2018

JANEZ DOVČ: TESLA, glasbeno gledališka predstava

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

JanezTesla fotoAnaKus 600x400

T E S L A

glasbeno-gledališka predstava

* * *

Glasbeno-gledališka predstava v sklopu cikla koncertov z naslovom Harmonikada, ki ga ob finančni podpori Mestne občine Nova Gorica organizira Kulturno umetniško društvo Krea sodi tudi v 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT.

* * *

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave je izumitelj Nikola Tesla, »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij življenja Nikole Tesle, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo njegov svet - njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za bodoče generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti in vsakdanji predmeti.

Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov in je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Vstopnina: 8 €

http://www.youtube.com/watch?v=FoJbKAgnYTo

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy