Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
7. 11. - 17. 11.

SPEKULACIJA IN RAZKROJ – Pixxelpoint 2024

Mestna galerija Nova Gorica
7. 11. - 17. 11.

SPEKULACIJA IN RAZKROJ – Pixxelpoint 2024

Mestna galerija Nova Gorica
Razstavna sezona 2024/25

 

PIXXELPOINT, 25. mednarodni festival sodobnih umetniških praks
SPEKULACIJA IN RAZKROJ
Nova Gorica – Gorica
7.–17. 11. 2024

 

Zasnova in soorganizacija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Umetniški vodja: Janez Fakin Janša

Kuratorka razstavnega programa: Maja Burja

Kurator AV programa: Jaša Bužinel

Kuratorka in voditeljica podkastov: Régine Debatty

Kuratorja hibridnega diskurzivnega programa VOID: Dominik Vrabič Dežman in Klara Debeljak

Koordinatorka programa: Marcela Okretič

 

»Festival raziskuje potencial fikcije za ponovno vzpostavitev odnosa s svetom, ki je nepopravljivo razdejan. Na ozadju številnih kriz, s katerimi se soočata človeštvo in planet, se razkrajajo tudi naše pripovedi o nenehni rasti, medtem pa se vse bolj dozdeva, da je bil napredek od nekdaj vezan na propad. Sedanji trenutek zaznamuje občutje izgube, preteklost, sedanjost in prihodnost pa je težje razvozlati kot kdaj koli prej. Medtem, ko se predstave o nekoč odprti prihodnosti spreminjajo v čedalje bolj brezizhodne obete, sta poglavitni preostali sili v svetu vztrajen razkroj in nebrzdana spekulacija, ki oblikujeta podnebje in trge, rudnike in telesa ter bite in atome.

 

Spekulacija in razkroj, apropriirana kot ustvarjalna procesa, postaneta odprtina za raziskovanje alternativnih tokov preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki sprejemajo prelome, motnje in neznana znamenja sedanjega trenutka, da bi oblikovali množico vzporednih svetov. Svetov, ki se razprostirajo po arhivih in v virtualnem prostoru, se vpletajo v infrastrukturna zaodrja, se porajajo v latentnih vektorjih generativnih procesov ali razpadajo na spletu, se prepuščajo silam opustelih naravnih in urbanih območij, kot duhovi naseljujejo medije preteklosti ter pronicajo skozi nekonvencionalne kanale …

 

Porozni in plastični v procesih oblikovanja sveta, fizični in virtualni prostori postanejo peskovniki za reprogramiranje pripovedi, navezovanje stika s pojavi in časovnimi okviri onkraj človeške zaznave ter raziskovanje liminalnih oblik subjektivnosti,« je o letošnji temi zapisala Maja Burja.

 

V Kulturnem domu Nova Gorica se že veselimo jesenskega Pixxelpointa in sodelovanja z Aksiomo, ki bo zagotovo znova prineslo drugačen pogled na intermedijsko umetnost. Tokrat na še več različnih prizoriščih v Novi Gorici, Gorici in okolici.

 

Razstavni katalog

 

www.pixxelpoint.org

 

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

GO2025_uradni_program_logo-01

V pripravi.

Skip to content