Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
28. in 30. 9. / Torek in četrtek/ 20.00

IZTOK MLAKAR in DAVID ŠULIGOJ

1. in 2. koncert
28. in 30. 9. / Torek in četrtek/ 20.00

IZTOK MLAKAR in DAVID ŠULIGOJ

1. in 2. koncert
1. 10. / Petek / 20.00

ANNE AZÉMA in FABIO ACCURSO (Francija-ZDA, Italija)

3. koncert
1. 10. / Petek / 20.00

ANNE AZÉMA in FABIO ACCURSO (Francija-ZDA, Italija)

3. koncert
2. 10. / Sobota / 20.00

DUO MOIRAI (Švica, ZDA)

4. koncert
2. 10. / Sobota / 20.00

DUO MOIRAI (Švica, ZDA)

4. koncert
3. 10. / Nedelja / 20.00

EMMA KIRKBY in BOR ZULJAN (Anglija, Slovenija)

5. koncert
3. 10. / Nedelja / 20.00

EMMA KIRKBY in BOR ZULJAN (Anglija, Slovenija)

5. koncert
Print
Print

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Nekdanji festival Dnevi stare glasbe, ki je zrasel na zapuščini cikla Dvorna glasba, je po šestih letih svojega obstoja leta 2017 doživel preobrazbo in preporod. Festivalu, ki je razpet med Novo Gorico in Goriškimi brdi, smo namreč nadeli novo ime, Flores Musicae, in razširili diapazon iz renesančne glasbe tudi na glasbo srednjega veka.

Bor-photo-Gregoire-Fillion-600x400
Bor-photo-Gregoire-Fillion-600x400

Bor Zuljan – umetniški vodja festivala Flores Musicae

Program že skoraj desetletje dolgo umetniško snuje vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki se posveča različnim glasbenim zvrstem v nenehnem zasledovanju sinteze med sodobno in staro glasbo, najrazličnejšimi glasbenimi tradicijami sveta, jazzom ter improvizacijo.

Nekdanji festival Dnevi stare glasbe, ki je zrasel na zapuščini cikla Dvorna glasba, je po šestih letih svojega obstoja leta 2017 doživel preobrazbo in preporod. Festivalu, ki je razpet med Novo Gorico in Goriškimi brdi, smo namreč nadeli novo ime, Flores Musicae, in razširili diapazon iz renesančne glasbe tudi na glasbo srednjega veka. V prijateljskem čezmejnem sodelovanju z društvom DRAMSAM Centro Giuliano di Musica Antica ter ob finančni podpori Mestne občine Nova Gorica in Ministrstva RS za kulturo s skupnimi močmi na Goriško prinašamo zanimive skupine z inovativnimi in s svežimi pristopi do stare glasbe. V toplih jesenskih dneh postane obujanje sozvočij preteklosti prijeten uvod v začetek nove glasbene sezone. Ob koncertih potekajo tudi mojstrski tečaji za lutnjo, kitaro, harfo, čembalo in staro petje ter drugi spremljevalni dogodki, s katerimi vrednotimo kulturno dediščino festivalskih prizorišč v obliki brezplačnih vodenih ogledov in eno-gastronomskih predstavitev. Koncerti srednjeveške in renesančne glasbe so tako v dialogu z biseri goriške kulturne dediščine čisto posebno glasbeno doživetje.

Program že skoraj desetletje dolgo umetniško snuje vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki se posveča različnim glasbenim zvrstem v nenehnem zasledovanju sinteze med sodobno in staro glasbo, najrazličnejšimi glasbenimi tradicijami sveta, jazzom ter improvizacijo. Prejemnik številnih nagrad in imenitnih priznanj za njegove samostojne zgoščenke in tiste posnete z njegovo skupino La Lyra, je na Visoki šoli za glasbo v Ženevi magistriral iz kitare (prof. Dušan Bogdanović), lutnje (prof. Jonathan Rubin) in srednjeveške glasbe (prof. Francis Biggi). Kot asistent na isti šoli vodi raziskovalni projekt o improvizaciji fantazij na lutnji, s katerim nadaljuje doktorski študij v sodelovanju s Centrom za renesančne študije Ricercar ter univerzo v francoskem Touru. Poučuje na dveh ženevskih konservatorijih ter občasno predava na prestižnih svetovno priznanih institucijah.


Foto: Gregoire Fillion

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae letos obeležuje enajsto obletnico! Od začetka pod imenom Dnevi stare glasbe se je tako med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 55 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in našo regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi.

 

Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

 

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se bo v svoji 11. ediciji posvetil ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem.

 

Ob 700 letnici smrti enega največjih književnikov vseh časov, Danteja, bomo lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od našega edinstvenega sodobnega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azema; in od staroislandskih legend v izvedbi izjemnega mladega dua Moirai do glasbe angleškega renesančnega “trubadurja” Johna Dowlanda, v izvedbi legendarne Dame Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

Pred koncerti bosta v letošnji ediciji v sklopu festivala organizirana tudi brezplačna vodena ogleda dveh biserov goriške kulturne dediščine. V petek bo najprej na vrsti voden ogled renesančne Vile Vipolže v Goriških brdih, v soboto pa bo v sklopu slavnostnega obeleževanja 550. obletnica prve omembe cerkve sv. Mihaela v Šmihelu voden ogled restavriranih fresk znotraj “male katedrale, kot jo imenuje umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.

VILA VIPOLŽE, GORIŠKA BRDA
Vila Vipolže
, ki leži v objemu slikovitih briških trt, je v svoji zgodovini doživela različne preobrazbe; od lovskega dvorca za poletne užitke goriških grofov in plemičev rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in nazadnje Teuffenbach do imenitne renesančne vile v 17. stoletju. Benečani so jo predelali v poletno rezidenco pravokotne oblike in ji prislonili oglata stolpiča z beneškim okrasjem. Še danes vilo tako kot nekoč obkroža vabljiv park z baročnim vodnjakom.

 

CERKEV SV. MIHAELA, ŠMIHEL
Med arhitekturnimi biseri, ki jih bomo oživljali v letošnji ediciji festivala bo tudi cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, ki se nahaja v KS Šempas pri Novi Gorici. Podružnična cerkev Sv. Mihaela v Šmihelu je najstarejša cerkev v šempaški župniji (na to kaže tudi dejstvo, da so Sv. Mihaelu cerkve gradili kot simbol zmage krščanstva nad pogani), ki je bila v splošnem trikrat prezidana. V 15.stol naj bi nastala prvotna, majhna cerkvica brez zvonika. Zvonik in zakristija pa sta bila dozidana v 18.stol. Gotski prezbiterij iz konca 15.stol. je poslikan s freskami, ki predstavljajo prizore iz Svetega pisma, svetnike in simbole. Obnovljene so bile med letoma 1906 in 1909. Leta 1962 so bile prekopirane, njihove kopije pa shranjene v Narodni galeriji v Ljubljani. Pozneje je bil vnešen baročni oltar iz marmorja in kamna, katerega na vrhu krasi plemiški grb. V niši oltarja stoji kip Sv. Mihaela s konca 15.stol., delo furlanske “tolmeške šole”. Sv. Mihael ima v eni roki meč, simbol vojskovodje, s katerim je premagal satana, ki mu leži pod nogami. V drugi roki drži tehtnico, s katero v božjem imenu tehta duše in presoja ali so vredne nebes ali ne.

vila vipolze 600x382

 

 

smihel 600x400

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

Vtisi nastopajočih znotraj festivala Flores Musicae

“Gran alegría de reunirnos y tocar en Eslovenia! Fantástico festival! Thanks so much for this wonderful experience.”
Tasto Solo – Guillermo Perez in David Catalunya
19. september 2014
“Hvala za gostoprimstvo, perfektnu organizaciju, izuzetnu posetu i ukazanoj časti da večeras otvorimo sezonu kulture u Novoj Gorici! Beskrajno zahvalni.”
Ratko in Radiša Teofilović, poustvarjalca stare srbske in balkanske vokalne glasbe
18. september 2014
“Vielen herzlichen Dank für die Einladung! Dieser Raum ist ganz besonders und das Publikum ebenfalls.”
Sabine Lutzenberger, sopranistka
28. september 2018
“Longue vie à Flores musicae!”
Pierre Hamon, evropske in ameriške stare in tradicionalne flavte ter razna predkolumbijska zvočila
19. september 2019
“10 let! 10 let emocij, učenja, 10 let glasbe, čudovitih lokacij, 10 let ovir in borbe, 10 let veselja! Naj bo naslednjih 10 let tako polnih in čudovitih, in tudi lažjih. Hvala!”
Bor Zuljan, umetniški vodja festivala srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musiicae
19. september 2020
“U ovim čudnim vremenima, svaki koncert je kao jedan dragi kamen za muzičare. Hvala vam od sveg srca što ste nam dopustili da večeras budemo ono što najviše volimo biti – muzičari!”
Katarina Livljanić, pevka in umetniško vodstvo ‘Barlaam&Josaphat – pokristjanjena zgodba življenja Bude’
20. september 2020
“Nel mezzo del cammin di nostra vita… Smo pršli sem an nam je bla čast! Szi rešpektom!”
Iztok Mlakar, novodobni trubadur – kantavtor
30. september 2021
“We are very honoured to have performed in the beautiful church of St. Michael in your wonderful festival. Many thanks – and hopefully until soon! Hanna”
MOIRAI – Hanna Marti, glas, srednjeveška lira in Mara Winter, srednjeveške flavte
2. oktober 2022
“What an incredible pleasure to share Dowland & Danyel with Bor, to listen to his incredible solos, and to have such a warm and informed audience. Thank you so much!”
Dame Emma Kirkby, glas
3. oktober 2022
Skip to content