Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
22. 11. / Torek / 20:15

ENNIO (2021)

Mala dvorana
22. 11. / Torek / 20:15

ENNIO (2021)

Mala dvorana
Filmski portreti glasbenih zvezd 2022/23

 

Ennio (Ennio: The Maestro, Italija, Belgija, Japonska, Nizozemska, 2021, 156 min.)

 

Dokumentarni biografski film je fascinantna pripoved o Enniu Morriconeju, eni najbolj legendarnih osebnosti filma, od njegovega kinematografskega prvenca s Sergiom Leonejem do osvojitve oskarja za film Podlih osem Quentina Tarantina leta 2016.

 

Režiser: Giuseppe Tornatore
Scenarij: Giuseppe Tornatore
Producenti: Gianni Russo, Gabriele Costa, Peter De Maegd, San Fu Maltha, Kar-Wai Wong
Glasba: Ennio Morricone
Nastopajo: Ennio Morricone, Giuseppe Tornatore, Carlo Verdone, Clint Eastwood, Quentin Tarantino, Oliver Stone, Hans Zimmer, Quincy Jones, Bruce Springsteen in drugi
Festivali: Benetke 2021
Distribucija: Karantania Cinemas

 

Zgodba
Ennio je zaokrožen portret Ennia Morriconeja, najbolj priljubljenega in plodovitega skladatelja filmske glasbe 20. stoletja, ki je umrl 6. julija 2020. Dvakratni oskarjevec je avtor več kot petstotih nepozabnih partitur za film in televizijo, ki je prodal več kot 70 milijonov plošč. Dokumentarni film predstavi maestra skozi dolg intervju, ki ga vodi Giuseppe Tornatore. Ta je obogaten s pričevanji glasbenikov, scenaristov, igralcev, režiserjev in kritikov kot so Bertolucci, Montaldo, Bellocchio, Argento, brata Taviani, Verdone, Barry Levinson, Roland Joffè, Oliver Stone, Quentin Tarantino, posnetki nekaterih maestrovih priznanih svetovnih turnej in izseki iz nekaterih kultnih filmov, ki jih je uglasbil Morricone, ter ekskluzivnimi posnetki prizorov in krajev, ki so definirali skladateljevo življenje. Film razkriva tudi manj znano Morriconejevo plat in nagnjenost k invenciji, ki je našla potrditev v njegovi ljubezni do absolutne glasbe in nagnjenosti k nenehnemu eksperimentiranju.

 

 

Izjava avtorja

“Z Enniom Morriconejem sem delal petindvajset let. Z njim sem posnel skoraj vse svoje filme, da ne omenjam dokumentarne filme, reklame in projekte, ki smo jih poskušali postaviti brez uspeha. V vsem tem času je najino prijateljstvo postajalo vse močnejše. Torej, film za filmom, ko se je poglabljalo moje poznavanje njegovega značaja kot človeka in kot umetnik, sem se vedno spraševal, kakšen dokumentarec bi lahko posnel o njem. In danes so se moje sanje uresničile. Želel sem narediti Ennia, da Morriconejevo zgodbo predstavi občinstvu, ki ljubi njegovo glasbo, po vsem svetu. Ni šlo samo za to, da predstavim, kar mi je povedal o svojem življenju in svojem čarobnem odnosu z glasbo, pač pa tudi za iskanje po arhivih za intervjuji in drugimi podobami, povezanimi z neštetimi sodelovanji, ki jih je Morricone v preteklosti imel s filmskimi ustvarjalci. Ennija sem strukturiral kot predstavo, ki prek posnetkov filmov, ki jih je uglasbil, arhivskih slik, koncertov, gledalca popeljejo v mogočno eksistencilno in umetniško parabolo enega najbolj ljubljeni glasbeniki dvajsetega stoletja.”
Giuseppe Tornatore


Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje
 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content