Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
25.08.2022

Vabljeni med Zvoke miru na slovenskem in italijanskem Krasu!

Scroll

Novo sezono v Kulturnem domu Nova Gorica pričenjamo s projektom Zvoki miru / I suoni della pace / Sounds of Peace, ki je plod čezmejnega sodelovanja ter povezovanja različnih kulturnih in turističnih akterjev iz Slovenije in Italije. Ta prostor je v preteklosti zaznamovalo veliko različnih zgodb, tudi tragičnih, ki so del skupne zgodovine. Aktualno dogajanje po svetu je pravšnji povod za širjenje zgodb o miru, saj ta sploh ni tako samoumeven. Projekt vključuje dva vodena pohoda po Poti miru (obvezna predhodna prijava), po slovenskem in italijanskem Krasu (Cerje in Dolina bersaljerjev pri hribu Sei Busi – Ronke). Dogodek bomo obogatili z dvema koncertoma glasbenikov, ki delujejo ali izhajajo iz goriškega območja z obeh strani meje. Projekt je nastal v sodelovanju z dolgoletnim čezmejnim partnerjem Društvom Progetto Musica iz Vidma in Zavodom Miren Kras. S partnerjema se v Kulturnem domu Nova Gorica, pridružujemo pobudi Skupaj za Kras občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, ki so združile moči za obnovo pogorelega Krasa. Vstop na oba koncerta je prost, zbrani prostovoljni prispevki pa bodo v celoti namenjeni ozelenitvi čezmejnega Krasa.

 

 

V soboto, 3. septembra, se bo dogajanje pričelo na velikem parkirišču ob izvozu za Cerje (ob lokalni cesti Miren-Opatje selo), kjer bo med 10.00 in 10.30 zbirno mesto za voden pohod na Cerje in ogled spomenika Pomnik miru. Obvezna je predhodna prijava do ponedeljka, 29. avgusta, preko e-naslova info@mirenkras.si ali telefonske številke +38631 310 800. Prijavnina za voden pohod in ogled spomenika, ki vključuje kosilo, okrepčilo na postankih in voden ogled podzemnih jam, znaša 12 €. Zvečer, ob 20. uri, pa vabimo v sugestivno okolje Pomnika miru na Cerju, kjer bo na posebnem koncertu za mir med narodi, v tem primeru zlasti med Slovenijo in Italijo, nastopil Orkester Furlanije Julijske krajine. Pod taktirko Giulia Arnofija se bo kot solistka predstavila naša mlada, že uveljavljena violinistka Veronika Vilar Brecelj. Na koncertu bodo glasbeniki poustvarili dela skladateljev, kot sta Felix Mendelssohn in Primož Ramovš. Vstop na koncert je prost.

 

 

V nedeljo, 4. septembra, pa se pohod seli na italijanski Kras, natančneje v Dolino bersaljerjev pri hribu Sei Busi (Ronke). Zbirno mesto za voden ogled Debele Griže (Monte San Michele) in topniških kavern, bo prav tako na velikem parkirišču ob izvozu za Cerje (ob lokalni cesti Miren-Opatje selo) med 8.00 in 8.30. Obvezna je predhodna prijava do ponedeljka, 29. avgusta, preko telefonske številke +39 0432 532330 ali e-naslova info@associazioneprogettomusica.org. Prijavnine ni. Popoldan, ob 18. uri, bo v dolini bersaljerjev pri hribu Sei Busi (Ronke) koncert instrumentalnega tria Etnoploč, ki že vrsto let deluje na čezmejnem teritoriju med Trstom in Benečijo, od koder prihajajo njegovi člani, sicer mednarodno uveljavljeni glasbeniki harmonikar Aleksander Ipavec, saksofonist Piero Purini in trobentar Matej Špacapan. Vstop na koncert je prost, priporoča pa se rezervacija sedežev na zgoraj izpisani naslov italijanskega partnerja. Po koncertu bo organiziran brezplačen prevoz do izhodišča.

S partnerjema čezmejnega projekta Med zvoki krajev, italijanskim društvom Progetto Musica in zavodom Miren Kras, se pridružujemo pobudi občin Miren-KostanjevicaRenče-Vogrsko in Komen, ki so združile moči za obnovo pogorelega Krasa. Vstop na oba koncerta je prost, zbrani prostovoljni prispevki pa bodo v celoti namenjeni ozelenitvi čezmejnega Krasa.

 


Vstop na oba koncerta je prost.

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 


 

Pohod – obvezne predhodne prijave do ponedeljka, 29. avgusta 2022:

 

Sobota, 3. september 2022

T: +38631 310 800
E: info@mirenkras.si

 

Nedelja, 4. september 2022

T: +39 0432 532330
E: info@associazioneprogettomusica.org

 


 

Zvoki miru – zgibanka dvodnevnega čezmejnega projekta

 

 

Skip to content