Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
21.06.2023

SAXGO23 – poletni zvoki saksofona!

Scroll

Nova Gorica bo med 26. junijem in 2. julijem 2023 ponovno zbirališče saksofonistov iz Slovenije in tujine. 26. mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO23, ki je hkrati tudi festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici, letos v mesto in bližnjo okolico prinaša Festival in Poletno šolo saksofona.

Letošnji festival ponuja sedem koncertov v Novi Gorici in okolici, na katerih bomo lahko uživali ob zvokih saksofona v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Vsi koncerti, z izjemo sobotnega, ki bo ob 18.00, bodo ob 21.00. Vstop na vse koncerte je prost, vabljeni!

Festival, ki bo letos potekal na štirih prizoriščih, bomo otvorili v ponedeljek, 26. junija, ko bo na Ploščadi Silvana Furlana nastopil eden najvidnejših predstavnikov novega srbskega jazza, saksofonist Luka Ignjatović s svojim avtorskim jazz bandom Schime, ki združuje tudi kontrabasista Borisa Sainovića, bobnarja Predraga Milutinovića in pianista Savo Miletića.

 

V torek, 27. junija, bomo v dvorani Gradu Kromberk prisluhnili priznanemu francoskemu Kvartetu saksofonov Habanera, ki prav letos obeležuje svojo 30-letnico delovanja. Kvartet, ki povezuje znane klasične saksofoniste, kot so Christian Wirth, Sylvain Malezieux, Fabrizio Mancuso in Gilles Tressos, bo nastopil z gostjo – švicarsko saksofonistko slovenskih korenin Majo Lisac Barroso.

Po dopoldanskem mojstrskem tečaju za komorne skupine pod vodstvom francoskega kvarteta Habanera se bomo v sredo, 28. junija, zvečer preselili v dvorano Frančiškanskega samostana Kostanjevica, kjer bo ob spremljavi japonske pianistke Sae Lee nastopil Domen Koren, slovenski altovski saksofonist mlajše generacije, ki si je svojo ustvarjalno pot dobro utrl tudi že v mednarodnih vodah.

V četrtek, 29. junija, se bomo vrnili na Grad Kromberk, kjer bomo v prvem delu koncerta lahko prisluhnili Japoncu Makotu Hondi na baritonskem saksofonu in Špancu Antoniu Garcíi Jorgeju na sopranskem in altovskem saksofonu. Oba bo na klavirju spremljala Sae Lee, ki bo nastopila tudi v tretjem delu koncertnega programa, kjer se jim bo pridružil Jan Gričar, umetniški vodja srečanja SAXGO za klasični saksofon.

V petek, 30. junija, bomo na Ploščadi Silvana Furlana uživali v zvokih enega najbolj občudovanih ameriških saksofonistov svoje generacije. Mark Turner si je z izrazitim osebnim tonom, izjemnimi improvizacijskimi spretnostmi ter inovativnim in zahtevnim skladateljskim pristopom pridobil daljnosežen sloves kot ena najbolj izvirnih in vplivnih glasbenih sil v jazzu. V Novi Gorici bo Turner nastopil s svojim kvartetom, ki ga sestavljajo še trobentar Jason Palmer, kontrabasist Joe Martin in bobnar Jonathan Pinson.

Predzadnji koncert poimenovan All Together Now, je tradicionalno namenjen nastopu mentorjev in udeležencev Poletne šole saksofona, ki bodo na velikem odru novogoriškega kulturnega doma izmenjaje med klasičnimi in jazz partiturami nastopili v soboto, 1. julija, ob 18. uri.

Sedemdnevni festival bomo sklenili v nedeljo, 2. julija, z nastopom slovenskega predstavnika saksofonske elite na festivalu, novomeškega tenor saksofonista Igorja Lumperta, ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku, k nam pa vedno znova prinaša sadove njegove domišljije. Na Ploščadi Silvana Furlana bo Lumpert nastopil skupaj novogoriškim Big Bandom NOVA, s katerim bo pod taktirko dirigenta Damijana Valentinuzzija predstavil posebno zmes jazz standardov in avtorskih kompozicij.

V Novi Gorici se tako ponovno obeta bogata saksofonska poletna pripoved klasičnega in jazz saksofona izpod rok ameriških, francoskih, japonskih, slovenskih, španskih in švicarskih saksofonistov. Vstop na vse festivalske koncerte je prost, pridružite se nam, lepo nam bo!

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov KDNG

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Skip to content