Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
3. 9. / Nedelja / 18:00

AMARA: Sun – Set. Koncert za sončni zahod

Dolina bersaljerjev pri hribu Sei Busi (Ronke, Gorica)
3. 9. / Nedelja / 18:00

AMARA: Sun – Set. Koncert za sončni zahod

Dolina bersaljerjev pri hribu Sei Busi (Ronke, Gorica)

AMARA: Sun – Set. Koncert za sončni zahod

 

Amara, petje
Valerio Calisse, klaviature
Alessio Artoni, flavta bansuri, prečna flavta
U. T. Gandhi, tolkala

 

Sončni zahod že od nekdaj simbolično predstavlja zaključek nekega cikla in prihod neznanega, spremembo in večno obnavljanje življenja. Sonce, ki počasi zahaja in se odpravlja k počitku, se umakne prihodu skrivnostne noči. Ta starodavni spektakel se že od začetka časa uprizarja v vedno novih oblikah in vedno znova mu uspe zbuditi našo zavest in nas ganiti v globinah duše.

 

Amara predstavlja Sun – Set. Koncert za sončni zahod, glasbeno-poetično predstavo, ki v obliki obreda slavi čarobnost sonca, ki izginja za obzorjem. Ob spremljavi plemenskih ritmov in elektronskih zvokov, manter in pesmi iz svojega repertoarja (Che sia benedetta, Il peso del coraggio, Padroni di Niente) Amara občinstvo popelje do duhovne izkušnje in občutka povezanosti s svetostjo Narave. Sun- Set slavi Mater Zemljo kot himna in občinstvo, ki skupno zavibrira na isti frekvenci in pod istim nebom, skupaj pripomore k ustvarjanju kolektivnega koncerta.

 


 

Pohod v spremstvu vodnika in poznavalca zgodovine po Poti miru (obvezna prijava)

 

Dolina bersaljerjev je kraška dolina, ki se razprostira med Kostnico v Sredipolju (Sacrario di Redipuglia) na koti 89 in gričem Sei Busi (kota 118). Dolina je dobila ime po vklesanem grbu bataljona, ki so ga našli na steni neke zgradbe. Poznana je tudi kot Dolina petstotih (Dolina dei Cinquecento), ker so prav na tem območju v množičnem grobu odkrili trupla 500 padlih vojakov, ki so jih pozneje pokopali v bližnji Kostnici.

 

»Za našo mater Zemljo, za lepoto, ki jo podarja, in obilje, ki ga ponuja. Za vsa njena vidna in nevidna bitja. Za rešitev planeta. Za preporod človeštva. Za dehtenje zraka. Za vonj po dežju, za zvok vetra, za toploto ognja. Za čudež Življenja, ki vsemu kljubuje. Za Življenje, ki vsak dan podarja življenje. Za luč v naših očeh. Za sonce, ki se rojeva, sije in umira. Za pogum ljubezni.«

 

Ob 8.30 odhod s Cerja, s parkirišča ob lokalni cesti Miren–Opatje selo

Ob 12.00 prihod na Vrh Sv. Mihaela. Voden ogled muzeja in topnjač. Za kosilo bo postrežen »Dnevni obrok vojaka« (golaž s krompirjem, kruh, voda ali kozarec vina; alternativa je tudi kosilo za na pot – lunch paket)

Ob 17.30 prihod v Dolino bersaljerjev

 

Po koncertu bo organiziran brezplačen prevoz nazaj na izhodiščno točko (Cerje).

Vstop prost.

 

Informacije
T:
05 33 540 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Obvezna prijava za voden pohod do 30. avgusta 2023 prek e-naslova prenotazioni@associazioneprogettomusica.org ali telefonske številke +39 0432 532330.

V sodelovanju z

Skip to content