Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
Scroll

Dopoldan smo saksofonsko mašino zagnali z novinarsko konferenco namenjeno 27. Mednarodnemu srečanju saksofonistov v Novi Gorici, ki bo med 28. junijem in 5. julijem 2024 Novo Gorico in njeno bližnjo okolico ponovno obarvalo z zvoki klasičnega in jazz saksofona.

 

Direktorica Pavla Jarc je po uvodnem pozdravu besedo predala Boštjan Simonu, umetniškemu vodji za jazz saksofon in improvizacijo, ter Janu Gričarju, umetniškemu vodji za klasični saksofon. Simon in Gričar sta predstavila letošnjo edinstveno izvedbo srečanja, ki bo v Slovenijo prvič pripeljala kar 6 mednarodno priznanih saksofonistov.

 

Na področju jazza se bosta slovenskemu občinstvu predstavila Američan Tivon Pennicott, na tenorskem saksofonu, in Italijan Pasquale Calò na tenorskem in altovskem saksofonu, klaviaturah in elektroniki.

 

Na klasičnem saksofonu pa bomo prvič na slovenskih tleh lahko prisluhnili kar štirim mednarodno uveljavljenim in zelo iskanim saksofonistom, kot so Francoz Sandro Compagnon, Španec Xavier Larsson Paez, Italijan Alessandro Malagnino in Rus Nikita Zimin.’ Vroča mlada žezla’, kot jih je na konferenci poimenoval Gričar, bodo poleg koncertnega programa tekom srečanja vodila tudi delavnico klasičnega saksofona, ki je skupaj s tisto za jazz saksofon letos privabila 26 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške in Belgije.

 

Novinarsko konferenco smo sklenili z nagovorom Vladimirja Čadeža, ravnatelja Glasbene šole Nova Gorica, našega nepogrešljivega in res dolgoletnega partnerja srečanja. Podrobnejšo predstavitev si lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vabljeni v novogoriško kraljestvo saksofona med 28. junijem in 5. julijem 2024, veseli vas bomo!

 

 

SAXGO24: Gradivo za medije (20. 6. 2024)

 

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Scroll

Kulturni dom Nova Gorica je bil skupaj s projektnimi partnerji SDAG SpA a socio unico, Občino Šempeter – Vrtojba, beneško univerzo Università IUAV di Venezia in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani zelo uspešen s prijavo projekta CREW – križišče vizij na Javni razpis za standardne projekte št. 02/2023 Programa Interreg VI – A Italia – Slovenija 2021 – 2027. Odbor za spremljanje Programa je namreč 21. marca 2024 potrdil prednostne lestvice razpisa za standardne projekte z le 29 projekti, ki so bili odobreni izmed velike konkurence prijavljenih projektov. S projektom smo uspeli pridobiti 1.066.037,90 EUR nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, od tega novogoriški Kulturni dom 128.752,00 EUR, kar predstavlja 80 % od vseh upravičenih stroškov, celotna vrednost projekta pa znaša 1.332.547,38 EUR.

V projektu se soočamo z izzivi, ki jih program Interreg VI A Italija-Slovenija naslavlja v specifičnem cilju 4.6 – Krepitev vloge kulture in trajnostnega turizma v gospodarskem razvoju, socialni vključenosti in socialnih inovacijah. Projekt je namreč namenjen krepitvi turistične privlačnosti čezmejnega območja Gorica, Šempeter – Vrtojba in sosednjih območij z integriranimi pobudami na področju kulture ter urbanističnega in prostorskega načrtovanja, s posebnim poudarkom na trajnostni mobilnosti, s čim večjimi pozitivnimi učinki v smislu socialne vključenosti, življenjskih možnosti in zaposljivosti.

Čezmejno območje Gorice ter Šempetra in Vrtojbe je bilo izbrano za središče projekta, kot primer obmejnega gospodarstva, ki je svojo moč črpalo iz samega obstoja meje, s projektom pa se naslavlja problematiko premajhne izkoriščenosti in delne degradacije območja tik ob meji. Z namenom revitalizacije območja bo tako v okviru projekta izdelan strateški načrt z ovrednotenjem in krepitvijo snovne in nesnovne kulturne dediščine območja, s poudarkom na sonaravnosti in dostopnosti, v skladu z vizijo novega evropskega Bauhausa. Na podlagi izbranega scenarija bodo v tem okviru izvedeni pilotni ukrepi turistične in kulturne narave. S spodbujanjem večkulturnega okolja in vzpostavitvijo točk srečevanja bo vzpostavljen čezmejni kulturni ekosistem, ki bo podprl čezmejni kulturni, enološki in gastronomski turizem ter oživitev obmejnega območja, ki bo v projektu postalo prizorišče umetniškega izražanja in dogodkov s čezmejno vrednostjo.

Kulturni dom Nova Gorica bo v projekt CREW prinesel svoje izkušnje pri razvoju umetniških in kulturnih pobud za valorizacijo čezmejnega ozemlja in vzpostavitev njegove identitete. Kot partnerji projekta bomo vključeni v vse projektne aktivnosti z namenom sodelovati pri doseganju rezultatov v skladu z vizijo in poslanstvom projekta. Naša glavna naloga pa bo predvsem oblikovanje parka skulptur, s katerimi bomo oplemenitili obmejni javni prostor in s tem ovrednotili delo slovenskih in italijanskih kipark in kiparjev, ki izhajajo iz goriškega prostora.

Z izvajanjem projekta smo ravnokar začeli, pred nami je 30 mesecev intenzivnega dela, nadejamo pa se tudi dobrega sodelovanja z obema slovenskima in italijanskima partnerjema.

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

Scroll

Pravkar smo zaključili novinarsko konferenco na kateri smo predstavili 44. koncertno sezono Glasbenega abonmaja in 27. razstavno sezono Mestne galerije Nova Gorica. V jesenskem terminu pa bomo reflektorje usmerili v našo filmsko dejavnost in preostalo glasbeno ponudbo v obliki ustaljenih ciklov in festivalov. Na konferenci je bil z nami tudi gospod Mirko Brulc, predsednik Sveta zavoda KDNG, ki je predstavil Pobudo za nov kulturni center v Novi Gorici, pod katero se podpisujeta skupaj s Tomažem Vugo, dolgoletnim arhitektom Mestne občine Nova Gorica.

 


 

Priprava vsake nove sezone je svojevrsten izziv in odgovornost, saj vedno nastaja v želji zvestim obiskovalcem in ljubiteljem umetnosti v danih okoliščinah in z danimi možnostmi ponuditi najboljše. Take kulturno-umetniške programe, ki navdihujejo, odpirajo prostor dialoga, širijo miselne horizonte in ponujajo pristna umetniška doživetja.

 

Umetnost je res, kot je zapisal slikar Miha Maleš, »nekaj najlepšega in najčistejšega v našem življenju. Če nam je notranje blizu, nas osreči, osreči zato, ker raste in živi z nami.« Umetnost je tudi velika strast, ljubezen, ki se ji preprosto ne moreš upreti. Friedrich Nietzsche je izjavil, da »imamo umetnost, da ne bi umrli od resnice«. V teh hektičnih in nepredvidljivih časih, ko je resnica vse prej kot svetla in pozitivna, je tudi ta misel še kako aktualna in na neki način osvobajajoča. V želji po iskanju nečesa presežnega in odmiku od vsakdanje negotove realnosti smo oblikovali 44. sezono Kulturnega doma Nova Gorica, ki prinaša raznovrstno paleto koncertov, razstav, filmskih projekcij in drugih umetniških dogodkov, ki se bodo odvijali skozi vso sezono in plemenitili kulturno dogajanje v mestu in okolici.

 

S tokratno novinarsko konferenco smo se nekoliko odmaknili od tradicionalno ustaljenih poti predstavitve nove sezone, saj jo bomo izpeljali kar dvakrat: junijsko predstavitev bomo v glavnini namenili 44. koncertni sezoni Glasbenega abonmaja in 27. razstavni sezoni Mestne galerije Nova Gorica, v jesenskem delu pa bomo reflektorje usmerili v našo filmsko dejavnost in preostalo glasbeno ponudbo v obliki ustaljenih ciklov in festivalov.

 

Nova koncertna sezona tako v ospredje tradicionalno postavlja Glasbeni abonma, ki prinaša celo vrsto izjemnih tako domačih kot tujih zasedb in orkestrov ter privlačne in tehtne programe, v katerih si bodo priljubljena dela klasične glasbene literature podajala roko z manj znanimi in svežimi partiturami. V Mestni galeriji Nova Gorica si bomo lahko obzorja širili z raznolikimi razstavami, ki nas bodo soočale z aktualnim dogajanjem na področju sodobne vizualne umetnosti s poudarkom na vrednotenju slovenskih ustvarjalcev različnih generacij. Napovemo lahko tudi prihajajoči PIXXELPOINT – 25. Mednarodni festival sodobnih umetniških praks, ki letos nastaja v soorganizaciji z Zavodom Aksioma. Tu je še veliko zanimivih čezmejnih zgodb, ki jih pod našo streho spletamo že vrsto let in se bodo odvijale tudi v tem in naslednjem letu, ko bo Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture GO! 2025.

 

V gradivo za novinarje, ki je javno dostopno na spodnji pvezavi, smo vključili tudi Pobudo za nov kulturni center v Novi Gorici, pod katero se podpisujeta Mirko Brulc, nekdanji župan in predsednik Sveta zavoda Kulturni dom Nova Gorica, ter Tomaž Vuga, dolgoletni občinski arhitekt Mestne občine Nova Gorica.

 

Veseli nas, da lahko z našimi programi nagovarjamo starejše in mlajše občinstvo, ki v naše prostore in naša partnerska prizorišča zahaja po ‘kulturno dozo’ raznoraznih vsebin, ki lahko posameznika in skupino prenesejo v druge kraje, čase in dimenzije. Občinstvo je lahko o našem delovanju obveščeno prek trojezične spletne strani, mesečnega koledarčka v tiskani obliki, sezonskega tedenskega e-novičnika, družabnih omrežij ter drugih bogatih festivalskih tiskovin, na katere se lahko prijavijo prek naše spletne strani.

 

Gradivo za novinarje (KDNG, 12. junij 2024)

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Nekaj manj kot leto pred uradnim pričetkom Evropske prestolnice kulture Nova Gorica-Gorica 2025 se ti mesti že združujeta v brezmejnem festivalu namenjenem mladim. Borderless Generation Audiovisual Festival, katerega slovenski del bo potekal v Kulturnem domu Nova Gorica, je čezmejni festival avdiovizualne kulture, namenjen mladim predvsem od 15 let dalje, ki odraščajo in živijo Furlaniji Julijski krajini, Benečiji ter na Goriškem in Severni Primorski, torej na področju regij, ki so ga nekoč močno zaznamovale meje, tako politične kot tudi družbene. Danes mladi mej ne doživljajo tako, zato želijo organizatorji s festivalom preplesti tako mlade kot tudi strokovnjake z obeh kulturnih področij. Festival z vsemi brezplačnimi dogodki organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo na slovenski strani in na italijanski Young for Fun, ki je tudi vodeči partner (zanj vodi Cristian Natoli).

 

Festival bo potekal od 28. maja do 1. junija 2024 v Novi Gorici in Gorici ter vključuje filmske projekcije in posebne dogodke na temo mej v najširšem pomenu. V tednih pred Festivalom je bila ti. »generacija brez meja« tudi protagonist štirih delavnic, ki v okviru projekta potekajo med aprilom in majem 2024 v obeh mestih. Mladi se imajo priložnost udeležiti delavnic iz različnih filmskih poklicev, ki jih vodijo profesionalci v tem sektorju. Med imeni, ki so se izmenjevala na delavnicah, je bila najprej slovensko-italijanska igralka Anita Kravos, nato režiserja Matteo Oleotto in Cristian Natoli, direktorica fotografije Debora Vrizzi o tehnikah filmske fotografije in nazadnje s slovensko-italijanskim specialistom za virtualno resničnost Antoniom Giacominom in oblikovalcem zvoka v tej tehniki Massimom Borghesom.

 

Cilj festivala je »ponuditi mladim presežke kulturnih tekstov, ki presegajo tudi ustaljene vzorce, zato je v programu, ki se bo delno odvil v Kulturnem dom Nova Gorica, moč videti tako preseganje filmskih form kot tudi le izvrstna dela na svetovni ravni,« je na predstavitvi festival povedal Rok Govednik, vodja programa za slovensko stran. V program na slovenski strani so tako umestili film Moja Vesna (2022), filmski prvenec mlade slovenske režiserke Sare Kern, ki je tega posnela v Avstraliji, zanj pa med drugimi nagradami prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Film si bodo ogledali tudi dijaki gimnazije Nova Gorica, posebni gost pa bo direktor fotografije pri tem filmu Lev Predan Kowarski.

 

V slovenskem programu so tudi trije vrhunski filmi na svetovni ravni, na svetovnem festivalu kratkega filma v Clermont-Ferrandu nagrajeni kratki film Sestre (2020) Katarine Rešek – Kukle, Steakhouse (2021) članice ameriške Akademije filmske umetnosti in znanosti Špele Čadež, sicer film nagrajen na svetovnem festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, in Babičino seksualno življenje (2021) Urške Djukić, najboljšega evropskega kratkega filma 2022 in s francosko nacionalno nagrado cezar ovenčanega filma.

 

»Zavod Vizo je filmsko-vzgojni zavod, ki že več kot deset let raziskuje pedagoške pristope v filmu doma in tudi s tujimi partnerji ter jih povezuje z vzgojno-izobraževalnimi zavodi. Smo ambasadorji videoesejističnega pristopa v Sloveniji na področju dela z mladimi, zato bomo v okviru festivala predstavili tudi najboljše videoeseje našega petega natečaja VideoRez in nekaj teh iz minulih let,« je povedala direktorica Zavoda Vizo Katja Likar. V programu mladih ustvarjalk in ustvarjalcev bodo tudi animirani, igrani, dokumentarni in eksperimentalni filmi ter druge avdio-vizualne forme študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, študentov fakultete DAMS Univerze v Vidmu in dijakov iz licejev v Italiji ter dijakov iz vse Slovenije. Prikazana bomo tudi dela, ki so nastala na predfestivalskih delavnicah.

 

Festival bo odprl film Nevidni fan (El gazzo invisibile, 2014) Gabrieleja Salvatoresa v goriškem Kinemaxu, posebni gost pa bo mladi protagonist iz filma Ludovico Girardello. V italijanskem programu je tudi film Billy (2023) Emilie Mazzacuratti. Sklepna filmska projekcija pa bo regijsko zelo zaznamovana in odmevna slovensko-italijanska koprodukcija Zoran, moj nečak idiot (2013), ki jo bo osebno pospremil režiser filma Matteo Oleotto.

 

Širši cilj projekta Borderless Generation Audiovisual Festival je ustvariti mlado in enotno skupnost mladih iz Furlanije Julijske krajine in slovenskih območij, vključenih v projekt, spodbujati njihovo ustvarjalnost, povečati njihovo prepoznavnost, podpirati njihovo usposabljanje in spodbujati njihovo kreativno izražanje skozi kinematografijo poleg tega pa morda usposobiti nove igralce in igralke, ki bodo lahko sodelovali v produkcijah, ki jih spremlja filmska komisija Furlanije Julijske krajine. Še posebej glede na količino filmske produkcije v regiji v zadnjem letu in povečano povpraševanje po profesionalcih, povezanih s filmsko igro, ki znajo oba jezika, italijanščino in slovenščino, in se znajo spoprijemati  s to specifičnostjo, ki odlikuje mesto Gorica. Končno pa je celoten projekt način spodbujanja medsebojnega poznavanja in stičišče skupnosti, ki živijo na obmejnih območjih med Gorico (Italija) in Novo Gorico (Slovenija).

CELOTEN PROGRAM FESTIVALA

 

Projekt financira Evropska unija v okviru Sklada za male projekte GO! 2025 Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO (www.ita-slo.eu in www.euro-go.eu/spf ).

Scroll

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica z dnem 12. 4. 2024 razpisuje prosto delovno mesto DIREKTORJA JAVNEGA ZAVODA KULTURNI DOM NOVA GORICA 

 


 

Mandat direktorja traja pet let in je po izteku te dobe lahko ponovno imenovan. Direktor sklene delovno razmerje za določen čas, predvidoma od dne 22. 7. 2024, za čas trajanja mandata.

 

Poleg splošnih pogojev, določenih z zakonom, morajo kandidati za imenovanje izpolnjevati še naslednje pogoje:

 • univerzitetna izobrazba družboslovne smeri,
 • najmanj pet let delovnih izkušenj,
 • strokovno poznavanje področja dela zavoda,
 • aktivno znanje slovenskega jezika,
 • sposobnost za organiziranje in vodenje,
 • aktivno znanje vsaj enega svetovnega jezika.

Prijava kandidata mora vsebovati:

 • življenjepis,
 • program razvoja zavoda za mandatno obdobje,
 • potrdilo o ustreznosti izobrazbe, iz katerega mora biti razvidna stopnja izobrazbe, pridobljeni strokovni naziv, datum (dan, mesec, leto) pridobitve izobrazbe ter ustanova, na kateri je bila izobrazba pridobljena (fotokopija ustreznih listin);
 • opis, iz katerega je razvidno izpolnjevanje pogoja pet let delovnih izkušenj. Opis mora vsebovati navedbo delodajalca oziroma druge fizične ali pravne osebe, za katero je kandidat opravljal delo, datum začetka in konca opravljanja dela, ter opis dela. Opisu je potrebno priložiti fotokopije pogodb o zaposlitvi (iz katerih so razvidni podatki, iz prejšnjega stavka) ali druga ustrezna dokazila, iz katerih so razvidne ustrezne delovne izkušnje (npr. izpis iz ZPIZ, potrdilo delodajalca);
 • dokazila o izpolnjevanju pogoja aktivnega znanja slovenskega in vsaj enega svetovnega jezika;
 • opis in dokazila o strokovnem poznavanju področja dela zavoda;
 • opis izkušenj, iz katerih bo razvidna sposobnost za organiziranje in vodenje z ustreznimi dokazili (npr. potrdilo o izobraževanju, potrdilo delodajalca, fotokopija pogodbe o zaposlitvi).

Zaželeno je, da kandidat v življenjepisu poleg formalne izobrazbe in delovnih izkušenj navede tudi izkušnje iz področja organizacije in vodenja ter druga znanja in veščine, ki jih je pridobil in meni, da bi mu lahko pomagala pri opravljanju dela, za katerega se je prijavil.

 

Direktorja imenuje ustanoviteljica na podlagi javnega razpisa po predhodnem mnenju sveta zavoda. Poleg javnega razpisa lahko ustanoviteljica povabi posamezne kandidate tudi neposredno.

 

Kandidati naj pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju zahtevanih pogojev pošljejo v zaprti kuverti kot priporočeno pošiljko najkasneje do 26. aprila 2024 na naslov: Mestni svet Mestne občine Nova Gorica, Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica, s pripisom: »Razpis za imenovanje direktorja KD – NE ODPIRAJ«.

 

V izbirni postopek se bodo uvrstile samo pravočasno prispele in popolne prijave kandidatov, ki bodo izpolnjevali razpisne pogoje. Prijava bo pravočasna, če bo oddana po pošti s priporočeno pošiljko najkasneje zadnji dan roka. Za nepopolno prijavo se bo štela prijava kandidata, ki ne bo vsebovala s tem razpisom zahtevanih dokumentov in dokazil ter prijava, iz katere ne bo mogoče razbrati ali kandidat izpolnjuje razpisne pogoje.

 

Direktorja na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja imenuje Mestni svet Mestne občine Nova Gorica po predhodnem mnenju sveta Javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica za mandatno dobo petih let.

 

JAVNI RAZPIS-DIREKTOR KD – PP-NŽ2

Razpisodajalec:

Mestna občina Nova Gorica, zanjo
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

 

Oseba, pristojna za posredovanje informacij:
Ana Zavrtanik Ugrin

 

Informacije tudi: 
miran.ljucovic@nova-gorica.si.

 

 

Scroll

ponedeljek, 26. februarja 2024, je svet zavoda soglasno sprejel Letno poročilo Javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica za poslovno leto 2023. Uspešno zasledovanje začrtanih programskih ciljev osrednjega kulturnega središča na Goriškem smo tudi v lanskem letu podkrepili s številnimi dogodki in zavidljivim obiskom naših prireditev. Kulturni dom Nova Gorica je ustanovljen za izvajanje javne službe na glasbenem, galerijskem in filmskem področju ter za izvajanje dejavnosti na trgu. Financira se s sredstvi ustanoviteljice – Mestne občine Nova Gorica, ki v celoti zagotavlja finančna sredstva za plače (delno tudi za program in vzdrževanje objekta) ter pridobljenimi dodatnimi finančnimi sredstvi iz proračunov bližnjih občin, Ministrstva za kulturo, tujih veleposlaništev, iz lastnega prihodka ter sponzorskih in donatorskih sredstev.


Festival FLORES MUSICAE | september 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

letu 2023 smo organizirali 594 dogodkov, ki so se odvili tako v prostorih Kulturnega doma Nova Gorica in novogoriške Mestne galerije kot tudi na številnih drugih lokacijah, kjer gostujemo in sodelujemo v sklopu naših ciklov in festivalov, kot so razna mestna prizorišča, Grad Kromberk, Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica, Vila Vipolže, Bazilika na Sveti Gori, Glasbena šola Nova Gorica, Pomnik Miru na Cerju, Cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, KC Mostovna idr. Omenjenih 589 dogodkov na glasbenem, likovnem in filmskem področju je obiskalo 53.068 ljudi.

IZREDNI KONCERTI: GoGospel – Free Voices Show Choir, december 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Od tega je lanski glasbeni program, skupaj s ciklom pogovornih srečanj Potohodci, ponudil 162 dogodkov in pritegnil 12.511 obiskovalcev, pod okriljem Mestne galerije Nova Gorica pa smo uresničili 200 dogodkov, ki se jih je udeležilo 7.780 ljubiteljev vizualne umetnosti. Pet leto zapored smo v avli naše ustanove v prazničnem decembru organizirali tudi dva sejma – Miklavžev in Božični sejem unikatnih izdelkov, kjer smo našteli okrog 300 obiskovalcev.

POTOHODCI: Otroci in mladostniki v krempljih virtualne resničnosti  | marec 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Po odloku iz leta 2004 v našem zavodu v okviru javne službe ponujamo tudi umetniški film. V okviru filmske ponudbe smo tako lansko leto ponudili 155 filmskih projekcij umetniškega in kakovostnega filma ter 10 predavanj na temo filma, ki so v malo dvorano privabili 11.947 ljubiteljev sedme umetnosti.

KINO/ČEZMEJNO: Fantom iz opere (1925) z glasbeno spremljavo v živo| oktober 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Kljub še vedno populistični in neverjetni mantri, da »Nova Gorica nima kina«, si znotraj našega poslanstva in uresničevanja ciljev zavoda resnično prizadevamo za širjenje kakovostnih filmskih vsebin. Ob tem pa gre seveda razumeti, da jih lahko kot javni zavod izvajamo le znotraj finančnih in kadrovskih okvirjev ter prostorskih danosti naše stavbe iz leta 1980.

GLASBENA MLADINA: Ujemi drevo | januar 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Kulturni dom Nova Gorica namenja veliko pozornosti tudi kulturno-vzgojnim programom za različne starostne stopnje otrok in mladine, znotraj katerih izstopajo programi Glasbene mladine, pri katerih sodelujemo s petimi goriškimi občinami in kjer po številu prireditev sodimo v sam slovenski vrh. Poleg povezovanja z Glasbeno mladino Slovenije občasno tudi sami oblikujemo programe za različne starostne stopnje (v okviru Tedna otroka in ob novem letu), nekatere od teh ponudimo šolam brezplačno, kot darilo Kulturnega doma Nova Gorica otrokom Goriške. Z vsemi temi aktivnostmi popestrimo glasbeno življenje mladim in jim širimo vedenje o glasbi. V lanskem letu smo v okviru tega programa organizirali 89 dogodkov za 4.845 otrok in mladostnikov. H kulturno-vzgojnim programom štejemo tudi šolski filmski program, v sklopu katerega si je v lanskem letu 27 filmskih projekcij ogledalo 3.129 otrok, mladine in njihovih spremljevalcev.

MGNG: VDIH IZDIH – skupinska razstava | januar 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Znotraj galerijskega programa, v sklopu katerega smo izpeljali 200 različnih dogodkov in našteli 7.870 obiskovalcev, gre izpostaviti 53 otroških likovnih ustvarjalnic, ki se jih je udeležilo 967 otrok, in našo Likovno šolo, ki je v šestem letu delovanja z lanskimi 100 srečanji v sklopu svojih 5-ih programov pod svojim okriljem šolala 39 udeležencev, otrok in odraslih. Posebej nas veseli uspeh naših učiteljev, akademskih kiparjev Katje Oblak in Julija Borštnika, ki znotraj šole s svojim mentorstvom pripravljajo tudi dijake na sprejemne izpite likovnih akademij.

KiT: Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov” | foto: Janko Lipovšek

 

Kulturni dom Nova Gorica je ob vsem tem tudi ustanovitelj in upravitelj Kulturno-informacijske stične točke KiT, ki že skoraj osem let deluje v stavbi Železniške postaje Nova Gorica. V svoje prostore je točka v lanskem letu privabila 3.718 obiskovalcev iz 58-ih različnih držav. Posebej gre izpostaviti tudi stalno razstavo v avli Železniške postaje Nova Gorica naslovljeno Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja. Nastala je v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in Kulturno-informacijske stične točke KIT v sodelovanju z EZTS GO – Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje med občinami Gorica (I), Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba (SLO).

GLASBENI ABONMA: Sekstet Dohnanyi | december 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Naša dolgoletna čezmejna sodelovanja v obliki raznoraznih pobud in koncertov, ki jih oblikujemo s Kulturnim domom GoricaSCGV Emil Komel, goriškima društvoma Dramsam in EXAMINA, društvom iz Krmina Controtempo in društvom Progetto Musica iz Vidma, so obrodila že prepoznavne projekte kot so Med zvoki krajev, Zvoki miru, Od Veszprema 2023 do GO! 2025 ter dolgoletna sodelovanja v sklopu festivala srednjeveške in renesančne glasbe FLORES MUSICAE in festivala OKTOBER JAZZ. V sklopu čezmejnih sodelovanj, ki poleg koncertne dejavnosti velikokrat ponujajo tudi spremljevalne aktivnosti v obliki vodenih ogledov in sprehodov, smo  v lanskem letu sooblikovali 21 dogodkov s 2.067 obiskovalci.

IZREDNI KONCERTI: Od Veszprema 2023 do GO! 2025 | december 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Izpeljavo vseh omenjenih programov, splošne materialne stroške ter investicije in investicijsko vzdrževanje naše stavbe krijemo s sredstvi ustanoviteljice Mestne občine Nova Gorica, Ministrstva za kulturo RS, sosednjih občin in nekaj sponzorskih oziroma donatorskih sredstev. Veliko omenjenih stroškov pa financiramo tudi z lastnimi sredstvi. Na tem mestu bi se zato radi iskreno zahvalili vsem obiskovalcem in uporabnikom naših dvoran. Samo v lanskem letu smo zabeležili 54 gostovanj, ki nastajajo tudi ob naši administrativno-tehnični podpori, in so v naš kulturni hram pritegnila 16.147  obiskovalcev. Del lastnih sredstev smo lahko zato namenili tudi izrednim vsebinam, ki niso javno (so)financirane, bogatenju obstoječega programa ter investicijskemu vzdrževanju stavbe in nakupu opreme.

 

Poslovno leto 2023 smo tako tudi uradno sklenili pozitivno – z zadovoljstvom, tako s finančnim kot tudi tistim vezanim na naše opravljeno delo, ki je plod celotnega kolektiva zaposlenih, zunanjih izvajalcev in pogodbenih (so)delavcev ter študentov in dijakov, ki nam s predanostjo in strokovnostjo pomagajo pri uresničevanju in zasledovanju naših ciljev.

 

IZREDNI KONCERTI: Hamo & Tribute 2 Love | februar 2023 | foto: Janko Lipovšek

 

Na tem mestu gre zato zahvala tudi in predvsem vsem obiskovalcem, ki skupaj z nami pišejo uspešno zgodbo in nam pomagajo ohranjati plamen profesionalne kulture v našem mestu. Tudi v prihodnje bomo, kljub nenehno zvišujočim se stroškom ter izzivom, ki jih postavlja sodobna družba, stremeli k oblikovanju dobrih ustvarjalnih odnosov, ki bodo obrodili nove uspehe in poslovna zadovoljstva.

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Scroll

Italijanski partner Društvo Progetto Musica iz Vidma vabi k prijavi na razpis za nastop na koncertu v sklopu Mednarodnega glasbenega festivala Med Zvoki Krajev/Nei Suoni Dei Luoghi 2024, 16. edicija. Umetniško vodstvo: Gloria Campaner in Valentina Danelon.

 


 

Društvo Progetto Musica iz Vidma (Italija), v nadaljevanju razpisodajalec, vabi k prijavi na razpis za koncert v sklopu Mednarodnega glasbenega festivala Med zvoki krajev/Nei suoni dei luoghi.

 

Razpis je namenjen mladim instrumentalistom, mlajšim od 31 let, ki obiskujejo ali so uspešno obiskovali akademijo, konservatorij ali šolo za glasbeno vzgojo in želijo sodelovati na festivalu kot solisti ali v komornih skupinah z repertoarjem klasične glasbe ali drugih glasbenih zvrsti. Izbranim glasbenikom bo dodeljena štipendija v višini:

 • 300 € – za individualni nastop kot SOLIST,
 • 500 € – skupna vrednost za nastop v sestavu DUA,
 • 600 € – skupna vrednost za nastop v sestavu TRIA,
 • 800 € – skupna vrednost za nastop v sestavu KVARTETA,
 • 1.000 € – skupna vrednost za sestave/skupine z večjim številom glasbenikov.

Razpisodajalec bo izbranim mladim glasbenikom kril tudi stroške nastanitve in potne stroške (za potne stroške se šteje pot od sedeža matične akademije ali konservatorija do koncertnega prizorišča).

 


 

Posebna sekcija znotraj razpisa: Projekt “Od Tartu 2024 do GO! 2025”

 

V okviru avdicij za izbor mladih glasbenikov za Mednarodni glasbeni festival Med Zvoki Krajev/Nei Suoni Dei Luoghi 2024 bo izbranih tudi več mladih italijanskih, slovenskih in estonskih glasbenikov, mlajših od 31 let. Izbrani glasbeniki bodo oblikovali mednarodne zasedbe, ki bodo sodelovale na koncertih v Italiji, Estoniji, Avstriji in Sloveniji kot del projekta približevanja Evropski prestolnici kulture GO! 2025 – Nova Gorica in Gorica.

 

Mojstrski tečaj, ki bo organiziran v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica in Evropsko prestolnico kulture Tartu 2024, vključuje pripravo in izvedbo več koncertov zasedb, ki jih sestavljajo mladi glasbeniki (italijanski, estonski in slovenski) skupaj z mednarodno priznanimi glasbeniki. Zato bo za pripravo koncertov, ki bodo potekali med 27. in 30. junijem 2024 v Latisani (Videm, Italija), organiziran poseben mojstrski tečaj usposabljanja in študija, namenjen oblikovanju koncertnih programov in usposabljanju mednarodnih zasedb, ki jih bodo pod vodstvom (vsaj) enega strokovnjaka (predavatelja), sestavljali mladi glasbeniki.

 

Umetniški vodji Mednarodnega festivala Med Zvoki Krajev/Nei Suoni Dei Luoghi, pianistka Gloria Campaner in violinistka Valentina Danelon, bosta na mojstrskem tečaju nastopili v vlogi glavnih mentoric. Poleg njiju bodo pri pripravah mednarodnih zasedb sodelovali tudi italijanski glasbeniki, kot so klarinetist Alessandro Carbonare, pianist Alessandro Taverna, violinist Cristiano Glauco, slovenski violončelist Klemen Hvala in estonski učitelj (znan naknadno).

 

Na avdicije za sodelovanje na mojstrskem tečaju in za nastop na omenjenih koncertih se lahko prijavijo tako mladi individualni instrumentalisti kot tudi komorne skupine italijanske, estonske in slovenske narodnosti. Udeležba na mojstrskem tečaju je obvezna za vse izbrane glasbenike. V primeru, da se mladi izvajalec ne bi mogel udeležiti glasbenega kampusa za izpopolnjevanje in/ali koncerta, bo možnost sodelovanja na kampusu in festivalu ponujena naslednjemu mlademu izvajalcu, ki mu sledi po ocenjevalni listi.

 

Celotno besedilo razpisa s prijavnimi obrazci je objavljeno na spletni strani www.neisuonideiluoghi.it.

 

E-naslov: info@associazioneprogettomusica.org

 

Prijava na razpis: do (vključno) 4. marca 2024.

 

Skip to content