Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
14. 6. / Torek / 20:00

MUSICA GORITIENSIS – koncert zmagovalca II. mednarodnega tekmovanja

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica
14. 6. / Torek / 20:00

MUSICA GORITIENSIS – koncert zmagovalca II. mednarodnega tekmovanja

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

Marei Schibilsky (NEM), violončelo
Mizuho Furukubo (JPN), klavir

 

Koncert zmagovalke v najvišji kategoriji (E) II. Mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis v organizaciji SCGV Emil Komel.

 

 

Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž predstavljata 2. izvedbo mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis, ki je namenjeno mladim študentom in glasbenikom do 30. leta starosti in je razpisano za discipline violina, violončelo, klavir in solopetje; vsaka disciplina je razdeljena v pet kategorij glede na starost tekmovalca. Posamezne discipline bodo ocenile strokovne žirije, ki jih sestavljajo ugledni mednarodno priznani glasbeniki in pedagogi.

 

Prirejanje tekmovanj ni novost za SCGV Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž, saj sta pred leti prav tu potekali dve zelo pomembni tekmovanji – klavirsko tekmovanje »Giuliano Pecar« in tekmovanje za mlade violiniste in čeliste »Alfredo in Vanda Marcosig«, pri katerih sta ustanovi vsako leto aktivno pripomogli k realizaciji in izvedbi mednarodnega tekmovanja. Po lanski krstni uspešni izvedbi, kjer je bilo 90 tekmovalcev iz 22 držav iz celega sveta, bodo tudi letos dobitniki višjih kategorij imeli priložnost nastopati v pomembnih glasbenih sezonah v našem širšem teritoriju.

 

Enega izmed teh koncertov bo nudil Kulturni doma Nova Gorica, kar bo pripomoglo k še večji povezanosti našega skupnega kulturnega prostora, tudi v okviru zahtevnega projekta Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025, GO! 2025.

 

V dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica bo nastopila nemška violončelistka MAREI SCHIBILSKY, dobitnica najvišje kategorije (E) na tekmovanju Musica Goritiensis. Spremljala jo bo japonska pianistka Mizuho Furukubo.

 

Uradna stran tekmovanja

 

 

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Koncertni list

Marei Schibilsky se je rodila leta 2002 v družini glasbenikov. Pri štirih letih je začela igrati klavir, pri petih letih pa je imela prve lekcije violončela. Leta 2015 je postala mlajša študentka na Institutu Julius Stern Univerze za umetnost v Berlinu. Od leta 2018 je učenka Visoke šole za glasbo Hanns Eisler Berlin, kjer trenutno obiskuje drugi semester študija. Med letoma 2013 in 2021 je bila članica Nemškega godalnega filharmoničnega orkestra, med letoma 2016 in 2021 pa štipendistka mednarodne Glasbene akademije za nadarjene v Nemčiji. Kljub rosnim letom je prejela že številne visoke in posebne nagrade, med drugim tudi nagrado fundacije Harald Genzmer za najboljšo interpretacijo dela klasičnega modernizma in nagrado mesta Münster/WDR 3 za najboljšo interpretacijo klasičnega dela. Po zmagi na 8. Dussmannovem glasbenem tekmovanju leta 2019 je debitirala s Šostakovičevim Prvim koncertom za violončelo v berlinski Koncertni hiši. Izdala je tudi zgoščenko z Brahmsovo Sonato za violončelo v e-molu. Leta 2021 je s Komornim orkestrom Nemške opere izvedla Koncert za violončelo v A-duru C. Ph. E. Bacha, z Brandenburškim državnim orkestrom iz Frankfurta pa Variacije na rokokojsko temo Čajkovskega. Aprila 2022 je zmagala na 2. Mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis.

Mizuho Furukubo se je rodila leta 1991 v Baslu v Švici, pri štirih letih pa se je preselila na Japonsko, kjer je študirala klavir pri Y. Harashima, K. Kumekawa, N. Kondo, N. Shibanuma in N. Kawashima. Marca 2010 je končala srednjo šolo Toho Gakuen, leta 2014 pa višjo šolo na istoimenskem institutu. V vlogi pianistke spremljevalke in tudi solistke je med letoma 2016 in 2021 prejela veliko nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Prav tako se lahko pohvali s številnimi izkušnjami, ki jih je pridobila v vlogi uradne korepetitorice na italijanskih mednarodnih glasbenih tekmovanjih in v gledaliških hišah, kot so mestna gledališča v Trevisu, Ferrari in Rovigu ter beneški Teater Malibran. Leta 2017 je z odliko končala dvoletni tečaj klavirske spremljave pri Silvanu Zabeu, Fabriziu Del Biancu in Patrizii Tirindelli na Konservatoriju za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu. Z odliko je končala tudi magistrski študij klavirske interpretacije na beneškem Konservatoriju Benedetto Marcello pri Igorju Cognolatu. Trenutno sodeluje s Konservatorijem za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu in Konservatorijem Benedetto Marcello. Od leta 2022 je uradna pianistka na goriškem mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis.

Luigi Boccherini (1743–1805)
Sonata za violončelo v C-duru, G. 17
Allegro – Largo assai – Rondo allegro

 

Richard Strauss (1864–1949)
Romanca v F-duru za violončelo in klavir

 

Krzysztof Penderecki (1933–2020)
Capriccio za Siegfried Palm

 

* * *

 

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Sonata za violončelo in klavir št. 2, op. 5
Adagio sostenuto e espressivo – Allegro molto più tosto presto – Rondo. Allegro

 

Karl Davidov (1838–1889)
Pri fontani

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content