Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
6. 10. / Četrtek / 20:00

ZVOČNI IZVIRI – koncert ob 20-letnici društva

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
6. 10. / Četrtek / 20:00

ZVOČNI IZVIRI – koncert ob 20-letnici društva

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ZVOČNI IZVIRI

Koncert ob 20-letnici društva

 

Glasba in vodenje: Zlatko Kaučič
Nastopajo: Jan Jarni, Peter Kastrin, Vitja Balžarosky, Ajk Vremec, Anton Lorenzutti, Tilen Kravos, Jošt Drašler, Matjaž Bajc, Timi Vremec, Marko Lasič, Vid Drašler, Gal Furlan, Tomi Novak, Žiga Ipavec, Robi Erzetič, Anže Kristan, Urban Kušar, Marek Fakuč, Matija Mlakar, Boštjan Simon, Jure Boršič, Jani Šepetavec, Francesco Ivone

 

Pred dvajsetimi leti je pri Zvezi kulturnih društev Nova Gorica na pobudo gospoda Boleslava Simonittija začela delovati šola Zlatka Kaučiča in Kulturno umetniško društvo Zvočni izviri. Šola uresničuje posebne glasbene cilje, prioriteto pa ima sodobna glasbena produkcija ter svobodno ustvarjanje zunaj klišejev. Pri učencih uveljavlja spontanost, kreativnost in čistost glasbe, glasbeno publiko pa navdihuje za nove, še neuveljavljene pristope.

 

Poleg šole in koncertov je društvo izvedlo tudi delavnice z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki in projekte na področju poezije in plesa. V dvajsetih letih je društvo izdalo devet albumov v zasedbi Kombo, zadnji pa je prejel najvišjo mogočo oceno pri mednarodni platformi All about jazz.

 

Ob jubilejnem dogodku se bodo na odru Kulturnega doma Nova Gorica pod vodstvom Zlatka Kaučiča skozi novo suito predstavili glasbeniki vseh generacij, ki so v društvu in zasedbah pustili neizbrisen pečat.

 


 

ZLATKO KAUČIČ – ŠTIRI DESETLETJA GLASBENE USTVARJALNOSTI

 

Zlatko Kaučič, bobnar, tolkalist in skladatelj, je leta 2018 praznoval 40. letnico ustvarjanja na področju jazzovske in improvizirane glasbe ter mentorstva mladim glasbenikom. Svojo profesionalno glasbeno pot je začel leta 1978 v klubu »Tres Tristes Tigres«v Valenciji (Španija), do danes pa je izdal nad 60 zgoščenk, od katerih so nekatere postale prepoznavne doma in v tujini, med drugimi tudi samostojni projekt Round trip, Emotional   Playgrounds (s Kennyjem Wheelerjem, s Gianluigijem Trovesijem), Zlati čoln – glasba na poezijo Srečka Kosovela (s Stevom Lacyjom, Paulom McCandlessom idr.), Zlati čoln 2 (z Mariborskimi  filharmoniki in Paulom McCandlessom) in samostojni projekt PAV (v spletni reviji »All about jazz« uvrščen med 100 najboljših albumov leta 2007). 

 

Izdal je tudi zgoščenko Tolminski punt (s Petrom Brözmannom), trojni album Koncerti ob 30. letnici ustvarjanja (ki je bil leta 2009 v britanski reviji JazzTimes in italijanski reviji JazzColours uvrščen med 10 najboljših albumov), pripravil je samostojni projekt, ki je izšel na zgoščenki Emigrants (glasbeni kritiki so ga uvrstili med 100 najboljših albumov leta 2011). Iz njegovega obsežnega opusa so pomembni še albumi, kot so Round about one o’clock (z Evanom Parkerjem) – uvrščen med 10 albumov leta  2011, Biči (Kombo A), Zvočna polja za T. S. (album meseca v reviji »All about jazz«), East  West Daydreams (z Alexandrom Balanescujem in Javierjem Girottom) ki je prejel 5 zvezdic v reviji »All about Jazz«, zgoščenka Zvočni sejalec (Cerkno jubileum  orchestra), Orkester brez meja/Orchestra Senza confini; Schengen (istega izvajalca), Disorder at the border plays Ornette (z Danielijem D´Agarom in Giovannijem Maierjem), itd.

 

Nastopal  je na številnih pomembnih domačih, evropskih in svetovnih festivalih, pohvali pa se tudi s sodelovanji z imenitnimi in eminentnimi imeni iz sveta glasbe, kot so John Lewison, Keeny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorff, Chico Freeman, Louis Sclavis, Peter Brötzman, Aleksander Balanescu, Marc Ribot, Evan Parker in mnogimi drugimi.

 

V Novi Gorici vodi glasbeno-instrumentalno zasedbo Kombo z mladimi nadarjenimi glasbeniki, ki so v petnajstih letih ustvarili niz projektov in izdali pet zgoščenk: Zvočni izvir, Skriti kotički svetlobe, Biči, Zvočna polja za T. S. in Hramo. Iz te šole so prišli ustvarjalci, kot so Samo Šalamon, Vid Drašler, Jošt Drašler, Marko Lasič, Gal Furlan, Vitja Balžalorsky, Marek Fakuč ter še cel kup ostalih izvrstnih glasbenikov. Glasba je kreativna in avtorska, stremi k ustvarjalni multidisciplinarnosti in možnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov. Kombo ima za seboj pomembne in odmevne nastope tako doma kot v tujini. Sodeloval je s svetovno priznanimi glasbeniki, kot so Herb Robertson, Javier Girotto, Emanuele Cisi, Bruno Cesselli, Ares Tavollazi, Massimo de Mattia, Alexsander Balanescu idr. Prejel je tudi odlične recenzije doma in v tujini.

 

Za svoje delo, ki ga krasi tudi njegova glasba za številne filme ter sodelovanje v raznih dokumentarcih, je prejel številna priznanja in nagrade izmed katerih gre morda izpostaviti bronasti ključ mesta Hong Kong (1979), srebrni ključ mesta Vigo (Španija, 1993), priznanje občine Brda leta (2008), nagrado Prešernovega sklada (2011), Bevkovo nagrado Mestne občine Nova Gorica (2017) in plaketo za življenjsko delo JSKD (2020).

Soorganizacija:
JSKD OI Nova Gorica
ZKD Nova Gorica

 

Vstopnina
10 € – redna cena
7 € – znižana cena

 

Blagajna
T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 

Odnosi z javnostmi
T: 05 335 40 10
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Foto: Jernej Skrt

Skip to content