Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
15.07.2022

Privoščite si pristna in sveža umetniška doživetja prihajajoče 42. sezone

Scroll

Dragi prijatelji in ljubitelji umetnosti, pred nami je nova raznolika in pestra 42. sezona, torej nov začetek pristnih in svežih umetniških doživetij. Pričujoča programska e-knjižica, ki jo lahko v času uradnih ur dobite tudi v tiskani obliki pri nas, napoveduje številne dogodke na glasbenem, filmskem in vizualnem področju, ki smo jih z veliko odgovornostjo in predanostjo do umetnosti izbrali za vas. Upamo, da bodo pritegnili vašo pozornost in vas vsaj za nekaj trenutkov odpeljali daleč stran od vsakdanjega ponorelega sveta. Čas, v katerem živimo, je zelo poseben, poln velikih preizkušenj, v nas poleg negotovosti in strahu vzbuja številna druga posebna čustvena stanja, zato še bolj kot kadarkoli prej potrebujemo umetnost, da nas s svojo lepoto, kritično mislijo in sporočilno močjo zapelje v odkrivanje globljih pomenov, duhovnih razsežnosti življenja in nam vlije upanje, da vendar še nismo popolnoma izgubljeni v tem prostoru in času.

 

In kaj bo na sporedu v novi sezoni? Glasbeni program prinaša že tradicionalni Glasbeni abonma, v katerem se bomo v pestri programski in izvajalski ponudbi srečevali z orkestralno, komorno in solistično glasbo. Gostili bomo vrhunske slovenske ter tuje ansamble in soliste ter oba naša priznana simfonična orkestra, pri izboru koncertnih programov pa smo posebno pozornost namenili slovenski glasbeni ustvarjalnosti in glasbenim delom svetovnih mojstrov klasične glasbe. Prepričani smo, da se boste veselili ponovnega srečanja z nekaterimi glasbeniki, spet druge pa boste srečali prvič prav v letošnji abonmajski sezoni. Programu abonmaja se bodo pridružili še številni drugi glasbeni projekti, ki bodo plemenitili glasbeno dogajanje na Goriškem. Grajske harmonije, Glasba z vrtov svetega FrančiškaSAXGO23, Flores Musicae in Oktober Jazz so naši prepoznavni cikli oziroma festivali, ki jih boste lahko spremljali skozi celotno sezono. Veliko dobre raznovrstne glasbe boste spoznavali še v sklopu cikla Izredni koncerti, ki jih tako radi obiskujete. Vse več je tudi čezmejnih pobud, pri katerih s slovenskimi in italijanskimi partnerji iz sosednje Gorice in Furlanije – Julijske krajine iščemo sinergije in skupne poti do leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture. To bo velika priložnost in hkrati odgovornost za naše mesto, ki bo, upam, znalo izkoristiti neverjeten kulturni potencial in upravičiti pridobitev častnega naziva.

 

Nič manj vznemirljivo ne bo dogajanje v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer se bomo spogledovali z aktualnimi smernicami na področju sodobne vizualne umetnosti s poudarkom na predstavitvah umetnikov mlajše in srednje generacije ter dosežkov avtorjev, ki imajo za seboj že dolgo in pomembno ustvarjalno pot. Tu je še festival Pixxelpoint, ki bo odstiral najnovejše poglede na področju sodobnih umetniških praks, delujočih na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije.

 

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji filmske umetnosti. Vrhunske dosežke umetniškega filma boste lahko poglobljeno spremljali v abonmaju Filmsko gledališče, za mlade filmofile pa se bo ponovno vrtel Filmski vrtiljak. Poleg tega bodo na sporedu še številne druge žanrsko pestre filmske projekcije, o katerih boste sprotno obveščeni. Novost, ki jo prinaša nova sezona je prav poseben filmski mesečnik v tiskani obliki, v katerem bomo predstavitvi filmskih projekcij lahko namenili več prostora.

 

Zavedamo se, da z našimi kulturno-vzgojnimi programi pomembno soustvarjamo duhovna obzorja generacij, ki prihajajo. Zato bodo Glasbena mladina, Šolski filmski program ter Otroške likovne ustvarjalnice tudi v prihajajoči sezoni navduševali mlado občinstvo Goriške.

 

Vsaka nova sezona je za nas, ki oblikujemo kulturno-umetniške programe, svojevrsten izziv, zato si vselej prizadevamo pustiti sledi. Kajti kot pravi Manca Košir, »malo je pravih sledi in zato so redke poti, ki vodijo v človečnost, k odprtosti duha in prostosti srca«. Vabimo vas, da se nam pridružite pri odkrivanju pomenljivih in žlahtnih razsežnosti umetnosti, ki bo razsvetlila vaš svet, vas navdihovala in širila vaše spoznavne horizonte. Saj veste, brez vas ni nas in samo z vami naše poslanstvo dobi pravi smisel.

VPIS ABONMAJEV ZA SEZONO 2022/23

 

Blagajna
T: 05 33 540 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si


 

GLASBENI ABONMA

Dosedanji abonenti
Kdaj: od 20. junija do 30. avgusta 2022  izpolnjeno in podpisano prijavnico pošljite na naš naslov
Novi abonenti
Kdaj: od  1. do 23. septembra 2022
Kje: osebno na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica


 

GRAJSKE HARMONIJE NA GRADU KROMBERK

Kdaj: od 10. januarja do 10. marca 2023
Kje: osebno na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica


 

FILMSKO GLEDALIŠČE – PETKOV ABONMA

Potrditev abonmajev in rezervacija sedežev – dosedanji abonenti

Kdaj: od 26. septembra do 1. oktobra 2022
Kje: osebno na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

 

Vpis za nove abonente

Kdaj: od 3. do 12. oktobra 2022
Kje: osebno na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

 

 

Skip to content