Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
15. 3. / Petek / 20:15

VZORNIK (2023)

Mala dvorana
15. 3. / Petek / 20:15

VZORNIK (2023)

Mala dvorana
Filmsko gledališče 2023/24 – za abonma in izven

 

Vzornik (Vzornik, Slovenija, Srbija, Italija, Češka, 2023, barvni, 98 min.)

 

Režija: Nejc Gazvoda
Scenarij: Nejc Gazvoda, Tomislav Zajec
Fotografija: Jan Šuster
Montaža: Andrej Avanzo
Glasba: Janja Lončar
Igrajo: Mojca Funkl (Maja), France Mandič (Jan), Jure Henigman (Jure), Marina Redžepović (Marina), Vesna Pernarčič (Špela), Klara Kuk (Neja), Matej Puc (Gregor), Mirjam Korbar (Zvonka), Luka Cimprič (Dušan), Špela Rozin (Mari)
Produkcija: Perfo Production, Evolution Films, La Sarraz Pictures, Biberche
Festivali, nagrade: film še ni bil prikazan na festivalih*
Odziv občinstva:*
Odziv kritike:*
Distributer: Fivia – Vojnik

 

Zgodba
Maja se po ločitvi s sinom Janom preseli iz Ljubljane v majhen kraj nekam na jug Slovenije, blizu državne meje. Jan je v zadnjem razredu osnovne šole, še nekaj mesecev ima do zaključka, Maja pa je psihologinja na tej isti šoli. Po koronskem zaprtju osnovnih šol se dijaki končno spet vrnejo v razrede, kar tako za Jana kot tudi za Majo pomeni nov izziv. Zdi se, da se otroci niso vrnili v čas, kot je bil pred tem, poleg tega pa Jan prvič v živo spozna svoje sošolce, ki jih je prej spremljal le preko Zooma. Spozna tudi sošolca Jakoba, ki je poskušal storiti samomor. Maja je kot psihologinja odgovorna za Jakobovo zdravljenje, a se ji pri tem kmalu pridruži še mlada psihologinja Neja. Jan se medtem dodobra spozna s skupino nasilnih sošolcev, ki ga začnejo brez razloga nadlegovati, Maja pa si nakoplje sovražnico v obliki mlade psihologinje. Jan spozna skrivnostnega moškega, v katerem zaradi stiske išče podporo, a cena, ki jo za to plača, je velika. Medtem se Maja zaradi pritiskov okolice vedno bolj zateka k alkoholu.

 

 

Zanimivosti
S filmom Vzornik Nejca Gazvode dobivamo prvi film, ki kritično in celovito nagovarja problematično novo realnost, s katero so se morali po epidemiji covida in takratnem zaprtju vseh javnih ustanov, tudi šol, soočiti mladi ljudje. Že samo to Vzorniku daje prav posebno vrednost, saj se zdi, da se o tej problematiki javno vse premalo govori, posledice, ki jih prinaša za celotno družbo, pa bi lahko bile v prihodnosti katastrofalne, saj se dotikajo generacije, ki odrašča in bo čez kakšno desetletje že pričela prevzemati vajeti te družbe. Kljub temu pa bi bilo napak, če bi si Vzornika predstavljali kot neko pedagoško nastrojeno, polpropagandno delo, tako, ki nam »soli pamet« z eno, edino zveličavno resnico (kakršnakoli že ta je). Ne, Gazvodi je uspelo posneti čustveno nabito, osebnoizpovedno pripoved, film, ki je, kot pravi sam, morda celo njegov najbolj oseben projekt.

Priporočen film za mlade 15+

 

Cena vstopnice
Redna: 5,5 €
Znižana*: 4,5 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Izjava avtorice
»Vzornik je film o zelo določenem obdobju, sredini leta 2021, dogaja se v osnovni šoli in vse težave, s katerimi se ukvarja, imajo konkretna poimenovanja – medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo. Hkrati pa je film moj izlet v osnovnošolska leta in mladost, ki se z vsakim letom zdi bolj nenavadna, nenaravna, tako kot čas, ki ga po velikem, grozljivem, nepozabnem 2020 živimo tudi sedaj. Vzornik je najbrž moj najbolj osebni projekt, postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine. Iz napetosti med tema dvema poloma izvira to, kar me v filmu zanima in kar ga bo, upam, naredilo izvirnega.«

Nejc Gazvoda, režiser in soscenarist

 

Režiser
Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Tu je obiskoval gimnazijo, nato pa se je premestil v Ljubljano in se vpisal na študij filmske in TV režije na tamkajšnji AGFRT. Nejc se je avtorsko pričel oblikovati prek pisanja, saj je že v gimnaziji objavljal prve kratke zgodbe. Zbirka teh, Vevericam nič ne uide, izdana leta 2004, je prejela več domačih literarnih nagrad. Leta 2006 je izdal roman Camera obscura, ki je bil prav tako kritiško izpostavljen, leta 2008 pa še drugega, Sanjajo tisti, ki preveč spijo. Že v tem času se je Nejc odločno lotil tudi režije ter posnel nekaj kratkih filmov, med drugim TV dramo Merica sreče (2008), njegovo diplomsko delo, za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Njegovo nadarjenost je kot eden prvih prepoznal Janez Lapajne, ki je že leta 2007 po Nejčevi dramski predlogi na oder postavil gledališko predstavo, kmalu zatem pa sta se skupaj lotila pisanja scenarija, po katerem je Lapajne leta 2009 posnel uspešen celovečerec Osebna prtljaga. Na Gazvodov celovečerni debi ni bilo treba več dolgo čakati: 2011 je v Portorožu premierno predstavil Izlet, generacijsko dramo o soočanju s smrtjo med mladimi, ki je hitro postal eden festivalsko najuspešnejših filmov pri nas. Na krilih uspeha svojega prvenca se je kmalu, že leta 2013, občinstvu predstavil še z drugim celovečercem, filmom Dvojina. Ta sicer ni ponovil uspeha prvenca, a je Gazvodi vseeno prinesel nekaj festivalskih priznanj. Sledilo je Nejčevo »televizijsko« obdobje, leta, ko je primarno ustvarjal za televizijske ekrane: kot scenarist je namreč sodeloval pri kar treh nanizankah, od Maminega dne iz leta 2014, prek serije Takle mamo iz leta 2016, pa vse do Precednika (2018). Vzornik je njegov tretji celovečerni film.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content