Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
18.01.2023

POTOHODCI – vrača se pogovorni cikel z zanimivimi gosti in vsebinami

Scroll

Vrača se cikel pogovornih srečanj, v katerih o svojih doživetjih spregovorijo popotniki, publicisti, raziskovalci tujih kultur, ekstremni športniki, inovativni podjetniki, raznovrstne zanimive osebnosti, ki ubirajo samosvoje življenjske poti ter tako opogumljajo in navdihujejo naš vsakdanjik. Znotraj cikla Potohodci lahko ponujamo projekcije fotografij in filmov, predstavitve knjig in raznoraznih pobud spremljajo pogovori z avtorji, uredniki, režiserji, aktivisti in njihovimi gosti.

 

Letošnji cikel sestavljajo trije večeri med februarjem in marcem 2023. V sklopu prvi letošnjih Potohodcev vabimo na projekcijo celovečernega dokumentarca Ena za reko: Zgodba Save ter pogovor s scenaristom in producentom Rokom Rozmanom, snovalcem in članom produkcijske ekipe 13-krat nagrajenega filma Nepoškodovane – The Undamaged. Tokratna filmska pripoved prikaže potovanje štirih pojavnih kajakašev po Savi – najdaljši slovenski reki, tekoči povezavi med štirimi državami in neštetimi ekosistemi.

 

Drugo pogovorno srečanje bo prav gotovo pritegnilo pohodnike in planince, saj se v našo sredino po štirih letih vrača Jakob J. Kenda – slovenski prevajalec, literarni zgodovinar, pisatelj in kulturni menedžer, ki je kot prvi Slovenec prehodil znamenito Apalaško pot – 3500 km dolgo divjinsko pot, ki preči 14 ameriških zveznih držav, njen skupni vzpon pa obsega kar 142 km. Marca 2019 je pri nas predstavil svoj potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike, napeto čtivo, ki nagovarja raznovrsten krog bralcev. Tokrat nam bo Kenda predstavil potopisni roman in vodnik TRANSVERZALA. Roman in vodnik govorita o Slovenski planinski transverzali, ki jo je prav Kenda prvi sklenil v krožno pot.

 

Letošnji cikel bomo sklenili z naslovom Otroci in mladostniki v krempljih virtualne resničnosti, pod katerim bomo ponudili projekcijo video-filma Razvoj otrok v poplavi risank in videoiger ter pogovor z antropologinjo dr. Vesno V. Godina in terapevtom Miho Kramlijem. Z gostoma se bo pogovarjal Bojan Kodelja, vodja projekta Neodvisen.si, ki je leta 2007 prvič izpeljal kampanjo za ozaveščanje posameznika in družbe o pasteh zasvojenosti. Problematiko neosveščenih otrok in mladostnikov na področju virtualne resničnosti bomo osvetlili tudi s pomočjo osnovnih, a plastičnih definicij zasvojenosti. O njej namreč ne smemo molčati!

Vstopnina: 4 €

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content