Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
21. 9. / Četrtek / 20:00

Slepa brata iz Bruggeja

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici (Kapela)
21. 9. / Četrtek / 20:00

Slepa brata iz Bruggeja

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici (Kapela)
Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae 2023

 

Slepa brata iz Bruggeja

 

SOLLAZZO ENSEMBLE
Marie Théoleyre (Francija), glas
Filipa Meneses (Portugalska), viela
Anna Danilevskaia (Francija), viela in umetniško vodstvo

 

Mlada skupina Sollazzo Ensemble pod vodstvom francoske glasbenice ruskega rodu Anne Danilevskaie se je že od samega začetka leta 2014 uveljavila kot eden vodilnih ansamblov za srednjeveško in zgodnjerenesančno glasbo. Dobitniki številnih nagrad tako nastopajo na najpomembnejših prizoriščih vsega sveta in imajo že veliko diskografijo samih nagrajenih albumov. V tem programu dve vieli oz. fiduli, prednici viole da gamba, spremljata glas v čudovitih burgundskih šansonih 15. stoletja. Program je v prvem delu posvečen slepima vielistoma Jehanu de Cordovalu in Jehanu Ferrandesu, ki sta leta 1433 prišla na burgundski dvor in se ustalila v Bruggeju, kjer sta delovala in s svojo glasbo očarala največje glasbenike njunega časa, Guillauma de Dufaya in Gillesa Binchoisa. Z drugim delom pa bomo vstopili v naslednjo generacijo in v glasbeni svet Ferrandesovih sinov Johannesa in Carolusa, ki sta od očeta podedovala tako izjemno glasbeno nadarjenost kot tudi slepoto, njuna slava pa je odmevala vse do začetka 16. stoletja.

 

Pred koncertom, ob 18. uri, vabljeni na kratek zgodovinski sprehod, ki se bo začel v središču Solkana.

 


 

VODEN SPREHOD: SOLKAN – GRAD ŠMAVER – SOLKAN

 

Voden sprehod v slovenskem in italijanskem jeziku pod vodstvom Sabrine Pellizzon (Ekoturizem FJK) je organiziran v sodelovanju z društvom DRAMSAM in festivalom MUSICA CORTESE. Zaradi omejenega števila udeležencev je obvezna predhodna prijava. Priporočamo udobno pohodno obutev.

 

17.30: zbirna točka pred cerkvijo sv. Štefana (v središče Solkana)

18.00: začetek sprehoda

 

Od središča Solkana se bomo spustili do reke Soče, kjer bomo občudovali njene značilne smaragdno zelene odtenke ter njeno včasih umirjeno, včasih nemirno dušo. Obiskali bomo tudi točko ob reki, kjer so nekoč stali zgodovinski mlinski obrati goriške družine Lenassi v Solkanu. Pot bomo nadaljevali po novi brvi čez reko Sočo, ki so jo slovesno odprli oktobra 2022, do vasi Šmaver ter tako, ne da bi se tega zavedali, prestopili v Italijo. Vasica Šmaver  je veliko več kot le del italijanske Gorice; to je stičišče, kjer se srečajo Goriška brda in Kras, kjer nad pokrajino kraljuje hrib Sabotin, ki se dviguje nad očarljivo historično rezidenco iz 17. stoletja, zdaj kmetijo, kjer nas bo lastnik sprejel z degustacijo. Po isti poti (v skupni dolžini cca. 4 km) se bomo vrnili v Solkan, od koder se lahko po želji (z avtom!) zapeljemo do frančiškanskega samostana Kostanjevica in se udeležimo koncerta stare glasbe. V sklopu sodelovanja dveh partnerskih festivalov Musica Cortese (Dramsam) in Flores Musicae (Kulturni dom Nova Gorica) bo tam nastopil francosko-portugalski ansambel Sollazzo.

 


 

Koncert v sodelovanju z društvom Dramsam in festivalom Musica Cortese.

   

Vstop prost.

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Koncertni list

 


 

Obvezna prijava na voden pohod:

dramsamcgma@gmail.com.

 

Informacije (o pohodu)

T: +39 3381882364
E: dramsamcgma@gmail.com.

Projekt omogočajo

Skip to content