Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
27.05.2024

V brezmejno Evropo zremo z Borderless Generation Audiovisual festivalom

Nekaj manj kot leto pred uradnim pričetkom Evropske prestolnice kulture Nova Gorica-Gorica 2025 se ti mesti že združujeta v brezmejnem festivalu namenjenem mladim. Borderless Generation Audiovisual Festival, katerega slovenski del bo potekal v Kulturnem domu Nova Gorica, je čezmejni festival avdiovizualne kulture, namenjen mladim predvsem od 15 let dalje, ki odraščajo in živijo Furlaniji Julijski krajini, Benečiji ter na Goriškem in Severni Primorski, torej na področju regij, ki so ga nekoč močno zaznamovale meje, tako politične kot tudi družbene. Danes mladi mej ne doživljajo tako, zato želijo organizatorji s festivalom preplesti tako mlade kot tudi strokovnjake z obeh kulturnih področij. Festival z vsemi brezplačnimi dogodki organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo na slovenski strani in na italijanski Young for Fun, ki je tudi vodeči partner (zanj vodi Cristian Natoli).

 

Festival bo potekal od 28. maja do 1. junija 2024 v Novi Gorici in Gorici ter vključuje filmske projekcije in posebne dogodke na temo mej v najširšem pomenu. V tednih pred Festivalom je bila ti. »generacija brez meja« tudi protagonist štirih delavnic, ki v okviru projekta potekajo med aprilom in majem 2024 v obeh mestih. Mladi se imajo priložnost udeležiti delavnic iz različnih filmskih poklicev, ki jih vodijo profesionalci v tem sektorju. Med imeni, ki so se izmenjevala na delavnicah, je bila najprej slovensko-italijanska igralka Anita Kravos, nato režiserja Matteo Oleotto in Cristian Natoli, direktorica fotografije Debora Vrizzi o tehnikah filmske fotografije in nazadnje s slovensko-italijanskim specialistom za virtualno resničnost Antoniom Giacominom in oblikovalcem zvoka v tej tehniki Massimom Borghesom.

 

Cilj festivala je »ponuditi mladim presežke kulturnih tekstov, ki presegajo tudi ustaljene vzorce, zato je v programu, ki se bo delno odvil v Kulturnem dom Nova Gorica, moč videti tako preseganje filmskih form kot tudi le izvrstna dela na svetovni ravni,« je na predstavitvi festival povedal Rok Govednik, vodja programa za slovensko stran. V program na slovenski strani so tako umestili film Moja Vesna (2022), filmski prvenec mlade slovenske režiserke Sare Kern, ki je tega posnela v Avstraliji, zanj pa med drugimi nagradami prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Film si bodo ogledali tudi dijaki gimnazije Nova Gorica, posebni gost pa bo direktor fotografije pri tem filmu Lev Predan Kowarski.

 

V slovenskem programu so tudi trije vrhunski filmi na svetovni ravni, na svetovnem festivalu kratkega filma v Clermont-Ferrandu nagrajeni kratki film Sestre (2020) Katarine Rešek – Kukle, Steakhouse (2021) članice ameriške Akademije filmske umetnosti in znanosti Špele Čadež, sicer film nagrajen na svetovnem festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, in Babičino seksualno življenje (2021) Urške Djukić, najboljšega evropskega kratkega filma 2022 in s francosko nacionalno nagrado cezar ovenčanega filma.

 

»Zavod Vizo je filmsko-vzgojni zavod, ki že več kot deset let raziskuje pedagoške pristope v filmu doma in tudi s tujimi partnerji ter jih povezuje z vzgojno-izobraževalnimi zavodi. Smo ambasadorji videoesejističnega pristopa v Sloveniji na področju dela z mladimi, zato bomo v okviru festivala predstavili tudi najboljše videoeseje našega petega natečaja VideoRez in nekaj teh iz minulih let,« je povedala direktorica Zavoda Vizo Katja Likar. V programu mladih ustvarjalk in ustvarjalcev bodo tudi animirani, igrani, dokumentarni in eksperimentalni filmi ter druge avdio-vizualne forme študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, študentov fakultete DAMS Univerze v Vidmu in dijakov iz licejev v Italiji ter dijakov iz vse Slovenije. Prikazana bomo tudi dela, ki so nastala na predfestivalskih delavnicah.

 

Festival bo odprl film Nevidni fan (El gazzo invisibile, 2014) Gabrieleja Salvatoresa v goriškem Kinemaxu, posebni gost pa bo mladi protagonist iz filma Ludovico Girardello. V italijanskem programu je tudi film Billy (2023) Emilie Mazzacuratti. Sklepna filmska projekcija pa bo regijsko zelo zaznamovana in odmevna slovensko-italijanska koprodukcija Zoran, moj nečak idiot (2013), ki jo bo osebno pospremil režiser filma Matteo Oleotto.

 

Širši cilj projekta Borderless Generation Audiovisual Festival je ustvariti mlado in enotno skupnost mladih iz Furlanije Julijske krajine in slovenskih območij, vključenih v projekt, spodbujati njihovo ustvarjalnost, povečati njihovo prepoznavnost, podpirati njihovo usposabljanje in spodbujati njihovo kreativno izražanje skozi kinematografijo poleg tega pa morda usposobiti nove igralce in igralke, ki bodo lahko sodelovali v produkcijah, ki jih spremlja filmska komisija Furlanije Julijske krajine. Še posebej glede na količino filmske produkcije v regiji v zadnjem letu in povečano povpraševanje po profesionalcih, povezanih s filmsko igro, ki znajo oba jezika, italijanščino in slovenščino, in se znajo spoprijemati  s to specifičnostjo, ki odlikuje mesto Gorica. Končno pa je celoten projekt način spodbujanja medsebojnega poznavanja in stičišče skupnosti, ki živijo na obmejnih območjih med Gorico (Italija) in Novo Gorico (Slovenija).

CELOTEN PROGRAM FESTIVALA

 

Projekt financira Evropska unija v okviru Sklada za male projekte GO! 2025 Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO (www.ita-slo.eu in www.euro-go.eu/spf ).

Skip to content