Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Jan Gričar: SAXGO22 klasični saksofon

Prihajajoči festival SAXGO22, ki letos vključuje tudi Mednarodno tekmovanje saksofonistov, bo na raznih prizoriščih Nove Gorice potekal med 28. junijem in 8. julijem 2022. V tem času se bo zvrstilo kar 7 koncertov, ki bodo sedaj že tradiconalno prepleteni med jazzom in klasiko. Umetniški vodji festivala, Jan Gričar za klasični ter Boštjan Simon za jazz saksofon in improvizacijo, sta predstavila letošnjo programsko usmeritev in predstavitev nastopajočih.

 

ALL TOGETHER NOW – mednarodno tekmovanje 2018 – foto: Matej Vidmar

”ALL TOGETHER NOW” je sedaj že prepoznavna znamka vsakoletnega festivala. Na tem koncertu se bodo v torek, 5. julija 2022 predstavili svetovno priznani saksofonisti, koncertanti in pedagogi, ki bodo del žirije letošnjega mednarodnega tekmovanja. Na prvem koncertu klasičnega dela festivala bodo nastopili francoski saksofonist, raziskovalec in pedagog Nicolas Prost, poljska saksofonistka Alicja Wolynczyk-Raniszewska, hrvaški pedagog in član Zagrebškega kvarteta saksofonov Dragan Sremec, japonska saksofonistka Asagi Ito ter slovenski pedagog in član kvarteta 4Saxess Dejan Prešiček. Na koncertu, ki tradicionalno velja kot preplet različnih kultur, bomo prisluhnili raznolikemu in barvitemu programu, kjer se bo vsak nastopajoči poleg skupnih del predstavil z izvirnim domačim delom.

 

Prvi izmed vrhuncev letošnjega klasičnega dela bo koncert priznanega francoskega saksofonskega kvarteta Zahir, ki se bo odvil v četrtek, 7. julija 2022. Ameriški Record Guide je o kvartetu zapisal naslednje: ”Ogromen dinamični razpon, virtuozno igranje, nalezljiv entuziazem in hiperekspresivno igranje”. Sedaj že uveljavljeni kvartet je svoj preboj na glasbeni zemljevid dokončno dosegel z zmago na prestižnem tekmovanju za komorne skupine v Osaki na Japonskem leta 2017. Kvartet je vse od tedaj nastopil v številnih znamenitih dvoranah. Kvartet Zahir trenutno predstavlja enega izmed vodilnih saksofonskih komornih sestavov v svetovnem merilu, saj s svojimi nastopi po svetu navdušujejo tako laično kot strokovno občinstvo. V Slovenijo prihajajo prvič, predstavili se bodo z novonastalimi deli napisanimi za njihov kvartet, kot tudi priredbami znanih klasičnih del, ki jih sami preoblikujejo in jim s tem dodajo novo zvočno dimenzijo. Kvartet bo istega dne dopoldan izpeljal tudi mojstrski tečaj v prostorih Glasbene šole Nova Gorica.

 

Drugi vrhunec festivala bo v petek, 8. julija 2022 in sicer v dveh sklopih. Najprej se bodo s krajšimi koncertom kot uvertura finalu mednarodnega tekmovanja saksofonistov predstavili člani orkestra SOS-junior, ki bodo izvajali partiture klasične, jazz in pop glasbe. Gre za mladinski saksofonski orkester, ki šteje okoli 40 članov, mlade saksofonistke in saksofonisti pa prihajajo iz 12 slovenskih glasbenih šol. Osnovni cilj je vzgoja mladih v orkestrskem igranju in zagotavljanje ustvarjalnega okolja, ki mlade glasbenike dodatno motivira, da se ukvarjajo z glasbo. Eden izmed ciljev je tudi pravočasno odkrivanje izjemnih glasbenih talentov in jih pravilno strokovno usmerjati na njihovi glasbeni poti. Umetniški vodja orkestra je slovenski pedagog in saksofonist Lev Pupis.

 

SAXGO finale mednarodnega tekmovanja 2018 – foto: Matej Vidmar

 

Drugi del večera pa bo finale mednarodnega tekmovanja saksofonistov, zaključni koncert festivala SAXGO22 na katerem se bodo predstavili štirje finalisti, ki se bodo skozi kvalifikacije in polfinale prebili do samega finala. Kandidati praviloma prihajajo iz vsega sveta, zato tudi tokrat lahko pričakujemo pisano udeležbo tekmovalcev. Finaliste bo spremljal orkester Slovenske vojske pod taktirko dirigenta Mihe Rogine. Finalisti bodo na finalnem koncertu izvajali obvezno skladbo Milka Lazarja, ki bo napisana prav za to priložnost. Poleg tega bodo izbrali tudi eno izmed obveznih del za finale treh skladateljev, kot so Paul Creston, Ida Gotkovsky in Ingolf Dahl. Finalne nastope bomo zaključili z razglasitvijo zmagovalcev.

 


JAN GRIČAR
umetniški vodja SAXGO za klasični saksofon

 

Jan Gričar (1992) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem glasbenem konservatoriju v Parizu v razredu profesorja Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni, kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

www.jangricar.com

 

Preberite si pogovor z Janom Gričarjem, SAXGO umetniškim vodjo za klasični saksofon

 

 

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov