Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

BOFF na obisku z avtorji filma TIHA MOČ in aktivistoma Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS NG

 

Letošnji pogovorni cikel Potohodci bomo zaključili z ogledom dveh filmov po izboru direktorja bovškega festivala filmov o naravi in športih Bovec Outdoor Film Festival – BOFF. Najprej si bomo ogledali zmagovalni film po izboru občinstva 16. izvedbe festivala BOFF, t. j. Večni ogenj (2023, Eternal Flemme). Švicarski režiser Nicolas Bossard prikazuje odpravo plezalcev Érica Jameta in Antoina Pecherja na pakistanski Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu, granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu, ki sta z vrha naravne gmote izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika: skok z obleko za letenje in padalom.

 

Sledila bo projekcija slovenskega športno-motivacijskega filma  Tiha moč (2023), v katerem je avtor Peter Vrčkovnik dokumentiral odpravo dveh slovenskih gorskih kolesark, Nike Radjenovič in Andreje Jagodic, ki sta s kolesi osvojili najvišji vrh Afrike. Andreja in Nika želita s svojim podvigom na Kilimandjaro pokazati, da je ženskam še kako dovoljeno sanjati in da sanje nimajo roka trajanja. Za njihovo uresničitev je potreben le pogum. Poleg zahtevnega vzpona in spusta na goro pa objektiv spremlja tudi prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih. Film, ki ga bodo v krajšem pogovoru pospremili tudi člani ustvarjalne ekipe, je več kot le športni podvig, to je zgodba o vztrajnosti, pogumu in želji po uresničitvi sanj ter dobrodelnosti.

Posebno pozornost bomo tokrat namenili lokalnim aktivistom MTB iz Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS Nova Gorica, ki na Goriškem orjejo ledino gradnje in legalizacije gorsko kolesarskih poti. V pogovoru z dvema od najaktivnejših članov in aktivistov društva, Brankom Belingarjem in Sonijem Makarovičem, se bomo pogovarjali o njihovi prehojeni poti, načrtih v bližnji in željah v daljni prihodnosti. Med raznoraznimi društvenimi dejavnostmi se v teh dneh posvečajo tudi pripravam na SloEnduro dan, ki bo na novi ‘poskusni’ trasi potekal v soboto, 23. marca 2024, med 9. in 16. uro.

 


 

TIHA MOČ
(Peter Vrčkovnik, 19, 2023, Slovenija)

Film je zgodba o Niki in Andreji, ki se s kolesi odpravita na Kilimanjaro. Organizacijsko podporo najdeta pri Ekeney, vodji lokalne treking agencije, ki prvenstveno zaposluje ženske, s čimer podvig pridobi tudi družbeno kritično noto. Želja vseh je, da prebudijo v ženskah pogum in voljo, da si upajo živeti sanje in pokukati izza povprečnosti. Ekeney spodbuja ženske za poklice, ki so večinoma v domeni moških in jim s tem omogoča zaslužek ter dostojnejše življenje njihovih družin. Andreja in Nika želita s svojim podvigom pokazati, da ženske smemo sanjati, da sanje nimajo roka trajanja in da je potreben le pogum za njihovo uresničitev. Poleg zahtevnega vzpona na goro in spusta objektiv spremlja prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih. Film je več kot le športni podvig, je zgodba o vztrajnosti, pogumu in želji po uresničitvi sanj.

 

VEČNI OGENJ (Eternelle Flemme)
(Nicolas Bossard, Avstria/Švica, 2023, 26 min.)

26-minutni film švicarskega avtorja Nicolasa Bossarda prikazuje odpravo na Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu v Pakistanu, granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu. Éric Jamet in Antoine Pecher sta z vrha izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika – skok z obleko za letenje in padalom. Zgodbo nadgradi prepletanje s podobnim pionirskim podvigom avstralske dvojice na istem mestu leta 1990, pa tudi humor ji ne škodi. Film kot združitev vzpona po eni najlepših plezalnih poti na svetu z enim izmed najlepših možnih BASE skokov v zgodovini tega športa. Pustolovščina med prijateljema, lepa, močna in dih jemajoča!

Vstopnina: 5 €

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

BOFF na obisku z Mitjo Legatom in Matevžem Mačkom – projekcija filmov in pogovor z gostoma

 

Prvi mesec v letu bomo sklenili z drugim pogovornim srečanjem cikla Potohodci, ko se bomo v sodelovanju s festivalom BOFF – Bovec Outdoor Film Festival posvetili športu in akciji. Na tokratnem večeru se bomo po izboru direktorja festivala Jana Mačka pogovarjali z dvema gostoma, deskarjem Matevžem Mačkom in režiserjem Mitjo Legatom, ki k nam prinašata čisto svežo deskarsko avanturo naslovljeno Dannoč. Film je svojo premiero doživel decembra v Bovcu, gre pa za pripoved o motivaciji, iskanju novih terenov po domačih, ter sanjarjenju o tujih gorah. Za glavnega junaka deskanje ni le šport, ampak življenjski stil, ki se ne podreja trenutnim trendom.

 

Deskarski pripovedi bosta družbo delali tudi projekciji švicarske kratke animacije Sanjarjenje, kreativnega gorskega filma, ki povezuje animacije in resnične posnetke, ter ameriška produkcija Reel Rock: Odporniško plezanje. Slednja je pripoved o raznoliki druščini plezalcev v konfliktno razklani Palestini, ki ustvari svojo skupnost, v kateri najde tolažbo in odrešitev.

 


DANNOČ
(Slovenija, 2023, 6 min.)

Režija: Mitja Legat

Untouched Project predstavlja svoj najnovejši kratki deskarski film.

“DANNOČ”. Film prikazuje zgodbo o strastnem deskarju (Matevž Maček), ki že več kot četrt stoletja predano uživa v deskarski avanturi. Gre za pripoved o motivaciji, iskanju novih terenov po domačih, ter sanjarjenju o tujih gorah. Za glavnega junaka deskanje ni le šport, ampak življenjski stil, ki se ne podreja trenutnim trendom. Naslov filma “DANNOČ” je zasnovan na domiselnem združevanju slovenskih besed “dan” in “noč”, ustvarjajoč tako novo, pomenljivo besedo. To simbolizira nenehna sanjarjenja o zavojih po snegu, ki trajajo tako podnevi kot ponoči.

 

 

REEL ROCK: ODPORNIŠKO PLEZANJE
(Reel Rock: Resistance Climbing, ZDA, 2023, 38 min.)

V konfliktno razklani Palestini raznolika druščina plezalcev ustvari svojo skupnost, najde tolažbo in odrešitev.

Nagrade:
“Best Climbing Film” at the Banff Mountain Festival 2023
“Best Adventure Film” at @mountainfilm 2023

 

 

SANJARJENJE
(Daydream, Švica, 2023, 12 min., animiran film brez dialoga)

Režija: Simon Charriere and Soren Rickards

Sanjarjenje o smučanju na višinah, v objemu sanjskih oblakov, v deželi namišljene gore. Dan preživet v čudovitem naravnem okolju. Yann išče celc, ki je postal že prava redkost. Ob cesti pobere modela opremljenega z beležko in smučmi, ki pričara sneg. Kompanjona se spuščata po čudovitih pobočjih med sanjami in resničnostjo. Sanjarjenje je kreativen gorski film, ki povezuje animacije in resnične posnetke.

 

Vstopnina: 5 €

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Kot je tradicija se v tem času vrača cikel pogovornih srečanj Potohodci, ko se v naši intimni mali dvorani podružimo z raznoraznimi zanimivimi osebnostmi, ki opogumljajo in navdihujejo naš vsakdanjik. Letos bomo cikel treh srečanj sooblikovali skupaj s festivalom filma, športa, ekologije in narave BOFF – Bovec Outdoor Film Festival. Po izboru direktorja festivala Jana Mačka, bomo predstavili nekaj filmov, ki so bili na sporedu na 16. festivalski ediciji med 28. in 30. decembrom 2023.

 

Na prvem srečanju se bomo posvetili naravi in ekologiji z ogledom kratke filmske pripovedi Ne ujemite vetra (Don’t Imprison the Wind, VB in Irska, 2023, 9 min.) in slovenskega celovečerca Temni pokrov sveta (Slovenija, 2022, 88 min.). V Muratovićevem  filmu nam letalec Matevž Lenarčič, tudi gost večera, s pogledom od zgoraj prikazuje naš planet kot nekaj resnično čudovitega in čarobnega, pa četudi ga vse bolj opredeljujejo in uničujejo velika žarišča podnebnih sprememb.

 

Vabljeni v našo družbo!

 


 

NE UJEMITE VETRA
(Don’t Imprison the Wind, VB in Irska, 2023, 9 min.)

Režija: Lewis Arnold, Chris McClean

Filmska pripoved nas popelje do pomembnosti divjine, našega odnosa do in z naravo ter igre skozi plezanje, muharjenje, deskanje na vodi etc. Dandanes namreč obstaja nekakšen občutek ujetosti, ko se ne moremo izraziti, ko ne uspemo spustiti svojega jaza do svoje izraznosti. Kot je neulovljiva tudi surova lepota narave, a je vendarle nekje tam in čaka, da bi v vsej svoji lepoti skočila na plano v pričakovanju osvoboditve. Vleče nas na obale, pelje nas do skritih in širnih pokrajin, do miru in tišine…

 

TEMNI POKROV SVETA
(Slovenija, 2022, 88 min.)

Režija: Amir Muratović

Letalec Matevž Lenarčič je s svojim ultralahkim letalom že trikrat obkrožil svet. Matevž s svojim »letečim laboratorijem« meri črni ogljik na oddaljenih lokacijah. Zmanjšanje teh emisij zaradi nepopolnega zgorevanja biomase bi lahko upočasnilo globalno segrevanje. Matevž leti nad Zelenortskimi otoki, Marshallovimi otoki, Indijo in obema poloma. Dokumentarec ga spremlja od rojstnega mesta Trbovlje do nekaterih žarišč podnebnih sprememb: Milana, Sarajeva, Patagonije, Nepala in Butana. Pogled od zgoraj prikazuje naš planet kot nekaj resnično čudovitega in čarobnega.

 

Vstopnina: 5 €

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

BREZ OKVIRJEV

 

Dogodek naslovljen Brez okvirjev je namenjen vsem starostnim skupinam, predvsem pa staršem saj bomo na njem spregovorili o vplivu telefonov, tablic in računalnikov ter ostalih digitalnih tehnologij na zdravje otrok in mladostnikov.

 

Dogodek je nastal v sodelovanju z Zdravstvenim domom Nova Gorica, Mladinskim centrom Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica in Kulturnim domom Nova Gorica.

 


 

Program:

 

Neugodni učinki zaslonov, kot jih vidimo pediatri

Vanja Kogoj Jug, dr. med., spec. pediatrije
Eva Brecelj, dr. med., spec. pediatrije

 

Prekomerna raba zaslonov in duševno zdravje otrok in mladostnikov

Jasna Gidaković Prašović, dr. med., spec. psihiater

Tina Avbar, univ. dipl. psih., spec. klinične psihologije

 

Kakovostne digitalne vsebine za otroke

mag. Martina Peštaj, medijska psihologinja  – urednica uredništva otroških in mladinskih oddaj na Televiziji Slovenija

 

Screen media activity in youth: A critical review of mental health and neuroscience findings / Medijska dejavnost pri mladostnikih: kritičen pregled duševnega zdravja in ugotovitev nevroznanosti

Prispevek »na daljavo« v angleškem jeziku s simultanim prevodom

Dr. Martin Paulus, dr. med. spec. prsihiater

 

Kaj se dogaja v možganih, ko gledamo ekran?

Doc. dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije in spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

 

O počutju in vplivanju nanj

Žan Papić

 

Viri pomoči

Andrejka Prijon, predstavnica NIJZ OE Nova Gorica

 

Povezovalec

Blaž Maljevac, urednik uredništva dnevnega programa Radia Koper

 


 

V preddverju Kulturnega doma Nova Gorica oz. na platoju pred ustanovo vas bodo na stojnicah pričakovali:

 

CKZ ZD Nova Gorica

O preventivnih programih, ki jih ponuja center za krepitev zdravja ZD Nova Gorica

 

Stojnica namenjena pediatrom ZD Nova Gorica

Za soočenje s slušatelji po principu »Vprašaj strokovnjaka«

 

Mladinski center Nova Gorica

Z dijaki ŠC Nova Gorica bodo pripravili urnik pomoči staršem pri nameščanju aplikacij za starševski nadzor

 

Stojnica NIJZ

Z materiali preventivnih programov in smernic

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13

E: pr@kulturnidom-ng.si

Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo 2023/24

 

»Arhitekti imajo privilegij, da gradijo nove svetove ter nam s predmetnimi in vizualnimi rešitvami lajšajo in lepšajo svet,« pravi Bogo Zupančič arhitekturni zgodovinar in kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki bo na predavanju v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo orisal razvoj arhitekta Edvarda Ravnikarja in njegovih del, ki segajo vse od šolanja in sodelovanja pri profesorju Jožetu Plečniku, izpopolnjevanja pri Le Corbusieru v Parizu, poznavanja šole Bauhaus in Hochschule fur Gestaltung v Ulmu ter strukturalističnih tendenc v arhitekturi v drugi polovici 20. stoletja in utiranja lastne poti. Seveda bo govora tudi o pečatu, ki ga je arhitekt pustil v Novi Gorici.

 

Vljudno vabljeni!

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content