Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
28. 2. / Sreda / 18:00

BOFF in TCS NG na obisku

Mala dvorana
28. 2. / Sreda / 18:00

BOFF in TCS NG na obisku

Mala dvorana

BOFF na obisku z avtorji filma TIHA MOČ in aktivistoma Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS NG

 

Letošnji pogovorni cikel Potohodci bomo zaključili z ogledom dveh filmov po izboru direktorja bovškega festivala filmov o naravi in športih Bovec Outdoor Film Festival – BOFF. Najprej si bomo ogledali zmagovalni film po izboru občinstva 16. izvedbe festivala BOFF, t. j. Večni ogenj (2023, Eternal Flemme). Švicarski režiser Nicolas Bossard prikazuje odpravo plezalcev Érica Jameta in Antoina Pecherja na pakistanski Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu, granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu, ki sta z vrha naravne gmote izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika: skok z obleko za letenje in padalom.

 

Sledila bo projekcija slovenskega športno-motivacijskega filma  Tiha moč (2023), v katerem je avtor Peter Vrčkovnik dokumentiral odpravo dveh slovenskih gorskih kolesark, Nike Radjenovič in Andreje Jagodic, ki sta s kolesi osvojili najvišji vrh Afrike. Andreja in Nika želita s svojim podvigom na Kilimandjaro pokazati, da je ženskam še kako dovoljeno sanjati in da sanje nimajo roka trajanja. Za njihovo uresničitev je potreben le pogum. Poleg zahtevnega vzpona in spusta na goro pa objektiv spremlja tudi prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih. Film, ki ga bodo v krajšem pogovoru pospremili tudi člani ustvarjalne ekipe, je več kot le športni podvig, to je zgodba o vztrajnosti, pogumu in želji po uresničitvi sanj ter dobrodelnosti.

Posebno pozornost bomo tokrat namenili lokalnim aktivistom MTB iz Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS Nova Gorica, ki na Goriškem orjejo ledino gradnje in legalizacije gorsko kolesarskih poti. V pogovoru z dvema od najaktivnejših članov in aktivistov društva, Brankom Belingarjem in Sonijem Makarovičem, se bomo pogovarjali o njihovi prehojeni poti, načrtih v bližnji in željah v daljni prihodnosti. Med raznoraznimi društvenimi dejavnostmi se v teh dneh posvečajo tudi pripravam na SloEnduro dan, ki bo na novi ‘poskusni’ trasi potekal v soboto, 23. marca 2024, med 9. in 16. uro.

 


 

TIHA MOČ
(Peter Vrčkovnik, 19, 2023, Slovenija)

Film je zgodba o Niki in Andreji, ki se s kolesi odpravita na Kilimanjaro. Organizacijsko podporo najdeta pri Ekeney, vodji lokalne treking agencije, ki prvenstveno zaposluje ženske, s čimer podvig pridobi tudi družbeno kritično noto. Želja vseh je, da prebudijo v ženskah pogum in voljo, da si upajo živeti sanje in pokukati izza povprečnosti. Ekeney spodbuja ženske za poklice, ki so večinoma v domeni moških in jim s tem omogoča zaslužek ter dostojnejše življenje njihovih družin. Andreja in Nika želita s svojim podvigom pokazati, da ženske smemo sanjati, da sanje nimajo roka trajanja in da je potreben le pogum za njihovo uresničitev. Poleg zahtevnega vzpona na goro in spusta objektiv spremlja prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih. Film je več kot le športni podvig, je zgodba o vztrajnosti, pogumu in želji po uresničitvi sanj.

 

VEČNI OGENJ (Eternelle Flemme)
(Nicolas Bossard, Avstria/Švica, 2023, 26 min.)

26-minutni film švicarskega avtorja Nicolasa Bossarda prikazuje odpravo na Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu v Pakistanu, granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu. Éric Jamet in Antoine Pecher sta z vrha izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika – skok z obleko za letenje in padalom. Zgodbo nadgradi prepletanje s podobnim pionirskim podvigom avstralske dvojice na istem mestu leta 1990, pa tudi humor ji ne škodi. Film kot združitev vzpona po eni najlepših plezalnih poti na svetu z enim izmed najlepših možnih BASE skokov v zgodovini tega športa. Pustolovščina med prijateljema, lepa, močna in dih jemajoča!

Vstopnina: 5 €

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content