Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Boštjan Simon: SAXGO22 JAZZ

Prihajajoči festival SAXGO22, ki letos vključuje tudi Mednarodno tekmovanje saksofonistov, bo na raznih prizoriščih Nove Gorice potekal med 28. junijem in 8. julijem 2022. V tem času se bo zvrstilo kar 7 koncertov, ki bodo sedaj že tradiconalno prepleteni med jazzom in klasiko. Umetniški vodji festivala, Jan Gričar za klasični ter Boštjan Simon za jazz saksofon in improvizacijo, sta predstavila letošnjo programsko usmeritev in predstavitev nastopajočih.

 


 

Medžanrski in mednarodni jazzovski oddelek festivala SAXGO bo tudi letos v Novo Gorico pripeljal najboljše in najbolj kreativne saksofoniste s svetovnih, evropskih in slovenskih odrov, ki se bodo novogoriškemu glasbenemu bazenu predstavili na začetku festivala. Otvorili ga bomo z enim največjih imen evropskega jazza.

 

 

V torek, 28. junija bo na otvoritvenem festivalskem koncertu nastopil nizozemski saksofonist Ab Baars. Njegova glasba je bila označena kot veselo trmasta, a zagotovo privlačna in je toliko barvita, kot je osupljiva. Uteleša najboljšo tipično nizozemsko improvizirano glasbo, ki jo lahko trenutno slišimo po klubih Amsterdama. Čeprav le redko uporablja prepoznavne oblike pesmi ali stalne swing ritme, glasba ostane privlačna, ker je strnjena v bistvo in jasno predstavljena. Baars, zelo uspešen solo izvajalec, je tudi član številnih zasedb, kot na primer Ab Baars Trio, Duo Baars-Henneman in ICP Orchestra. Na festivalu SAXGO 2022 se bo predstavil v triu s kanadskim basistom Joejom Williamsonom in najuspešnejšo slovensko jazz glasbenico, pianistko Kajo Draksler. Trio “Fish-Scale Sunrise”, poimenovan po pesmi Wallacea Stevensa, predstavlja širitev spektra možnosti za Baarsovo kompozicijo in improvizacijo. Uporaba klavirja, ki je bil prvič prisoten v Baarsovem ansamblu, omogoča novo težo odtenkov barv in dinamike ter harmonično bogastvo, ki se kosa z orkestrom. Nastavitev brez bobnov potegne glasbo iz jazzovskega idioma in daje basu edinstveno mesto v celotnem zvoku. Ansambel izvaja avtorske skladbe Baarsa v kombinaciji s prostimi improvizacijami.

 

Na drugem festivalskem koncertu, v sredo, 29. junija, bo nastopil adut tenor slovenskega saksofonizma Lenart Krečič, prvi tenor Big Band RTV Slovenija, ki nam bo na festivalu premierno predstavil svoj novi kvartet “Home Run”. Kvartet združuje skrbno izbrane vrhunske glasbenike slovenskega rodu, ki so se izpopolnjevali in delovali v tujini, kjer so si nabrali ogromno izkušenj ter se izoblikovali v prepoznavne glasbene osebnosti. Kitarist Teo Collori s svojo izjemno senzibilnostjo doprinaša k edinstveni podobi celostnega zvoka kvarteta, klaviaturist Tonč Feinig je s svojo popolno podlago in občutkom za spremljanje odgovoren za harmonsko in melodično stabilnost, bobnar Gašper Bertoncelj s svojim neverjetnim občutkom za ritem in kontrolo nad zvokom bobnov skrbi za to, da se glasbeno kolesje nemoteno vrti naprej, Lenart Krečič pa s svojimi virtuoznimi saksofonističnimi linijami izrisuje nova obzorja v glasbi.

 

 

V panteonu svetovnega saksofonizma pa je zasijala nova zvezda, ki bo nebo nad amfiteatrom Gradu Kromberk osvetlila v petek, 1. julija.  Ameriški za grammyja nominiran in nagrajen saksofonist Patrick Bartley Jr. je multiinstrumentalist in skladatelj, ki bo na festivalu nastopil skupaj z Big bandom RTV Slovenija. Bartley je najbolj znan po svoji izjemni vsestranskosti, močnem zvoku in igranju z dušo v vseh kontekstih. Saksofonist, ki izvira iz Fort Lauderdalea na Floridi, zdaj pridobiva prepoznavnost kot nastajajoči umetnik v New Yorku, najbolj pa je bil izpostavljen v oddaji The Late Show s Stephenom Colbertom kot član zasedbe Stay Human Jona Batista. Patrick je snemal in nastopal skupaj s priznanimi glasbeniki, kot so Dave Matthews, Steve Miller, The Chainsmokers, Jon Batiste in Wynton Marsalis, nastopal pa je tudi na svetovno znanih prizoriščih, kot so The STAPLES Center, Madison Square Garden in legendarno gledališče Apollo. Transkripcije njegovih virtuoznih solov že veljajo za učno gradivo saksofonistov mlajših generacij, prav tako vztrajno raste njegova publika na družbenih omrežjih. V Slovenijo prihaja prvič, na festivalu SAXGO pa se bo predstavil skupaj z Big bandom RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča. Koncert bosta snemala tako radio kot tudi televizija RTV Slovenija.

 


BOŠTJAN SIMON
umetniški vodja SAXGO za jazz saksofon in improvizacijo

 

Boštjan Simon se je po zaključenem šolanju na Konservatoriju v Amsterdamu vrnil v Slovenijo in soustvaril številne zasedbe z mednarodnim dometom. Z zasedbami Trus!, Velkro in Litošt je govorico improvizacije predstavil na odrih, ki le-te niso bili navajeni. Trenutno vodi skupino There Be Monsters, s katero nastopa po Sloveniji in okolici, poleg tega pa je občasno aktiven še v naslednjih sestavih: Tržaški orkester zgodnjega jazza TEJO, Big band RTV Slovenija, Milan Stanisavlević kvintet, Robert Jukič kvartet, Boštjan Simon Quintet, Quartzite Quartet in Big band Nova. Osredotoča se na saksofonsko improvizacijo v povezavi z živo elektroniko ter na poliritmične prijeme pri kompoziciji, kar lahko preverimo v zadnjem Boštjanovem audio-vizualnem projektu Etceteral z Marekom Fakučem in Lino Rica.

 

Preberite si pogovor z Boštjanom Simonom, SAXGO umetniškim vodjo za jazz saksofon in improvizacijo

 

 

 

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov