Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
11. 5. / Sobota / 20:15

SVETLEJŠA PRIHODNOST (2023)

Mala dvorana
11. 5. / Sobota / 20:15

SVETLEJŠA PRIHODNOST (2023)

Mala dvorana
Teden evropskega filma

 

Svetlejša prihodnost (Il sol dell’avvenire, Italija, Francija, 2023, 95 min.)

 

Lahkoten – čeprav neizogibno grenko-sladek – je nov film italijanskega mojstra Nannija Morettija, ki kakor v svojih najpomembnejših filmih tudi tokrat igra različico sebe kot režiserja, ki se mukoma trudi posneti svoj najnovejši film.

 

Režija: Nanni Moretti
Scenarij: Francesca Marciano, Nanni Moretti, Federica Pontremoli, Valia Santella
Fotografija: Michele D’Attanasio
Glasba: Franco Piersanti
Igrajo: Nanni Moretti (Giovanni), Margherita Buy (Paola), Silvio Orlando (Ennio), Barbora Bobulova (Vera), Mathieu Amalric (Pierre Cambou), Valentina Romani (Emma), Flavio Furno (Edoardo), Zsolt Anger (direktor cirkusa), Jerzy Stuhr (poljski veleposlanik), Teco Celio (psihoanalitik), Giuseppe Scoditti (mladi režiser)
Producent: Fandango & Sacher film & Le Pacte
Festivali: Liffe
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: komična drama

 

Zgodba
Giovanni je uveljavljen italijanski filmski režiser, ki se pripravlja na snemanje novega filma. Celovečerec bo prikazoval poti madžarskega potujočega cirkusa na gostovanju v Rimu v dneh, ko je Sovjetska zveza vdrla v Budimpešto. Filmski projekt je že na začetku ogrožen, saj se Giovanni spopada z vrsto kriznih okoliščin. Le redkokdo v filmski ekipi je navdušen nad projektom, producent je na robu bankrota, poleg tega pa režiserja po štiridesetih letih zakona zapusti še žena. Giovanni bo moral povsem na novo premisliti svoj pogled na svet, če bo hotel svoje sopotnike peljati bleščeči prihodnosti naproti.

 

 

Izjava avtorja
“Giovanni snema film, umeščen v leto 1956, v sovjetsko invazijo na Madžarsko. Trdno verjame v projekt: prepričan je, da je treba povedati zgodbo o tedanji italijanski komunistični partiji in kako je zamudila priložnost za odcepitev od Sovjetske zveze, možnost za neodvisno pot. Toda danes se teh dogodkov nihče ne spominja več, svet se je spremenil in z njim metode snemanja filmov. Medtem ko je Giovanni prepričan, da ustvarja politični film, njegova igralka verjame nasprotno: po njenem Giovanni snema ljubezenski film, vendar se tega ne zaveda. Morda ima navsezadnje prav.”
Nanni Moretti

Cena vstopnice
Redna: 5,5 €
Znižana*: 4,5 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content