Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
Scroll
SAXGO22_533x533
SAXGO22_533x533

O festivalu

Nova Gorica je že četrt stoletja zbirališče mladih nadobudnih saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO, ki pridobiva vse večji ugled med glasbeniki in poznavalci tega instrumenta, je istočasno tudi festival z najdaljšo tradicijo v mestu, na katerem se prepletajo zvoki saksofona v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, ki razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Prihajajoči festival SAXGO22, ki letos vključuje tudi Mednarodno tekmovanje saksofonistov, bo na raznih prizoriščih Nove Gorice potekal med 28. junijem in 8. julijem 2022. V tem času se bo zvrstilo kar 7 koncertov, kjer se bosta sedaj že tradicionalno prepletala jazz in klasična glasba.

Ab Baars_čb_533x400
Ab Baars_čb_533x400

Boštjan Simon o jazz koncertih

Medžanrski in mednarodni jazzovski oddelek festivala SAXGO bo tudi letos v Novo Gorico pripeljal najboljše in najbolj kreativne saksofoniste s svetovnih, evropskih in slovenskih odrov, ki se bodo novogoriškemu glasbenemu bazenu predstavili na začetku festivala. Otvorili ga bomo z enim največjih imen evropskega jazza…

Preberi več
all together now 533x400
all together now 533x400

Jan Gričar o koncertih klasičnega saksofona

ALL TOGETHER NOW je sedaj že prepoznavna znamka vsakoletnega festivala. Na tem koncertu se bodo v torek, 5. julija 2022 predstavili svetovno priznani saksofonisti, koncertanti in pedagogi, ki bodo del žirije letošnjega mednarodnega tekmovanja. Na prvem koncertu klasičnega dela festivala bodo nastopili…

Preberi več

JAN GRIČAR – KLASIČNI SAKSOFON

 

Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem glasbenem konservatoriju v Parizu v razredu profesorja Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni, kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

www.jangricar.com

 

Preberite si pogovor z Janom Gričarjem, SAXGO umetniškim vodjo za klasični saksofon

BOŠTJAN SIMON – JAZZ & IMPROVZACIJA

 

Boštjan Simon se je po zaključenem šolanju na Konservatoriju v Amsterdamu vrnil v Slovenijo in soustvaril številne zasedbe z mednarodnim dometom. Z zasedbami Trus!Velkro in Litošt je govorico improvizacije predstavil na odrih, ki le-te niso bili navajeni. Trenutno vodi skupino There Be Monsters, s katero nastopa po Sloveniji in okolici, poleg tega pa je občasno aktiven še v naslednjih sestavih: Tržaški orkester zgodnjega jazza TEJOBig band RTV SlovenijaMilan Stanisavlević kvintetRobert Jukič kvartetBoštjan Simon QuintetQuartzite Quartet in Big band Nova. Osredotoča se na saksofonsko improvizacijo v povezavi z živo elektroniko ter na poliritmične prijeme pri kompoziciji, kar lahko preverimo v zadnjem Boštjanovem audio-vizualnem projektu Etceteral Marekom Fakučem in Lino Rica. Navdih črpa iz izpostavljenosti različnim stilom avtentične glasbe. Piše si glasbene zaznamke in skice, iz katerih se rodijo aranžmaji za specifično skupino. “Vsaka od omenjenih skupin je izlet v določen zvok,” pravi Boštjan, “verjamem pa, da bi lahko našli skupne točke teh izletov predvsem v sestavljenih ritmih ter mešanju akustičnega in elektronskega zvoka, ki nakazujejo na moj širši glasbeni interes.”  Na področju improvizacije je nanj zagotovo največ vplival goriški mednarodno priznani tolkalist Zlatko Kaučič s katerim je imel čast igrati v duetu na eni izmed edicij festivala SAXGO. Njegova šola, festival BCMF in njegovi Kombo sestavi so vrhunski inkubator improvizacije v širši goriški regiji.

 

 

Preberite si pogovor z Boštjanom Simonom, SAXGO umetniškim vodjo za jazz saksofon in improvizacijo

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

T: + 386 5 335 40 13
M: + 386 41 775 089
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Kje smo

 

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
SI – 5000 Nova Gorica

Projekt omogočajo

Mestna občina Nova Gorica
Component 70
Component 71
Component 68

Medijski sponzorji

Mestna občina Nova Gorica
Component 70
Component 71
Component 68
Component 69
Ministrstvo za kulturo RS