Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
07.09.2022

ZVOKI MIRU odmevali od Cerja do Sredipolja

Sobota, 3. in nedelja, 4. septembra sta povezali dve državi in šest partnerjev v nepozaben mednarodni projekt, ki kliče po nadaljevanju.

 

Čezmejni projekt ZVOKI MIRU / I SUONI DELLA PACE / SOUNDS OF PEACE je zaživel v okviru italijanskega festivala MED ZVOKI KRAJEV / NEI SUONI NEI LUOGHI. V sodelovanju z našim dolgoletnim italijanskim partnerjem, italijanskim društvom Progetto Musica iz Vidma, in zavodom Miren Kras, smo bili priče posebnemu dvodnevnemu čezmejnemu dogajanju, ki je povezalo različne kulturne in turistične akterje iz Slovenije in Italije.

 

V partnerstvu s Turizmom Miren – Kostanjevica ter ob podpori Mestne občine Nova Gorica, Občine Miren-Kostanjevica, Fundacije Pot miru, društva Pro Locco Foljan Sredipolje in Turizma Furlanije Julijske krajine je prvi konec tedna v septembru ponudil izvirno doživetje harmonije narave, kulturno-zgodovinske dediščine in vrhunske glasbe.

 

Dva vodena pohoda po Poteh miru od Alp do Jadrana, od tega 12 km na slovenski in 15 km na italijanski strani, sta se zaključila z navdihujočima glasbenima večeroma. V soboto je slavnostno avlo Pomnika miru na Cerju napolnil Mendelssohnov Koncert za violino in orkester v e-molu v izvedbi Orkestra FJK pod taktirko mladega italijanskega dirigenta Giulia Arnofija in naše priznane violinistke Veronike Vilar Brecelj.

 

V nedeljo pa je pohod v Dolino bersaljerjev pri Sredipolju zaokrožil instrumentalni trio Etnoploč, ki je v koncert vtkal različna glasbena izročila, od jazza do etna, začinjenega z italijanskimi ljudskimi, balkanskimi in judovskimi ritmi.

 

Organizatorjem je v sicer nekoliko nestabilnih vremenskih razmerah uspelo sestaviti dvodnevno aktivno in globoko sporočilno kulturno doživetje: pohoda po Poti miru med ostalinami 1. svetovne vojne, ki nas je včasih razdvajala, danes pa čezmejno povezuje ljudi ter ustvarja pristne vezi prijateljstva in dolgoročnega sodelovanja ter kulturno bogata večera, ki sta obiskovalcem ponudila čisto posebno glasbeno doživetje.

 

Zvoki miru / I Suoni della Pace / Sounds of Peace prinašajo odlično mednarodno partnerstvo, ki je lahko dobra popotnica čezmejnim kulturnim projektom bližajoče se Evropske prestolnice kulture 2025.

 

 

Fotografije: Janko Lipovšek, Pavla Jarc in Jasmina Putnik

 


 

Kontakt in informacije

 

Kulturni dom Nova Gorica
T:
 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Zavod Miren Kras
T: +38631 310 800
E: info@mirenkras.si

 

Društvo Progetto Musica
T: +39 0432 532330
E: info@associazioneprogettomusica.org

 

 

 

 

 

 

Skip to content