Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
8. 6. - 28. 6.

IRWINI kot slepa pega slovenskega slikarstva / Vzporednice: Emerik Bernard, Živko Marušič, Joni Zakonjšek

Mestna galerija Nova Gorica
8. 6. - 28. 6.

IRWINI kot slepa pega slovenskega slikarstva / Vzporednice: Emerik Bernard, Živko Marušič, Joni Zakonjšek

Mestna galerija Nova Gorica
Razstavna sezona 2023/24

 

IRWINI kot slepa pega slovenskega slikarstva

Vzporednice: visoki modernizem – Emerik Bernard; figura, figuralnost – Živko Marušič; postpostimpresionizem – Joni Zakonjšek

 

Razstava: 8.-28. junij 2024
Otvoritev: sobota, 8. junij 2024, ob 19.00
Kurator: Andrej Medved

 

Irwin je slovenski umetniški kolektiv ustanovljen 1983, ki ga zdaj sestavljajo slikarji Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski in Borut Vogelnik, do svoje smrti pa je bil član tudi njegov pobudnik Roman Uranjek. Razstava, ki jo kuratorsko podpisuje Andrej Medved, predstavlja izbor del te mednarodno priznane in uveljavljene skupine, ki skozi štiri desetletja, od njihovih začetkov v devetem desetletju prejšnjega stoletja pa do danes, ustvarjajo podobe in slikarska dela, ki presenečajo tako domače kot tudi predvsem mednarodne strokovne, medijske in galerijske ustanove, umetniške kuratorje in poznavalce, ki jim priznavajo primat, posebnost in izvirnost v pristopu k sodobnemu, kot sami imenujejo retro-avantgardnemu slikarstvu. Na razstavi bo predstavljenih 15 slik, predvsem s poudarjenim simbolom križa, ki zaznamuje večino njihovih slikarskih del. Križ seveda v zgodovini predstavlja več pomenov: od križa v krščanstvu do križev v nacizmu. A IRWINI nikakor ne pristajajo na vsakršno ideologijo, njihovi križi so simbolni in “realni” hkrati, očiščeni od vsakega idejnega in ideološkega pomena, kot čist, očiščen znak, ki nas prepriča prav v svoji neobremenjenosti in pomenski ne-opredeljenosti, prav s tem pa tudi avtohtonosti pomena.

 

Ob slikah IRWINov bodo na razstavi, kot predstavitev istočasnih in sodobnih likovnih tokov v slikarstvu zadnjih desetletij, na ogled tri slike, tri podobe, ki ob IRWINih predstavljajo vrhunec slovenskega modernega slikarstva. Gre za dela Emerika Bernarda, kot predstavnika modernizma in “abstraktne” slike, Živka Marušiča, kot predstavnik figuralne slike, in Joni Zakonjšek, kot predstavnice post-postimpresionizma.

 

Razstavni katalog

 

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

Urnik v času razstave
Ponedeljek – petek: 9.00 – 13.00 in 15.00 – 19.00
Sobota: 9.00 – 12.00
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content