Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Jan Gričar: SAXGO22 klasični saksofon

Prihajajoči festival SAXGO22 bo močno zaznamovan z 10. mednarodnim tekmovanjem saksofonistov v Novi Gorici in bo potekal med med 29. junijem in 8. julijem 2022. V tem času se bo zvrstilo kar 8 koncertov, ki bodo sedaj že tradiconalno prepleteni med jazzom in klasiko.
 

ALL TOGETHER NOW” je sedaj že prepoznana znamka vsakoletnega festivala. Na tem koncertu se bodo v četrtek, 7. julija 2022 predstavili svetovno priznani saksofonisti, koncertati in pedagogi, ki bodo del žirije 10. mednarodnega tekmovanja. Na koncertu bodo nastopili francoski saksofonist, raziskovalec in pedagog Nicolas Prost, poljska saksofonistka Alicja Wolynczyk-Raniszewska, hrvaški pedagog in član Zagrebškega kvarteta saksofonov Dragan Sremec, japonska saksofonista Asagi Ito ter slovenski pedagog in član kvarteta 4Saxess Dejan Prešiček. Koncert bo preplet različnih kultur in prisluhnili bomo lahko raznolikemu in barvitemu programu, saj se bo vsak nastopajoči predstavil z izvirnim domačim delom.
 

Prvi izmed vrhuncev letošnjega klasičnega dela festivala bo koncert priznanega francoskega saksofonskega kvarteta Zahir, ki se bo odvil v torek, 5. julija 2022. Ameriški Record Guide je o kvartetu zapisal naslednje: ”Ogromen dinamični razpon, virtuozno igranje, nalezljiv entuziazem in hiperekspresivno igranje”. Sedaj že uveljavljeni kvartet je svoj preboj na glasbeni zemljevid dokončno dosegel z zmago na prestižnem tekmovanju za komorne skupine v Osaki na Japonskem leta 2017. Kvartet je vse od tedaj nastopil v znamenitih dvoranah kot so dvorana Wigmore v Londonu, Pariška filharmonija, dvorana Toppan v Tokyu in dvorana Izumi v Osaki ter festivalih Folles Journées de Nantes, Festival Radio France, Festivals des forêts et de Sully… V letu 2018 so pri založbi Klarthe izdali svojo prvo zgoščenko z naslovom »Zahir« z deli Borodina, Ciesle, Markeasa in Michata. Kvartet Zahir trenutno predstavlja enega izmed vodilnih saksofonskih komornih sestavov v svetovnem merilu, saj s svojimi nastopi po svetu navdušujejo tako laično kot strokovno občinstvo. V Slovenijo prihajajo prvič, predstavili se bodo z novonastalimi deli napisanimi za njihov kvartet, kot tudi priredbami znanih klasičnih del, ki jih sami preoblikujejo in s tem dodajo novo zvočno dimenzijo.
 

Drugi vrhunec festivala bo potakal v petek, 8. julija 2022 in sicer v dveh sklopih. Najprej se bodo s krajšimi koncertom kot uvertura finalu 10. mednarodnega tekmovanja saksofonistov predstavili člani orkestra SOS-junior. Gre za mladinski saksofonski orkester, ki šteje okoli 40 članov, mlade saksofonistke in saksofonisti pa prihajajo iz 12 slovenskih glasbenih šol. Osnovni cilj je vzgoja mladih v orkestrskem igranju in zagotovljanje ustvarjalnega okolja, ki mlade glasbenike dodatno motivira, da se ukvarjajo z glasbo. Eden izmed ciljev je tudi pravočasno odkrivanje izjemnih glasbenih talentov in jih pravilno strokovno usmerjati na njihovi glasbeni poti. Umetniški vodja orkestra je slovenski pedagog in saksofonist Lev Pupis. Orkester bo izvajal partiture klasične, jazz in pop glasbe.
 
SAXGO finals  2018 – photo: Matej Vidmar

 
Finale 10. mednarodnega tekmovanja saksofonistov bo zaključni koncert festivala SAXGO22. Na tem koncertu se bodo predtavili štirje finalisti, ki se bodo skozi kvalifikacije in polfinale prebili do samega finala. Praviloma kandidati prihajajo iz vsega sveta, zato tudi tokrat lahko pričakujemo pisano udeležbo tekmovalcev. Finaliste bo spremljal orkester Slovenske vojske pod taktiro dirigenta Mihe Rogina. Finalisti bodo na finalnem koncertu izvajali obvezno skladbo Milka Lazarja, ki bo napisana prav za to priložnost. Poleg tega bodo izbirali še med enem izmed sledečih del – Paul Creston: Koncert op. 26 za altovski saksofon in pihalni orkester, Ida Gotkovsky: Koncert za altovski saksofon in orkester ali Ingolf Dahl: Koncert za altovski saksofon in orkester. Finale se bo zaključilo z razglasitvijo zmagovalcev.
 


 

JAN GRIČAR
umetniški vodja SAXGO za klasični saksofon

 

Jan Gričar (1992) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem glasbenem konservatoriju v Parizu v razredu profesorja Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni, kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

www.jangricar.com

 

Preberite si pogovor z Janom Gričarjem, SAXGO umetniškim vodjo za klasični saksofon

 

 

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Skip to content