Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
6. 9. / Sreda / 20:00

DVA KORAKA OD BALTIKA DO JADRANA (2023) – predpremiera filma

Velika dvorana
6. 9. / Sreda / 20:00

DVA KORAKA OD BALTIKA DO JADRANA (2023) – predpremiera filma

Velika dvorana

Dva koraka od Baltika do Jadrana (Slovenija, 2023, 72 min.)

 

Režija, scenarij: Jan Mozetič
Montaža: Neli Maraž
Kamera: Urban Košir
Oblikovalec zvoka: Dean Stojčič, Ivan Antić
Vodja produkcije: Robert Drekonja
Post produkcija: Fabris Šulin
Prevodi: Luka Pieri
Naracija: Anita Kravos
Producentka: Mateja Zorn
Produkcija: Kinoatelje

 

Dva koraka od Baltika do Jadrana je dokumentarni film, v katerem se izrisujejo zgodbe štirih osebnosti, ki so oživile kulturno krajino Litve, Poljske, Madžarske in slovensko-italijanskega Primorja v obdobju med zaključkom devetnajstega stoletja in začetkom dvajsetega. Večkulturen, presenetljiv in tragičen svet, ki nam govori tudi o današnjem času.

 

Film je uvrščen v uradno tekmovalno selekcijo 26. Festivala slovenskega filma Portorožu.

 

Celovečerec je nastal v produkciji Kinoateljeja v sklopu evropskega projekta Let’s meet, ki se osredotoča na razvoj in krepitev družbene ter izobraževalne vrednosti evropske kulturne dediščine preko uporabe novih medijev. Partnerji, vključeni v projekt, zajemajo organizacije; Kolegium Europy Wschodniej (Kolegij vzhodne Evrope) – Wroclaw, kot vodja konzorcija, društvo Kinoatelje – Gorica in Nova Gorica, ALDA (Evropsko združenje za lokalno demokracijo) – Strasbourg in Bruselj, NARA – Vilna, in Szépírók Társasága (Društvo madžarskih avtorjev) – Budimpešta.

Program financirata program Erasmus+ Evropske unije in Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

 

Izjava avtorja
V filmu sem poskušal vizualno podati pretočnost med kulturami, časom in ranami, ki so zaznamovale košček zemlje, raztezajoč se od Baltika do Jadrana. Usihanje gotovosti, ki je odlikovala zaključek devetnajstega stoletja, se uravnovesi ob srečanju z drugačnostjo. To pa povzroči nepričakovane premike. Kretnje in dejanja, ki so zmožne preleviti posameznikovo krhkost v umetniška dela, v nekakšen ples, ki ustvarja novo resničnost. Utopije, ki se uresničijo, čeprav le za trenutek. Nora reakcija, včasih nevarna, a po mojem mnenju nujna. Svet nam je namreč kot otrokom dan, kot odrasli pa ga moramo ustvariti.

ORGANIZATOR: Kinoatelje

 

Dogodek spada v program prireditev ob prazniku Mestne občine Nova Gorica.

 

Skip to content