Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
13.10.2022

KiT z novo ponudbo: VODENI OGLEDI STALNE RAZSTAVE

Vodeni ogledi stalne razstave “Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”

 

Konec leta 2019 smo v avli Železniške postaje Nova Gorica postavili stalno razstavo “Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”. Razstava je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja, saj je poleg glavnih organizatorjev – Kulturnega doma Nova Gorica, KiT Kulturno-informacijske stične točke Nova Gorica – Gorica in Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje – EZTS GO – pri njenem nastajanju sodelovala vrsta posameznikov in institucij z obeh strani meje. Nastala je iz želje po konkretnejši predstavitvi Bohinjske železnice, njene vloge nekoč in danes ter želja vezanih na njeno posodobitev v prihodnosti.

Razstavo sestavlja  15 stenskih panelov, ki nas popeljejo skozi zgodovino Bohinjske proge, predstavijo njene najbolj impozantne objekte (Solkanski most, Bohinjski predor, (novo)goriško postajo), seznanijo nas z vozili, ki so bila oziroma so na tej progi še vedno v uporabi ter z vlogo železnice pri razvoju turizma pred dobrim stoletjem. Stare razglednice nas popeljejo po krajih od Jesenic do Trsta, zadnji del razstave pa je namenjen današnjemu utripu Bohinjske proge in njenim posebnostim: muzejskim vlakom in avtovlaku. Besedilo na panelih je v štirih jezikih: slovenščini, italijanščini, angleščini in nemščini.

V letošnjem letu smo izdali tudi zgibanko, v kateri so podane informacije o stalni razstavi “Bohinjska proga: Ob Soči po tiru treh narodov”, Trgu Evrope,  Železniški postaji Nova Gorica, Muzejski zbirki “Kolodvor: Državna meja na Goriškem 1945-2004“. Tako kot stalna razstava, je tudi zgibanka prevedena v 4 jezike, in sicer v dveh različicah: ena je slovensko-italijanska, druga pa angleško-nemška.

Zaradi velike priljubljenosti omenjene razstave in povpraševanja, tako s strani lokalnih obiskovalcev kot turistov z vseh koncev Evrope, smo se odločili ponuditi tudi vodene oglede razstave o Bohinjski progi.

 

Prvi termin vodenega ogleda za širšo javnost bo v soboto, 22. oktobra 2022, ob 10. uri. Vabljeni!

 

Kulturno-informacijska stična točka
Kolodvorska 8
SI-5000 Nova Gorica

 

Kristina Markova
T: 051 251 174
E: kitng.go@gmail.com

 


 

Torek – petek:
9.00–12.00 in 12.30–16.00

 

Sobota:
9.00–12.00 in 12.30–15.00

 

Nedelja, ponedeljek in prazniki:
zaprto, razen ob izjemnih dogodkih

Skip to content