Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Potovanja ob meji je serija filmskih dogodkov goriškega društva Young For Fun posvečenih meji. Poleg filmskih projekcij bomo v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture GO!2025 lahko prisluhnili tudi pogovorom na katerih bodo o meji spregovorili razni strokovnjaki. V Novi Gorici bodo film pospremili režiser Cristian Natoli, zgodovinar Marko Zajc, vnukinja Darka Bratine Veronika Franceschini in Kai Grebasch, predstavnik mesta Görlitz. Pogovor bo moderiral novinar Albert Voncina, za prevode pa bo poskrbel Peter Szabo.

 

Projekt vključuje ‘filmsko turnejo’, ki se bo ustavila v Furlaniji Julijski krajini in v Kulturnem domu Nova Gorica. Za vsako postojanko sta predvideni projekciji dveh med seboj zelo povezanih dokumentarnih filmov “Attores” in “Allamhatar”. Filma, ki sta nastala v koprodukciji z društvom Young For Fun, sta delo goriškega režiserja Cristiana Natolija. Cilj turneje je izpostaviti tematiko meje kot skupne zgodovine, ki skozi dokumentarca odseva dejansko in simbolno vrednost nekdanje ‘železne zavese’. Niz omenjenih dogodkov je pobuda za diskurz na temo meje in analizo njene sodobne posebnosti ter obetov za prihodnost v luči, ko bosta Nova Gorica in Gorica zaživeli naziv Evropske prestolnice kulture 2025.

 

Attores – 20 let po padcu berlinskega zidu” *

Režija: Cristian Natoli (Italija, 2010, 36’57”)

 

Dokumentarni film (nominiranec za italijansko filmsko nagrado David di Donatello) pripoveduje zgodbo o potovanju petih mladostnikov, ki so se iz Gorice odpravili proti Berlinu, da bi tam proslavili dvajseto obletnico padca zidu in se udeležili govora Angele Merkel. Video reportaža pripoveduje o spremembah na območjih ob nekdanji ‘železni zavesi’. Med pričevalci so tudi mednarodni strokovnjak, ki se ukvarjajo s preučevanjem meja, kot so sociolog Vaclav Belohradsky, nekdanji mejni stražar Sándor Goyák, sociolog Martin Bùtora in direktor Muzeja Stasi Tobias Hollitzer.

 

 

“Allamhatar – mejni prehodi” **

Režija: Cristian Natoli (Italija, 2013, 31’30”)

 

Dokumentarni film (finalist italijanske nagrade Celeste prikazan v Palazzo delle Arti v Neaplju) spremlja pot mlade fotografinje, vnukinje sociologa in senatorja Darka Bratine, predlagatelja administrativne in infrastrukturne združitve Gorice in Nove Gorice. Fotografinja preučuje zgodovino Gorice in Nove Gorice v Italiji in Sloveniji ter Görlitza in Zgorzelce v Nemčiji in na Poljskem, s fokusom na različnih ločenih realnostih, ki jih povezuje ta geografski, kulturni in družbeni razkol.

 

Dokumentarca pripovedujeta o nedavni preteklosti, katere kraji in spomini so še vedno zgodovinska in kulturna dediščina ne le Furlanije Julijske krajine in Slovenije, temveč celotne Evrope. Ta dediščina danes predstavlja simbol miru in sožitja med narodi, ki smo ga dosegli skozi desetletja, kar nakazuje tudi vedno bolj otipljiv pojem ‘evropskega državljanstva’.

 

Dokumentarcema bo sledil pogovor s strokovnjaki iz področja filma in akademskega sveta, kot so zgodovinarji, politiki, literati, geografi, sociologi in drugi gostje, ki so mejo doživeli na lastni koži in imajo o njej kaj zanimivega povedati. Občinstvo, ki se bo v diskusijo lahko tudi aktivno vključilo, se bo na dogodku lahko soočilo s tremi temeljnimi elementi: filmskim, znanstvenoraziskovalnim in osebno- čustvenim. Namen druženj je spoznavati in predajati zgodovino naše skupne meje, ki danes ni več simbol delitve, pač pa postaja simbol kulture miru in evropskega državljanstva.

 

* ATTORES je ime kipa, ki je viden v dokumentarcu. Kip ÁTTÖRÉS (v Madžarščini pomeni »preboj«, v primeru kipa pa je beseda razumljena kot »prelomnica«) je narejen v spomin na vseevropski piknik, prvi pravi »prelom« pri odprtju ‘železne zavese’. Vseevropski piknik je bil t. i. mirna demonstracija na avstrijsko-madžarski meji avgusta 1989. Šlo je za simbolično gesto 3-urnega odprtja mejnega prehoda, za katero sta se dogovorila oba naroda.

 

** ALLAMHATAR je madžarska beseda, ki pomeni “državna meja/meja”. Znotraj dokumentarca je viden znak s tem zapisom, ki se nahaja na stičišču Slovaške, Madžarske in Avstrije.

 

Vstop prost

 

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

 

Mogoče vas zanima tudi …

POTOHODCI GREDO MED PLEZALCE: Stena, vzpon do zlata

Pred projekcijo filma bomo s predstavnikom Društva ekstremnih športov – DEŠ, vodilnega društva na področju plezanja na Goriškem in upravitelja plezalnega centra DEŠ iz Šempetra pri Gorici, osvetlili zanimiv in adrenalinski svet plezanja s tehničnimi in vsebinskimi poudarki dokumentarnega filma Stena, vzpon do zlata (The Wall – Climb for Gold, r. Nick Hardie (Velika Britanija, 2022, 90 min.).

 


Poleg dobitnice zlate olimpijske medalje, Slovenke Janje Garnbret, so v filmu prikazane zgodbe še treh tekmovalk, ki so se prav tako kot Garnbretova prvič podale na olimpijske igre. To so Američanka Brooke Raboutou, Japonka Miho Nonaka in Angležinja Shauna Coxsey.

 

Dokumentarni film spremlja športne plezalke, ki se dve leti pripravljajo, da bi skozi kvalifikacije prišle na prvo olimpijsko plezalno tekmovanje v zgodovini. Janja Garnbret, ki je poleti v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, Brooke Raboutou, Miho Nonaka in Shauna Coxsey se na poti do Tokia spoprijemajo z zahtevno sezono tekmovanj in usposabljanj, vsi prvotni načrti pa se jim razdrobijo v prah, ko olimpijske igre zaradi pandemije preložijo za leto dni.

 

 

Dokumentarni film je režiral Nick Hardie, ustvarili pa sta ga medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital ob podpori znamke outdoor opreme adidas Terrex. Film, ki so ga snemali več kot dve leti, je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca in skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Stena pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz predanosti z neomajno željo po popolnosti in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja.

Vstopnina:
5 €, 4 €, 3 € (za člane DEŠ)

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 400 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo 2021/22

 

Na Soočanju bomo skupaj z Barbaro Borčić, kuratorko, publicistko, nekdanjo direktorico SCCA-Ljubljana in prvo vodjo Postaje DIVA, spregovorili o mednarodnem projektu z naslovom Zgodbe, ki še niso napisane in umetniški praksi umetnic Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler. Opuse treh umetnic je raziskovala v sklopu mednarodnega projekta Not Yet Written Stories. Women Artists’ Archives Online, ki je na podlagi raziskave in dogodkov vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem spletnem repozitoriju.

 

Izbrane umetnice so delovale ali delujejo na področju akcije/performansa, filma in videa. Začetki njihovega delovanja segajo v različna obdobja 20. stoletja, s tem pa so povezane tudi značilnosti in specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Ana Nuša Dragan, avtorica kratkih filmov, akcij in videa vse od šestdesetih letih prejšnjega stoletja, je sprva (1967–1988) delala v tandemu s Srečom Draganom, pozneje pa samostojno. V okviru konceptualne umetnosti/novih umetniških praks sta ustvarila dimenzije videa, ki so pripadale procesualnosti akcije in interakcije z občinstvom. Zemira Alajbegović je v osemdesetih letih delovala v okviru večmedijskih skupin FV in Borghesia, pozneje z Nevenom Kordo in samostojno. Bila je del ljubljanske subkulturne in alternativne scene, kjer je video igral pomembno vlogo kot orodje za dokumentiranje, raziskovanje in kot umetniški izraz, za katerega je bilo značilno razkrivanje ideoloških aparatov države, marginalnih in tabu tem. Dela Eme Kugler, ki je nastopila v devetdesetih letih, so plod kompleksne pripovedi, izdelanih scenarijev, številnih sodelavcev in visoke tehnologije. Osrednja tematika se je dotikala civilizacijskih vprašanj in dilem – zunanjih in notranjih konfliktov človeka v vseh obdobjih in kulturah, odnosa med posameznikom in institucijo, med moškim in žensko. Visoko estetizirane in digitalno transformirane podobe vnašajo reminiscence na arhetipske in mitske rituale ter spodbujajo kolektivni spomin.

 

Barbara Borčić na področju sodobne umetnosti deluje kot kuratorka, publicistka, urednica in avtorica knjig. Je prejemnica priznanja Izidorja Cankarja (2005) in nagrade Kritiško pero (2018). Bila je umetniška vodja ljubljanske Galerije Škuc (1982–1985), sodelavka založbe Studia humanitatis (1986–1993), odgovorna urednica revije Likovne besede (1991–1992), med 1993–1999 zaposlena na Zavodu za odprto družbo – Slovenija, med 1997–1999 kot direktorica Sorosovega centra za sodobne umetnosti – Ljubljana, med 2000–2015 kot direktorica SCCA, Zavoda za sodobno umetnost – Ljubljana, od leta 2015 je sodelavka projektne skupine Postaja DIVA. V okviru SCCA−Ljubljana je bila iniciatorka in vodja številnih projektov. Je avtorica več knjig in publikacij ter kustosinja razstav in dogodkov.

 

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

 

 

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

POTOHODCI GREDO MED PLEZALCE: Stena, vzpon do zlata

Pred projekcijo filma bomo s predstavnikom Društva ekstremnih športov – DEŠ, vodilnega društva na področju plezanja na Goriškem in upravitelja plezalnega centra DEŠ iz Šempetra pri Gorici, osvetlili zanimiv in adrenalinski svet plezanja s tehničnimi in vsebinskimi poudarki dokumentarnega filma Stena, vzpon do zlata (The Wall – Climb for Gold, r. Nick Hardie (Velika Britanija, 2022, 90 min.).

 


Poleg dobitnice zlate olimpijske medalje, Slovenke Janje Garnbret, so v filmu prikazane zgodbe še treh tekmovalk, ki so se prav tako kot Garnbretova prvič podale na olimpijske igre. To so Američanka Brooke Raboutou, Japonka Miho Nonaka in Angležinja Shauna Coxsey.

 

Dokumentarni film spremlja športne plezalke, ki se dve leti pripravljajo, da bi skozi kvalifikacije prišle na prvo olimpijsko plezalno tekmovanje v zgodovini. Janja Garnbret, ki je poleti v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, Brooke Raboutou, Miho Nonaka in Shauna Coxsey se na poti do Tokia spoprijemajo z zahtevno sezono tekmovanj in usposabljanj, vsi prvotni načrti pa se jim razdrobijo v prah, ko olimpijske igre zaradi pandemije preložijo za leto dni.

 

 

Dokumentarni film je režiral Nick Hardie, ustvarili pa sta ga medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital ob podpori znamke outdoor opreme adidas Terrex. Film, ki so ga snemali več kot dve leti, je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca in skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Stena pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz predanosti z neomajno željo po popolnosti in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja.

Vstopnina:
5 €, 4 €, 3 € (za člane DEŠ)

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 400 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Mednarodno uveljavljeni fotograf Primož Bizjak, doma iz Vrtojbe, se je leta 1999 vpisal na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah, kjer je leta 2005 diplomiral iz slikarstva pri profesorju Luigiju Violi. Svoja dela je predstavil tako na samostojnih kot skupinskih razstavah doma in na tujem, predvsem v Španiji, Nemčiji, Sloveniji, Hrvaški in Italiji, kjer je sodeloval na 54. beneškem bienalu (2011). Njegove fotografije smo nekajkrat lahko videli tudi v Mestni galeriji Nova Gorica.

Bamberg 7n. Primozˇ Bizjak in collaboration with Internationales Ku¨nstlerhaus Villa Concordia, 2021.

Na tokratnem srečanju z avtorjem bomo spregovorili o njegovem načinu ustvarjanja, pogledih na sodobno fotografijo, zlasti pa se bomo osredotočili na njegovo umetniško rezidenco v mestu Bamberg, za katero mu je dežela Bavarska podelila tudi delovno štipendijo. Na tej rezidenci je nastal zanimiv kratki film, ki si ga bomo ogledali na predstavitvi.

 

Vljudno vabljeni! Vstop prost.

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Pogoj za obisk je upoštevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

 

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …