hinko Haas) diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, nato pa magistrirala na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu Tobiasa Schabenbergerja. Med šolanjem se je udeleževala pianističnih tekmovanj in prejela več nagrad ter se dodatno izobraževala pri Dmitriju Baškirovu, Aleksandru Madžarju, Normi Fisher in drugih. Za uspešen študij je bila nagrajena s Škerjančevo nagrado (konservatorij) in študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Redno snema za arhiv RTV Slovenija ter koncertira samostojno, kot solistka z orkestri in v komornih zasedbah. Trenutno poučuje klavir na glasbenih šolah Moste-Polje v Ljubljani in v Celju, na slednji tudi korepetira.

 

Program – komorne skladbe Saše Šantla:

 

Klavirska sonata v G-duru, op. 19 (1910)

Allegro

Adagio

Tempo di menueto

Allegro con brio

Ana Semič Bursać, klavir

 

Koncertino za violino in klavir, op. 44 (1928)

Andantino affettuoso

Andante

Allegretto

Oskar Longyka, violina

Ana Semič Bursać, klavir

 

* * *

 

Sonata za violončelo in klavir, op. 48 (1928)
1. stavek – Appassionato

Sebastian Bertoncelj, violončelo

Ana Semič Bursać, klavir

 

Trio za violino, čelo in klavir, op. 64 (1937)

Andante piu tosto allegretto

Adagietto

Vivo

Allegro vivace

Skip to content