Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
27. 2. / Torek / 20:15

HIMERA (2023)

Mala dvorana
27. 2. / Torek / 20:15

HIMERA (2023)

Mala dvorana
Filmska sezona 2023/24

 

Himera (La Chimera, Italija, Švica, Francija, 2023, 130 min.)

 

Italijanska režiserka Alice Rohrwacher se v novem filmu poigrava z mislijo, da ima vsak od nas svojo Himero – nekaj, po čemer hrepenimo, a tega nikoli ne uspemo najti.

 

Režija: Alice Rohrwacher
Scenarij: Carmela Covino, Marco Pettenello, Alice Rohrwacher
Fotografija: Hélene Louvart
Igrajo: Josh O’Connor (Arthur), Carol Duarte (Italia), Vincenzo Nemolato (Pirro), Isabella Rossellini (Flora), Alba Rohrwacher (Spartaco), Lou Roy-Lecollinet (Melodie), Giuliano Mantovani (Jerry), Gian Piero Capretto (Mario), Melchiorre Pala (Melchiorre), Ramona Fiorini (Fabiana), Yile Yara Vianello (Beniamina), Barbara Chiesa (Nella), Elisabetta Perotto (Vera)
Producent: Tempesta & Rai Cinema & Amka Films Productions & Ad Vitam Production
Festivali, nagrade: Cannes, Liffe
Distribucija: Fivija – Vojnik
Žanr: romantična drama

 

Zgodba
Za tolpo “tobarolijev”, tatov arheoloških čudes iz antičnih grobov, Himera predstavlja upanje na odrešenje od rednega dela in sanje o lahkem bogastvu. Za Arthurja pa Himera po drugi strani privzema podobo Beniamine, dekleta, ki ga je izgubil. Da bi jo znova našel, Arthur izzove nevidno. Išče jo povsod, gre celo v notranjost Zemlje – samo zato da bi poiskal vrata posmrtnega življenja, iz katerega govorijo miti. Na vznemirljivem potovanju med živimi in mrtvimi, med gozdovi in mesti, med slavjem in samoto, se razgalijo prepletene usode likov, ki poskušajo najti vsak svojo Himero.

 

 

Izjava avtorice
“Življenje okoli mene sta sestavljala različna svetova /…/: izkopati si moral le nekaj centimetrov prsti, da se je med kamenčki pojavil drobec artefakta, ki so ga ustvarile neke druge človeške roke. Iz katerega obdobja je zrl vame? Že ob obisku hleva in vinske kleti si ugotovil, da sta bila nekoč nekaj drugega: morebiti etruščanska grobnica ali zatočišče iz davnih časov ali svetišče. Soprisotnost svetega in posvetnega, smrti in življenja, ki je zaznamovala moja leta odraščanja, me je od nekdaj navduševala in pustila sledi na mojem načinu videnja.”
Alice Rohrwacher

 

Režiserka
Alice Rohrwacher je rojena leta 1981 v mestu Fiesole, Italija. Študirala je v Torinu in Lizboni. Sprva je delala kot glasbenica v gledališču ter kot montažerka in režiserka dokumentarnih filmov. Celovečerni prvenec Corpo celeste je posnela leta 2011, s svojim drugim filmom Čudesa pa je v Cannesu osvojila veliko nagrado žirije.

 

 

Cena vstopnice
Redna: 5,5 €
Znižana*: 4,5 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content