2018

ANJA KRANJC: RISANJE Z OGLJEM - zaključeno za šole

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

oglje

Od 8. do 19. 10. 2018 pa v Mestni galeriji Nova Gorica pripravljamo likovne ustvarjalnice, ki jih bo vodila Anja Kranjc. Tokrat bodo otroci ustvarjali z ogljem.

Risanje z ogljem je zelo enostavno osvojiti. Oglje ima široko tonsko lestvico, hitro se briše, zato je nepogrešljiv material pri delu na velikem formatu, ter je priljubljeno za risanje krokijev in skiciranje. Z ogljem lahko rišemo na papirju, kartonu in na drugih risalnih površinah. Poznamo dva načina risanja z ogljem: prvi je podoben delu s svinčnikom, torej z linijo, drugi pa je risba, ki se oblikuje s tonom, torej sence in ozadje se nanašajo s široko stranjo oglja.

Oglje se ne obdrži na risalni površini, zato ga je potrebno pravočasno fiksirati. Fiksiranje oglja je bilo izumljeno v Italiji v 15 stoletju. Najprej so papir premazali s klejem, nato so na suho površino nanašali risbo. Ko je bila risba končana, so jo dali nad vodno paro. S tem je bilo oglje fiksirano. Sedaj lahko v trgovinah z slikarskim materialom enostavno kupimo sprej za fiksiranje ali še bolj enostavno, kar lak za lase.

Otroci bodo tako na tokratnih ustvarjalnicah potrebovali le oglje in risalne liste. Za ostalo bomo poskrbeli v Kulturnem domu Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy