Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
16. 1. / Torek / 20:15

RDEČE NEBO (2023)

Mala dvorana
16. 1. / Torek / 20:15

RDEČE NEBO (2023)

Mala dvorana
Filmska sezona 2023/24

 

Rdeče nebo (Roter Himmel, Nemčija, 2023, 102 min.)

 

Rdeče nebo je filmsko doživetje, ki naj bi občinstvo očaralo z mešanico intenzivne drame in impresivnih pokrajin. Film, ki odpira globoka vprašanja o prijateljstvu, ljubezni in konfliktih se dogaja v majhni počitniški hiši ob Baltskem morju. Gledalcem ponuja ganljiv vpogled v človeško dinamiko. Ozadje je fascinantno: vročinski dnevi brez dežja več tednov, izsušeni gozdovi, ki zagorevajo in ustvarjajo tako fizično napetost kot vzdušje neizbežne nevarnosti. Rdeče nebo se vrti okoli štirih glavnih likov, ki intenzivno nosijo film in gledalce spodbujajo k razumevanju njihovih notranjih bojev. Vsak od njih naj bi v film vnesel edinstven odtenek, saj raziskuje različna čustva in stanja duha, od poželenja do ljubosumja, od ljubezni do zamere, s pomembnimi posledicami za njihove odnose.

 

Režija in scenarij: Christian Petzold

Fotografija: Hans Fromm

Montaža: Bettina Böhler

Igrajo: Thomas Schubert, Paula Beer, Enno Trebs, Langston Uibel, Matthias Brandt

Produkcija: Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Festivali, nagrade: Berlin 2023, San Sebastián 2023, Sydney 2023, Palic Film Festival 2023, Odesa 2023, Calgary 2023

Distribucija: Demiurg

Žanr: drama

 

Zgodba

Skupina prijateljev se sreča na letovanju v počitniški hiši ob Baltskem morju. Dnevi so topli in že več tednov ni deževalo. V bližini se širi gozdni požar, ki jih začne počasi in vztrajno obkrožati, in medtem ko okoli njih gori izsušeni gozd, zavrejo tudi čustva. Sreča, poželenje in ljubezen, pa tudi ljubosumje, zamera in napetost. Načrt Leona in Felixa je bil, da preživita poletje v počitniški hiši na baltski obali in delata: prvi na svoji naslednji knjigi, drugi pa na sestavljanju umetniškega portfelja. Slučajno pa je v hiši tudi Nadja, občasno tudi Devid, ki prinaša predvsem sproščeno vzdušje. Štirje mladi eksperimentirajo, tudi z ljubeznijo, čeprav Leonu to ne gre zlahka, saj ga preganjata njegov nedokončani rokopis in skorajšnji obisk založnika. Medtem gozdovi gorijo. In zelo hitro se zgodi, da so plameni tam.

 

 

Komentar

»Neprizanesljivi in na trenutke jedko smešni film nemškega režiserja Christiana Petzolda Rdeče nebo je pravi tonik za gledalce, naveličane prijetnih, všečnih, dostopnih in dolgočasnih likov.«

Manohla Dargis, The New York Times

 

Izjava avtorja

“V srcu Leon je sanjač, ki si ne zmore priznati, da bi moral sanjati. In tako hlini malone protestantsko delovno etiko: ‘Sedaj moram delati.’ Knjiga na koncu privzame občutenje utesnjene napetosti protestantizma. Naučiti se mora svoje sanje doživljati v pisni obliki. Da bi resnično uzrli svet, ga morate živeti v stanju mesečnosti. Sam film kot umetniška zvrst je somnambulizem. Tudi filmski gledalec je somnambulist, saj je fizično tako prisoten kot tudi odsoten. Nima telesa.”

Christian Petzold

 

 

Cena vstopnice
Redna: 5,5 €
Znižana*: 4,5 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content