Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
01.06.2023

KiT – SEDMA OBLETNICA Z DNEVOM ODPRTIH VRAT. Vljudno vabljeni!

Scroll

V sedmo obletnico delovanja Kulturno-informacijske stične točke –  KiT z Dnevom odprtih vrat in vodenim ogledom stalne razstave „Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”

 

V Kulturnem domu Nova Gorica ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom, italijansko Gorico. To počnemo z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi obe Gorici zaživeli kot odprto večkulturno mesto.

V četrtek, 8. junija 2023, bo minilo sedem let odkar smo v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le-te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden naših primarnih ciljev je še vedno vrednotenje skupnega mestnega trga – Trga Evrope, najbolj nazornega stičišča obeh mest. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo okrog 50.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 70-ih držav sveta.

Leta 2017 smo v duhu čezmejnega sodelovanja in spoznavanja obeh Goric poleg informiranja o dogodkih z obeh strani meje v KIT-u odprli še trgovinico s spominki, v letu 2019 pa smo začeli z vodenimi ogledi po obeh mestih v slovenskem in italijanskem jeziku pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja Davida Kožuha. V sodelovanju s kuratorjema, Matjažem Marušičem in Alessandrom Puhalijem, smo istega leta pripravili tudi razstavo o Bohinjski progi, ki je stalno postavljena v avli Železniške postaje Nova Gorica. Stalna razstava Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja, je nastala iz želje po konkretnejši predstavitvi Bohinjske železnice, njene vloge nekoč in danes ter želja vezanih na njeno posodobitev v prihodnosti.

Zaradi velike priljubljenosti omenjene razstave in povpraševanja, tako s strani lokalnih obiskovalcev kot turistov z vseh koncev Evrope, smo v lanskem letu izdali še zgibanko, v kateri so podane informacije o stalni razstavi, Trgu Evrope, Železniški postaji Nova Gorica ter Muzejski zbirki „Kolodvor: Državna meja na Goriškem 1945-2004“. Tako kot stalna razstava, je tudi zgibanka prevedena v 4 jezike, in sicer v dveh različicah: ena je slovensko-italijanska, druga pa angleško-nemška. Pri tem projektu je kot soorganizator nastopilo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje – EZTS GO.

Ob sedmi obletnici delovanja KiT-a, katerega delovanje vseskozi finančno podpira Mestna občina Nova Gorica (do leta 2021 tudi sosednja občina Gorica) ob 10.30 vljudno vabimo na DAN ODPRTIH VRAT, kjer Vam bomo podrobneje predstavili naše delovanje. S kuratorjema Matjažem Marušičem in Alessandrom Puhalijem smo za Vas pripravili tudi voden ogled po stalni razstavi „Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”.

 

DAN ODPRTIH VRAT – program:

 

10.30: predstavitev Kulturno-informacijske stične točke Nova Gorica – Gorica/Gorizia

 

11.00 in 17.00: voden ogled po razstavi „Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov” s kuratorjema Matjažem Marušičem in Alessandrom Puhalijem

 


 

Kristina Markova
KiT – Kulturno-informacijska stična točka

T: 051 251 174
E: kitng.go@gmail.com

 

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov KDNG

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content