Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
20. 12. / Torek / 10:00

BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM UNIKATNIH IZDELKOV

Avla Kulturnega doma Nova Gorica
20. 12. / Torek / 10:00

BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM UNIKATNIH IZDELKOV

Avla Kulturnega doma Nova Gorica

Decembrski čas pričakovanj, voščil in obdarovanj bomo tudi letos obogatili z Božično-novoletnim sejmom unikatnih izdelkov v naši avli. Sejem poteka v prijetno topli avli naše ustanove, kjer so na voljo izbrani unikatni in umetno-obrtniški izdelki lokalnih ustvarjalcev kot tudi izbrani izdelki priznanih goriških likovnih ustvarjalcev.

torek, 20. decembra 2022 boste tako med 10. in 20. uro  lahko izbirali med: unikatnimi ilustracijami, voščilnicami, grafikami, knjigami za otroke, nakitom, modnimi dodatki ter izdelki iz lesa in keramike. Z nami bodo Julijana Božič, Sindi Breščak, Silva Karim, Anja Kranjc, Deni Pregelj, Iris Plešnar, Jasmina Rojc in Polonca Valentinčič.

Urnik sejma:
od 10.00 do 20.00

 

Blagajna
T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Julijana Božič je akademska slikarka iz Ajdovščine. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se predvsem z ilustracijo, slikarstvom in restavriranjem fresk ter poslikav. Sodeluje pri raznovrstnih projektih ter razstavah. Na sejmu bo ponujala umetniške tiske po njenih delih, tako akvarelih kot ilustracijah, v A4 formatu ter knjigo Zverinice z roba gozda.

Kreativno iskrico Sindi Breščak (1992) je zanetila ljubeča, lepa in elegantna nona Ernesta, ki je mlado Sindi naučila, kako ustvariti lepe obleke in jih kombinirati z ustreznim nakitom, brez katerega nona Ernesta ni nikoli zapustila hiše. Kreativni duh pokojne none Erneste jo vseskozi spremlja na njeni ustvarjalni poti, ki se je po končani Likovni gimnaziji v Novi Gorici, nadaljevala na študiju oblikovanja tekstilij in oblačil v Ljubljani, ki ji je odprl oči ter obudil strast do odkrivanja novih materialov in oblik. Leta 2020 so se ji porodile ideje za prve kose nakita, že leto kasneje pa se je rodila ERNESTINNE, blagovna znamke pod katero deluje. Nakit je oblikovan z ljubeznijo v domačem studiu, izdelki so zlateni in srebreni s pomočjo uveljavljenega italijanskega podjetja za galvansko obdelavo. V zadnjem koraku kosi dobijo še neviden, okolju prijazen nanokeramični premaz, ki jih zaščiti pred izgubo sijaja in korozijo. Vsak izmed kosov pove svojo zgodbo, ki jih piše življenje. S svojo igrivostjo prinesejo nostalgijo in dvigujejo počutje tistega, ki jih nosi.

Silva Karim je profesorica likovne umetnosti z znanstvenim magisterijem. Ukvarja se z ilustracijo, slikarstvom, keramiko in kamišibaj gledališčem. Njena slikarska dela manjših dimenzij in ilustracije so najpogosteje v tehniki akvarela, večja pa v tehnikah akril ali olje na platnu. V keramiki se izraža kot kiparka, hkrati pa tudi kot oblikovalka unikatnih lončarskih izdelkov. Pri oblikovanju keramike se poslužuje tehnik valjanja, vlivanja, sestavljanja in oblikovanja na lončarskem vretenu. Za njene unikatne lončarske izdelke je značilno, da vsebujejo elemente ilustracije in slikarstva. Silva Karim je razstavljala na številnih osebnih in skupinskih razstavah, tako v Sloveniji kot v tujini. Za svoje umetniško delovanje je prejela vrsto nagrad.

Anja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tam je leta 2008 diplomirala, tri leta kasneje pa še magistrirala z magistrsko nalogo Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela več samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Doslej je ustvarila sedem javnih kiparskih postavitev. Za svoje delo je prejela več nominacij in nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado (2006). Njene dela so v javnih (MZZ, MGNG) in zasebnih zbirkah. Poleg kiparstva se ukvarja še s slikarstvom, risbo, ilustracijo, keramiko in pedagoškim delom. Je članica DLUL in DLUSP. Živi in dela v Vipavi.

Iris Plešnar iz Ajdovščine, se ukvarja s slikarstvom, risbo in keramiko. Na sejmu unikatnih izdelkov se predstavlja s keramiko.

Deni Pregelj je modni oblikovalec, ki prihaja iz Renč. Leta 2019 je magistriral na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani iz oblikovanja tekstilij in oblačil. S študijem in sodelovanjem na tekmovanjih ter prireditvah v svoji državi in v tujini je pridobil široko paleto znanj in izkušenj. Naučil se je uporabljati modno oblikovanje, kot kanal osebnega izražanja. DENIPREGELJ v osnovi oblikuje moško modo, ki odraža sodobno vprašanje oblačenja. V zadnjem času svoj program nadgrajuje še s tehniko kvačkanja in pletenja. Več kvačkanih izdelkov se lahko v prihodnje pričakuje tudi v moških kolekcijah. Z njegovim delom želi prikazati novo izkušnjo nošenja moške obleke in pomen trajnostnega oblikovanja. Predvsem pa želi sporočiti naj oseba nosi kar želi in ne kar je od nje stereotipno pričakovano.

Jasmina Rojc (1988) izhaja iz Šempetra pri Gorici. Pri 15. letih, ko se je vpisala v srednjo šolo, se je zanjo začelo obdobje intenzivnega slikanja in likovnega izobraževanja. Obiskovala je likovno smer Umetniške gimnazije v Novi Gorici. Leta 2011 je uspešno zaključila dodiplomski študij slikarstva v Benetkah na Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti), pod vodstvom profesorja slikarja Igorja Lecica, pri katerem je leta 2015 zaključila tudi podiplomski študij. V letu 2016 se je preselila v Zalošče, kjer živi in ustvarja. Pripravila je že vrsto samostojnih razstav, sodelovala je tudi na skupinskih razstavah in na likovnih kolonijah, tudi v mednarodnem prostoru. Nakit je namenjen dekletom in ženskam, ki si želijo popestriti in polepšati svojo garderobno zbirko in s tem postati drugačne in posebne. Temelji na barvnih nasprotjih, med reliefnimi odtisi in gladko bleščečo površino. Vizija nakita je povezovanje z naravo in iskanje nenehnega navdiha v njej.

Polonca Valentinčič (1970) je med letoma 1995 in 2002 živela, študirala in delala razpeta med Londonom in Benetkami, kjer je zaključila Akademijo lepih umetnosti. Poleg kostumografije, se je v tem obdobju intenzivneje ukvarjala z likovno umetnostjo ter oblikovanjem in izdelovanjem nakita iz srebra (na Kingsway College London je pridobila izobrazbo iz smeri Jewellery design). Med drugim je kot kostumografka in stilistka sodelovala s Studijem Oktober, ki je dobil Trendovo nagrado 2003 za posebne dosežke na modnem področju. Snemala je reklame, videospote in filme, kot kostumografka je sodelovala tudi slovenskih narodnih gledališčih. Leta 2013 se je iz Ljubljane preselila nazaj v svojo rojstno vas ob Soči, kjer se poleg izdelovanja kostumov ukvarja tudi z ročno izdelavo unikatnih izdelkov iz usnja in lesa, šivanjem in pisanjem. Na sejmu se predstavlja tudi z lučkami DROWA (tolminski izraz za drva), ki so ročno izdelane iz jesenovega lesa, unikatno izrezbarjene od črvičkov.

INFORMACIJA ZA RAZSTAVLJAVCE: Udeležba za razstavljavce je “zaprte narave”, saj deluje na vabilo. Zaradi naših omejenih prostorskih kapacitet k sejmu vabimo predvsem umetnike in ustvarjalce, ki se čez leto s prodajo svojih izdelkov predstavljajo v naši kulturno-informacijski stični točki KiT v stavbi novogoriške železniške postaje.

Skip to content