Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
8. 7. / Petek / 20:00

KONCERT FINALISTOV MEDNARODNEGA TEKMOVANJA

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
8. 7. / Petek / 20:00

KONCERT FINALISTOV MEDNARODNEGA TEKMOVANJA

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Sklepni večer letošnjega festivala SAXGO22 je namenjen finalu mednarodnega tekmovanja saksofonistov. Na zadnjem koncertu festivala SAXGO22 se bodo predstavili štirje finalisti, ki se bodo skozi kvalifikacije in polfinale prebili do samega finala.

 

Kandidati praviloma prihajajo iz vsega sveta, zato tudi tokrat lahko pričakujemo pisano udeležbo tekmovalcev. Finaliste bo spremljal Orkester Slovenske vojske pod taktirko dirigenta Mihe Rogine. Finalisti bodo na finalnem koncertu izvajali obvezno skladbo Milka Lazarja, ki bo napisana prav za to priložnost.

 

Poleg tega bodo izbrali tudi eno izmed obveznih del za finale treh skladateljev, kot so Paul Creston, Ida Gotkovsky in Ingolf Dahl. Dogodek bomo zaključili z razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad.

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

Barbara Poša Belingar
Odnosi z javnostmi, organizacija in
koordinacija kulturnih programov

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Miha Rogina, predstavljen kot ‘Najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’ v reviji The Sax, slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z mnogimi vodilnimi glasbeniki, kot sta P. Boulez in F. Luisi ter nastopil na velikih mednarodnih koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Amerike in Afrike. Študij saksofona je začel v Ljubljani pri prof. M. Drevenšku, nadaljeval pa v Franciji pri Jean-Yvesu Fourmeauju, V. Davidu in na prestižnem CNSM de Paris pri C. Delangleu, kjer je diplomiral z odliko. Izpopolnjeval se je na sloviti Eastman School of Music v ZDA. Po študiju saksofona je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju, kjer je zaključil tudi študij zborovskega dirigiranja. Kot solist je nastopil s številnimi orkestri, kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, simfonični orkestri Bruges, Saint Maur in Paris Laureates ter Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTV Slovenija. Kot aktivni komorni glasbenik koncertira s pianistko Sae Lee v Duu Kalypso. Miha Rogina je profesor za saksofon in prodekan za študijske zadeve na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Kot dirigent je vodil več orkestrov v Sloveniji ter na Češkem in Slovaškem.

Milko Lazar, skladatelj, pianist, čembalist in saksofonist, je študij klasičnega in jazz klavirja ter saksofona zaključil na Glasbeni akademiji v Gradcu, študij čembala in baročne glasbe pa na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem. Kot solo saksofonist, skladatelj in dirigent je 15 let sodeloval pri Big bandu RTV Slovenija. Redno ustvarja glasbo za najboljše simfonične orkestre doma in v tujini. Njegov opus obsega veliko orkestralnih del, oper, komornih, vokalnih in jazzovskih skladb ter del za sodobne baletne predstave, ki se izvajajo na prestižnih prizoriščih po vsej Evropi, ZDA, Rusiji in Južni Ameriki ter na Kitajskem. Med dirigenti njegovih orkestralnih del najdemo imena, kot so W. Proost, D. de Villiers, O. Elts, G. Pehlivanian, D. Itkin, A. Nanut, L. Pfaff, M. Agrest, P. Halfter, J. Tuggle, E. Shao, D. Liss, M. Agrest in M. Letonja. Poleg orkestrskih in komornih del redno komponira za številne filmske producente, gledališča in plesne izvajalce doma in v tujini. Od leta 2008 redno sodeluje in nastopa s svetovno znanim plesalcem in koreografom Edwardom Clugom. Skupaj sta izvedla šestnajst baletnih predstav po Evropi. Od leta 2018 se konkretneje posveča skladanju orkestralne, operne in baletne glasbe za  številne predstave, med zadnjimi tudi za celovečerni balet Mojster in Margarita (Bolšoj teater, Moskva, 2021). Posnel je več kot 50 plošč in zgoščenk z različnimi ansambli in 30 samostojnih projektov.

Orkester Slovenske vojske je glasbena enota Slovenske vojske, po zasedbi pihalni orkester, ki je deloval sprva v okviru 12. gardnega bataljona Slovenske vojske, zdaj pa v okviru Generalštaba Slovenske vojske. Naloge orkestra so sodelovanje na vojaških protokolih in ceremonialih v okviru Slovenske vojske oziroma Ministrstva za obrambo, sodelovanje na vojaških prireditvah, slovesnostih ter pogrebih z vojaškimi častmi, sodelovanje na spominskih slovesnostih, samostojni, dobrodelni in promocijski koncerti, snemalna dejavnost ter drugi nastopi. Orkester ima v povprečju 160 nastopov letno, v različnih zasedbah: veliki (pihalni) koncertni orkester, protokolarni orkester (angleško marching band), big band, pihalni kvintet, trobilni kvintet, show zasedbi in drugih. Redno se udeležuje festivalov vojaških orkestrov v Avstriji, Italiji, Belgiji, Franciji, na Madžarskem in Danskem. Za svoje delo je bil Orkester Slovenske vojske leta 1997 odlikovan z bronasto, leta 2008 pa z zlato medaljo Slovenske vojske. Leta 2016 mu je predsednik RS in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor podelil odlikovanje red za zasluge za ohranjanje tradicije vojaških orkestrov na Slovenskem in prispevek k bogati slovenski glasbeni kulturi.

 

Uradna spletna stran Orkestra Slovenske vojske

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content