Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
10. 11. - 26. 11.

ZAUPANJE & TVEGANJE

Mestna galerija Nova Gorica
10. 11. - 26. 11.

ZAUPANJE & TVEGANJE

Mestna galerija Nova Gorica
Razstavna sezona 2022/23

 

PIXXELPOINT, 23. mednarodni festival sodobnih umetniških praks
ZAUPANJE & TVEGANJE
Nova Gorica – Gorica
10.– 26. 11. 2022

Kuratorka: Nina Jeza

 

Festival Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, se osredotoča tako na razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot na vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti. Prvotni namen festivala, ki si je za cilj zadal približati sodobne informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe novih medijev, je tako daleč presegel svoje okvire in prerasel v festival sodobnih umetniških praks, ki deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Predvsem v zadnjih letih se je zato festival pogumno lotil zahtevnega predstavljanja vrhunskih intermedijskih umetnikov, ki s svojimi deli premikajo meje in razumevanje vloge sodobnih umetniških praks, zaradi česar se Nova Gorica že umešča na mednarodni zemljevid najsodobnejšega dogajanja na tem dinamičnem, vedno svežem in vznemirljivem, a zahtevnem umetnostnem področju. Svojo podobo festival kontinuirano gradi že 22 let in jo bo tudi v naslednjem štiriletnem obdobju, ki bo doseglo vrhunec leta 2025, ko bo Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico Evropska prestolnice kulture 2025 in Pixxelpoint bo del tega pomembnega projekta.

 

V letu 2022 bo festival kurirala Nina Jeza. Festival je podnaslovila TRUST & RISK (Zaupanje & tveganje).

Zaupanje in tveganje sta kot koncepta medsebojno izrazito povezana. Z zaupanjem gradimo medosebne in med-družbene odnose, vzpostavljamo ravnovesje med tistim, v kar verjamemo in tistim, kar nam je tuje, predvsem pa z zaupanjem vstopamo v civilizacijski diskurz, ki v resnici povezuje oba omenjena koncepta. Umetnost je nedvomno tisto »sredstvo«, ki s svojo estetsko vrednostjo in nepristransko sporočilnostjo nevtralno nagovarja tako posameznika kot družbo. Spremeniti človekov odnos do narave, umetnosti ali ljudi pomeni imeti kritičen, naklonjen ali odklonilen, torej pozitiven ali negativen odnos. In ker vsaka sprememba zahteva čas, se moramo soočiti z vprašanjem, kako tveganje za zaupanje nevtralizirati oziroma kako misliti “nov svetovni red”, znotraj katerega so se zaradi pandemije spremenili družbeni odnosi v toliko, da jih ni več mogoče prepoznati.

 

Umetnost – še posebej intermedijska – nosi v sodobnem času veliko odgovornost. V kolikor želimo namreč ponovno vzpostaviti ravnotežje, najsibo družbeno, pojmovno ali civilizacijsko, bomo morali zgraditi zaupanje na tveganju, ki nas najbolj zadane: tveganju, da zdrsnemo v brezno apatičnosti in avtoimunske hipokrizije, v katerega nas nezadržno vleče pandemija, ki ji še kar ni videti konca. Če torej sprejmemo hipotezo, da je s pomočjo angažirane in artikulirane umetnosti moč vsaj ponovno odpreti medčloveški diskurz in ga tako rekoč utiriti, spraviti nazaj v orbito, je zdaj pravšnji trenutek za to. Nižje, kakor smo, je namreč težko pasti. Zaupati v moč sporočilnosti umetnosti, ki nase prevzema tveganje, da tudi sama ostane nerazumljena, a kljub temu vztraja, je subtilna naloga. Umetnost se s tem vrača h koreninam: omogočiti nujni temelj za prevetritev družbene odgovornosti, ki jo nenazadnje na svojih ramenih nosi prav vsak izmed nas. In kdo bi lahko kritično, z umerjeno distanco in intimnim vpogledom to lahko opravil uspešneje od umetnosti? Odločitev za tveganje znotraj umetniškega diskurza je tako hkrati odločitev za upanje. Za upati si spet zaupati.

 

Razstavni katalog

 

www.pixxelpoint.org

 

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

 

Četrtek, 10. 11. 2022

 

17.30 Pred-otvoritev (prva) fotoutrinki

Galerija Agorè

19.00 Pred-otvoritev (druga) fotoutrinki

Galerija Tir

 

20.00 Odprtje osrednje razstave ZAUPANJE & TVEGANJE in uradna otvoritev festivala Pixxelpoint 2022 fotoutrinki

Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta, Skupno dobro, performans

Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem, sodelovalni performans

Mestna galerija Nova Gorica

 

21.00 Pixxel digestiv – ROLI & JOONDROID, pootvoritveno druženje

KC Mostovna

 

Petek, 11. 11. 2022

 

13.00–16.00 Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem, sodelovalni performans

Mestna galerija Nova Gorica

 

17.00 Sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza, javno vodstvo

Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Tir, Galerija Agorè

 

Sobota, 12. 11. 2022

 

10.00–12.00 in 16.00–18.00 Zaupate lastnim čutom in zapisu svetlobe?, delavnica risanja s svetlobo

Tveganje kreativnega zapisa svetlobe se izvaja na javni površini ob manku dnevne svetlobe. K zapisu so pozvani naključni mimoidoči. Z njihovo proaktivnostjo izbrano svetlobno telo postane likovno sredstvo. Preko analogne »Camere Obscure« in že pozabljenega kemijskega procesa – Polaroida tako nastane zapis svetlobe v prostoru in času.

Vodi: Matevž Paternoster

Obvezne prijave do 10. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si

Mestna galerija Nova Gorica

 

10.00–15.00 Droni so med nami, spoznajmo jih pobliže, odprta delavnica upravljanja z droni

Udeleženci bodo spoznali postopek nabave, varnega dela z dronom in programiranja le-tega. V postopek dela z dronom bodo aktivno vključeni, kar bo za udeležence svojevrstno doživetje.

Delavnico vodijo: Elektro in računalniška šola Ptuj, mentor in učitelj Franc Vrbančič ter dijaki Anastazija Nograšek, Jaka Antolič, Žan Emeršič in Alex Kavčevič

Xcenter, Nova Gorica

 

16.30 Betina Habjanič: Projekt transparentnosti živalskih obratov

Predavanje o aktivizmu (video montaža)

Kulturni dom Nova Gorica

 

18.00 Thanasis Kaproulias: IIC Mednarodne notranje katastrofe, avdiovizualni performans

Kulturni dom Nova Gorica

 

Četrtek, 17. 11. 2022

 

16.00–20.00 Parazit, delavnica za študente oz. mlade od 18. leta dalje

Udeleženci bodo ustvarili svetlobno instalacijo med gručo dreves. V zunanjem prostoru bodo poiskali gostitelja, ki se bo združil s parazitom.

Vodi: Katja Paternoster

Obvezne prijave do 15. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si

Park ob Kulturnem domu Nova Gorica

 

Sobota, 19. 11. 2022

 

9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. Leta

Obvezne prijave do 17. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si

Goriška knjižnica Franceta Bevka

 

10.00–15.00 Droni so med nami, spoznajmo jih pobliže, odprta delavnica upravljanja z droni

Delavnico vodijo: Elektro in računalniška šola Ptuj, mentor in učitelj Franc Vrbančič ter dijaki Anastazija Nograšek, Jaka Antolič, Žan Emeršič in Alex Kavčevič

Xcenter, Nova Gorica

 

15.00 Sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza, javno vodstvo

Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Tir, Galerija Agorè

 

Sobota, 26. 11. 2022

 

9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. leta

Obvezne prijave do 24. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si

Goriška knjižnica Franceta Bevka

 

 

Delavnice za organizirane skupine

15. 11. 2022

9.00 Fantastični biotop

Delavnica za otroke od 8. do 14. leta

Delavnica je namenjena mlajšemu občinstvu, otrokom od 8. leta dalje. Udeleženci bodo pod vodstvom mentorice razglabljali o tem, kaj je tista svetloba, ki ponoči sveti iz krošenj dreves in grmovja, ter kateri rastlinski in živalski svet se prebudi ponoči. Z reciklažo kinder jajčkov, slamic in novoletnih lučk bodo poustvarili svet, ki buri otroško domišljijo.

Vodi: Katja Paternoster

Mestna galerija Nova Gorica

 

17., 18., 24. in 25. 11. 2022

9.00 in 12.00 Lego robotika za otroke

Delavnica za otroke od 6. do 14. leta

Otroci bodo spoznavali osnove robotike in programiranja s pomočjo vedno priljubljenih lego kock. Pri delu bodo uporabljali računalnike in izobraževalne komplete LEGO WeDo 1.0. Delavnice so namenjene tistim brez predhodnega znanja in tistim, ki so se jih že udeležili ter si nekaj znanja s področja robotike in programiranja že pridobili.

Vodijo: Mali ustvarjalci

Goriška knjižnica Franceta Bevka

  • Osrednja razstava v Mestni galeriji Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 vsak dan med 9.00 in 19.00 razen ob nedeljah od 15.00 do 19.00.

Avtorji in dela:

Moritz Wehrmann: Alter ego (verzija 2); Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta, Skupno dobro; Andrej Štular in Janez Grošelj: Mesto – skica; Brina Ivanetič: Kalejdoskop; Nika Oblak & Primož Novak: Neskončnost (digitalna) in Od kod prihajamo? Kdo smo? Kam gremo?; Ladies of the Press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem; Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec: Not Like Houdini

 

  • Postavitev v galeriji Agorè (Ulica Corso Verdi 95, Gorica (I)) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 vsak dan od 16.00 do 20.00.

Avtorji in dela:

Intermedijski projekti študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici – mentorja profesor Sašo Sedlaček, ALUO UL, in profesorica Rene Rusjan, AU UNG

 

  • Postavitev v Galeriji Tir (KC Mostovna, Cesta IX. korpusa 99A, Solkan) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 od ponedeljka do petka med 14.00 in 19.00, ob sobotah in nedeljah pa med 12.00 in 17.00.

Avtorji in dela:

STRAN 22: Soap Opera in Da me stesso non vegno

 

 

Skip to content