Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
13.10.2021

Ovite se v jesensko garderobo OKTOBER JAZZA!

Deluje, kot bi nam “negotovi časi koronskega zajedavca” letos sploh ne mogli do živega. Bogat program 41. koncertne sezone kar buhti od dogodkov in pisane ponudbe za vse okuse. Spoštovanje varnostnih ukrepov nam je namreč vse do danes omogočilo izpeljavo zastavljenih programov in eden takšnih je tudi prihajajoči jesenski festival Oktober Jazz. Ob upoštevanju pogoja PCT bomo v Novi Gorici in Goriških brdih med sredo, 20. in nedeljo, 24. oktobra 2021 izpeljali pet koncertov.


V naši mali dvorani se bo predstavil trio pianista in skladatelja Anžeta Vrabca z Erikom LaPierre Čeboklijem na bas kitari in Jožetom Zadravcem na bobnih. Na koncertu bo trio predstavil jazzovske standarde v lastnih aranžmajih ter avtorske skladbe Anžeta Vrabca, prirejene za to zasedbo. Nekatere skladbe so nastajale v času lanske spomladanske ter jesenske karantene in odsevajo občutke negotovosti, v kateri se je znašel svet v tistem času, ter tudi občutke upanja na boljši in bolj zanesljiv jutri.


V veliki dvorani bomo lahko prisluhnili Žanu Tetičkoviću s projektom »Pristanišče življenja II./ The port of life II. – Ensō«. Na odru bomo poleg Tetičkovića videli tudi trobentarja Tomaža Gajšta, saksofonista Lenarta Krečiča, kitarista Janija Modra, pevko Albo Nacinovich, pianista Marka Črnčca in basista Miho Korena. V projektu sodeluje tudi Godalni kvartet Janus Atelier, ki ga sestavljajo violinist Matija Krečič in Nejc Avbelj ter violistka Barbara Grahor Vovk in violončelist Zoran Bičanin.


Malo dvorano bo zazibal Samo Šalamon trio, s Šalamonom na kitari, Igorjem Matkovičem na trobenti ter Kristijanom Krajnčanom na bobnih in violončelu. Trio bo predstavil dva albuma zasedbe z naslovoma Common Flow ter Rare Ebb, ki sta izšla januarja 2020, z novimi, dokaj ECM-ovskimi Šalomonovimi kompozicijami.


Koncert bo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica oblikoval Zlatko Kaučič s projektom »Pogum pogumnih/ Audaci coraggiosi«, ki poleg Kaučiča vključuje še glasbenike, kot so Tomi Novak in Žiga Ipavec na bobnih, sintu in tolkalih, Robi Erzetič na bobni in tolkalih, Timi Vremec na električnem in Matjaž Bajc na akustičnem basu, Anton Lorenzutti, Ajk Vremec in Tilen Kravos, na električni kitari in efektih, Ivan Pilat (I) na baritonskem saksofonu, Flavio Zanuttini (I) na trobenti in efektih ter Marco Colonna (I) na basovskem klarinetu, sopraninu in altovskem saksofonu.


Zadnja festivalska postaja bo Vili Vipolže (Goriška brda). Tam bo ob 15. uri na sklepnem koncertu nastopil mojster klasične in 12-strunske kitare, Američan Ralph Towner, ki ga, poleg tega, da je poznan kot vodilni skladatelj, kitarist in klaviaturist akustične jazz zasedbe “Oregon”, definirajo tudi bogata in raznolika solistična kariera ter izredno plodna in nepozabna sodelovanja z velikani sodobne glasbe, kot so Gary Burton, John Abercrombie, Egberto Gismonti, Larry Coryell, Keith Jarrett, Jan Garbarek in Gary Peacock.


Sobotni in nedeljski koncert sta nastala v sodelovanju z dolgoletnim partnerjem,
italijanskim društvom Controtempo iz Krmina in festivalom Jazz & Wine of Peace.

Vstopnina 10 € ter 15 € (sobotni koncert) in 20 € (nedeljski koncert).

Skip to content