Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
12. 11. / Nedelja / 17:30

PSOM IN ITALIJANOM VSTOP PREPOVEDAN (2022), 13+

Mala dvorana
12. 11. / Nedelja / 17:30

PSOM IN ITALIJANOM VSTOP PREPOVEDAN (2022), 13+

Mala dvorana
Evropski art kino dan 2023

 

Psom in Italijanom vstop prepovedan (Interdit aux chiens et aux Italiens, Francija, Italija, Portugalska, Švica, Belgija, 2022, 70 min.), 13+

 

Alain Ughetto potuje nazaj v času in z očarljivo stop animacijo oživlja družinsko zgodovino. Skozi namišljeni dialog s svojo babico izriše življenje italijanskih migrantov na začetku dvajsetega stoletja. Družinska legenda pravi, da je režiserjev ded v iskanju boljšega življenja prečkal Alpe in tako za vedno spremenil usodo svoje ljubljene družine.

 

Režija: Alain Ughetto
Scenarij: Alain Ughetto, Alexis Galmot, Anne Paschetta
Oblikovanje likov: David Roussel
Animacija: Marjolaine Parot
Direktorja fotografije: Fabien Drouet, Sara Sponga
Montaža: Denis Leborgn
Glasba: Nicola Piovani
Glasova: Ariane Ascaride (Cesira), Alain Ughetto (pripovedovalec)
Distribucija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Žanr: animacija

 

Zgodba
Na začetku 20. stoletja je življenje v majhni italijanski gorski vasici Ughettera, v kateri živi družina Ughetto, neizprosno. Služb je malo, lačnih ust pa veliko. Mlad fant Luigi Ughetto zato skupaj z bratoma v želji po boljšem življenju zapusti dom in se v iskanju službe odpravi čez mejo. V švicarskih in francoskih Alpah opravljajo pomembna, a težaška gradbena dela, ki jih domačini nočejo. Medtem se Luigi zaljubi v hčerko delovodje, Cesiro, in hitro si ustvarita skupno življenje. A družinska idila ne traja dolgo. Kmalu jo prekinejo Luigijev vpoklic v vojno v Afriki in druge tegobe, ki pestijo to območje med obema svetovnima vojnama.

 

 

Zanimivosti
Ustvarjanje filma se je začelo pred devetimi leti, ko je režiser filma Alain Ughetto obiskal vas Ughettero, kjer bi naj po pričevanju pokojnega očeta živela njegova babica in dedek. Želel je izvedeti kaj več o njunem življenju, vendar ni našel nobene njune sledi. Pri raziskovanju si je zato pomagal s knjigo italijanskega sociologa (Nuto Revelli: The World of the Vanquished), ki je na podlagi pričevanj kmetov iz obdobja njegovih starih staršev opisal takratno življenje, zaznamovano z lakoto, bedo in vojno. V vasi je med svojim obiskom zbral predmete, plodove, živila ipd., ki so bili del njihovega vsakdanjega življenja (oglje, brokoli, kostanj …), in jih nato uporabil v filmu kot del scenografije (brokoli postane drevo, oglje gora, sladkor opeka …).

 

Komentar
»Film, izdelan iz gline in kostanja, kartona in skal, odlikuje prijetno grobo izklesana estetika, ki je kot nalašč za upodobitev iznajdljivih in žilavih gorjanov, ki si ustvarijo življenje s tistim, kar jim pač nameni usoda.«
Wendy Ide, Screen Daily

Cena vstopnice:
Redna: 4,5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študentje

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content