Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Jan Gričar: SAXGO23 klasični saksofon

Letošnji ”klasični del” festivala SAXGO prinaša tri atraktivne koncerte. Na nek način gre za preplet dveh generacij – izkušenih mojstrov na eni strani in mladih, a obetavnih na drugi. V goste po nekaj letih ponovno prihaja sloviti francoski Kvartet saksofonov Habanera, ki v letošnjem letu obeležuje 30-letnico delovanja. Nastopili bodo skupaj s posebno gostjo, mentorico letošnje poletne šole klasičnega saksofona, švicarsko-slovensko saksofonistko Majo Lisac Barroso. Prisluhnili bomo lahko njihovemu skupnemu projektu – gre za Schubertov Godalni kvartet v c-molu, Op. D  956 v priredbi za kvintet saksofonov, ki je delo Maje Lisac Barroso. Izvedba sveže priredbe bo Schubertovi mojstrovini dodala nov akustični aspekt in zagotovo bo to eden izmed vrhuncev letošnjega festivala.

Na drugem koncertu se nam bosta predstavila slovenski saksofonist Domen Koren in japonska pianistka Sae Lee. Domen Koren, prejemnik tretje nagrade lanskega mednarodnega tekmovanja SAXGO, spada med prepoznavne saksofoniste svoje generacije, ki se je dokazal že na mnogih koncertnih odrih. Skupaj z izjemno pianistko Sae Lee bosta poustvarila dela za saksofon in klavir 21. stoletja znanih skladateljskih imen kot so Nina Šenk, Vincent David, Jean-Denis Michat…

Na tretjem koncertu bomo prisluhnili še drugima mentorjema letošnje poletne šole. Španski saksofonist Antonio García Jorge je nagrajenec več mednarodnih tekmovanj ter izvajalec na številnih mojstrskih tečajih in festivalih po vsej Evropi. Makoto Hondo, prvonagrajenec mednarodnega tekmovanja SAXGO (2013) se je tekom študija posvetil raziskovanju repertoarja za baritonski saksofon in je eden najvidnejših predstavnikov tega inštrumenta. Saksofonista bo na klavirju spremljala izvrstna Sae Lee, skupaj nam bodo predstavili raznolik in pester program, ki bo zajemal standardna dela, sodobno literaturo in priredbe.

Predzadnji koncert festivala bo posvečen poletni šoli saksofona, ki jo tradicionalno sklenemo z zaključnim koncertom udeležencev delavnic klasičnega in jazz saksofona – All together now. Z zaključnim koncertom ponujamo mladim saksofonistom in saksofonistkam možnost nastopa na koncertnem odru. Za marsikaterega udeleženca je to tudi prva izkušnja koncertiranja na festivalskem prizorišču, kar je v današnjih časih izrednega pomena in neprecenljive vrednosti. Pod budnim nadzorom in vodenjem mentorjev delavnic in mojstrskih tečajev se udeleženci tekom poletne šole saksofona pripravljajo na skupen nastop, zelo pogosto takrat tudi stkejo edinstvene osebne vezi, ki se nadaljujejo in poglabljajo od nižjih glasbenih šol prek konservatorija za glasbo vse do akademskih voda.

 


JAN GRIČAR
umetniški vodja SAXGO za klasični saksofon

 

Jan Gričar (1992) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem glasbenem konservatoriju v Parizu v razredu profesorja Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni, kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

www.jangricar.com

 

Preberite si pogovor z Janom Gričarjem, SAXGO umetniškim vodjo za klasični saksofon

 

 

Kontakt

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov