Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
12.06.2024

Predstavili smo novo glasbeno in likovno sezono Kulturnega doma Nova Gorica

Scroll

Pravkar smo zaključili novinarsko konferenco na kateri smo predstavili 44. koncertno sezono Glasbenega abonmaja in 27. razstavno sezono Mestne galerije Nova Gorica. V jesenskem terminu pa bomo reflektorje usmerili v našo filmsko dejavnost in preostalo glasbeno ponudbo v obliki ustaljenih ciklov in festivalov. Na konferenci je bil z nami tudi gospod Mirko Brulc, predsednik Sveta zavoda KDNG, ki je predstavil Pobudo za nov kulturni center v Novi Gorici, pod katero se podpisujeta skupaj s Tomažem Vugo, dolgoletnim arhitektom Mestne občine Nova Gorica.

 


 

Priprava vsake nove sezone je svojevrsten izziv in odgovornost, saj vedno nastaja v želji zvestim obiskovalcem in ljubiteljem umetnosti v danih okoliščinah in z danimi možnostmi ponuditi najboljše. Take kulturno-umetniške programe, ki navdihujejo, odpirajo prostor dialoga, širijo miselne horizonte in ponujajo pristna umetniška doživetja.

 

Umetnost je res, kot je zapisal slikar Miha Maleš, »nekaj najlepšega in najčistejšega v našem življenju. Če nam je notranje blizu, nas osreči, osreči zato, ker raste in živi z nami.« Umetnost je tudi velika strast, ljubezen, ki se ji preprosto ne moreš upreti. Friedrich Nietzsche je izjavil, da »imamo umetnost, da ne bi umrli od resnice«. V teh hektičnih in nepredvidljivih časih, ko je resnica vse prej kot svetla in pozitivna, je tudi ta misel še kako aktualna in na neki način osvobajajoča. V želji po iskanju nečesa presežnega in odmiku od vsakdanje negotove realnosti smo oblikovali 44. sezono Kulturnega doma Nova Gorica, ki prinaša raznovrstno paleto koncertov, razstav, filmskih projekcij in drugih umetniških dogodkov, ki se bodo odvijali skozi vso sezono in plemenitili kulturno dogajanje v mestu in okolici.

 

S tokratno novinarsko konferenco smo se nekoliko odmaknili od tradicionalno ustaljenih poti predstavitve nove sezone, saj jo bomo izpeljali kar dvakrat: junijsko predstavitev bomo v glavnini namenili 44. koncertni sezoni Glasbenega abonmaja in 27. razstavni sezoni Mestne galerije Nova Gorica, v jesenskem delu pa bomo reflektorje usmerili v našo filmsko dejavnost in preostalo glasbeno ponudbo v obliki ustaljenih ciklov in festivalov.

 

Nova koncertna sezona tako v ospredje tradicionalno postavlja Glasbeni abonma, ki prinaša celo vrsto izjemnih tako domačih kot tujih zasedb in orkestrov ter privlačne in tehtne programe, v katerih si bodo priljubljena dela klasične glasbene literature podajala roko z manj znanimi in svežimi partiturami. V Mestni galeriji Nova Gorica si bomo lahko obzorja širili z raznolikimi razstavami, ki nas bodo soočale z aktualnim dogajanjem na področju sodobne vizualne umetnosti s poudarkom na vrednotenju slovenskih ustvarjalcev različnih generacij. Napovemo lahko tudi prihajajoči PIXXELPOINT – 25. Mednarodni festival sodobnih umetniških praks, ki letos nastaja v soorganizaciji z Zavodom Aksioma. Tu je še veliko zanimivih čezmejnih zgodb, ki jih pod našo streho spletamo že vrsto let in se bodo odvijale tudi v tem in naslednjem letu, ko bo Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture GO! 2025.

 

V gradivo za novinarje, ki je javno dostopno na spodnji pvezavi, smo vključili tudi Pobudo za nov kulturni center v Novi Gorici, pod katero se podpisujeta Mirko Brulc, nekdanji župan in predsednik Sveta zavoda Kulturni dom Nova Gorica, ter Tomaž Vuga, dolgoletni občinski arhitekt Mestne občine Nova Gorica.

 

Veseli nas, da lahko z našimi programi nagovarjamo starejše in mlajše občinstvo, ki v naše prostore in naša partnerska prizorišča zahaja po ‘kulturno dozo’ raznoraznih vsebin, ki lahko posameznika in skupino prenesejo v druge kraje, čase in dimenzije. Občinstvo je lahko o našem delovanju obveščeno prek trojezične spletne strani, mesečnega koledarčka v tiskani obliki, sezonskega tedenskega e-novičnika, družabnih omrežij ter drugih bogatih festivalskih tiskovin, na katere se lahko prijavijo prek naše spletne strani.

 

Gradivo za novinarje (KDNG, 12. junij 2024)

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content