Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

Boštjan Simon: SAXGO23 JAZZ

Prihajajoči festival SAXGO23, ki vključuje tudi zaključni koncert poletne šole saksofona, bo na raznih prizoriščih Nove Gorice potekal med 26. junijem in 2. julijem 2023. V tem času se bo zvrstilo kar 7 koncertov, ki bodo sedaj že tradiconalno prepleteni med jazzom in klasiko. Umetniški vodji festivala, Jan Gričar za klasični ter Boštjan Simon za jazz saksofon in improvizacijo, sta predstavila letošnjo programsko usmeritev in predstavitev nastopajočih.

 


 

V okviru jazzovskega dela programa festivala SAXGO23 bomo v Novi Gorici gostili tri koncerte saksofonskih herojev. Ti so različnih generacij, narodnosti in stilističnih usmeritev, ampak jih povezuje neomajna predanost lastni viziji glasbe in prepoznavnemu, svojstvenemu zvoku.
 

 

Igor Lumpert se je iz Novega mesta pred več kot dvema desetletjema preselil v Novi York, tam pa je stkal pomembne glasbene vezi in se skalil v vrtincu jazzovske metropole. Avtorsko delo njegovega ansambla Innertextures je bilo večkrat pohvaljeno tako s strani kritikov kot jazzovske publike. Na SAXGO23 se bo predstavil kot učitelj delavnice jazz saksofona in kot solist skupaj z domačim Big Bandom Nova.
 

V okviru fokusa GO-EAST se spet oziramo po jazz presežkih vzhodno od nas, zato bomo letos gostili priznani kvartet SCHIME srbskega alt saksofonista Luke Ignjatovića, sicer profesorja za jazz saksofon na beograjski akademiji za glasbo. Kvartet je nastopil po večjih festivalih v Evropi, celo dvakrat na Moers Jazz festivalu v Nemčiji in požel dobre kritike.

 


 

Še posebej pa se veselimo, da bo v goste na SAXGO23 prišel izjemni ameriški saksofonist Mark Turner z njegovim kvartetom. Turnerjevo igranje je impresionistično, zračno, včasih stratosferično. Vplival je na celo generacijo mladih saksofonistov in bil večkrat nagrajen za njegovo delo. Njegov kvartet je izdal več plošč za znamenito založbo ECM, v Novi Gorici pa bo predstavil najnovejšo.
 


 

BOŠTJAN SIMON – umetniški vodja za JAZZ & IMPROVIZACIJO

Boštjan Simon se je po zaključenem šolanju na Konservatoriju v Amsterdamu vrnil v Slovenijo in soustvaril številne zasedbe z mednarodnim dometom. Z zasedbami Trus!, Velkro in Litošt je govorico improvizacije predstavil na odrih, ki le-te niso bili navajeni. Trenutno vodi skupino  There Be Monsters, s katero nastopa po Sloveniji in okolici, poleg tega pa je občasno aktiven še v naslednjih sestavih: TEJO – Trieste Early Jazz Orchestra, Big band RTV Slovenija,  Milan Stanisavlević kvintet,  Robert Jukič kvartetBoštjan Simon Quintet, Quartzite Quartet in Big band Nova. Osredotoča se na saksofonsko improvizacijo v povezavi z živo elektroniko ter na poliritmične prijeme pri kompoziciji, kar lahko preverimo v zadnjem Boštjanovem audio-vizualnem projektu Etceteral Marekom Fakučem in Lino Rica.

 

 

 

Kontakt

 
Barbara Poša Belingar
Public relations, contact person and program coordinator

 

T: +386 5 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content