Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
7. 10. / Četrtek / 20:00

ROYA SAXOPHONE QUARTET

Grad Kromberk
7. 10. / Četrtek / 20:00

ROYA SAXOPHONE QUARTET

Grad Kromberk
Grajske harmonije 2021 – 10. koncertna sezona/2. koncert

 

ROYA SAXOPHONE QUARTET
Petra Horvat,
 sopranski saksofon
Joanna Blejwas, altovski saksofon
Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon
Jovana Joka, baritonski saksofon

 

ROYA Quartet je zasedba z izrazito multikulturno iden­titeto, ki jo krasi pestrost tradicije, izkušenj, dediščine in vrednot. Petro Horvat, Weroniko Partyka, Betko Bizjak Kotnik in Jovano Joka je v sestav spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja z že­ljo, da širši publiki predstavijo repertoar za klasični sa­ksofon na vrhunski ravni, in to v edinstvenem sestavu, kot je ženski kvartet saksofonov. Sestavljajo ga štiri iz­vrstne saksofonistke, ki so študirale pri priznanih peda­gogih doma in v tujini in ki so prejele številne nagrade na uglednih tekmovanjih. V letu 2021-22 bo v kvartetu Weroniko Partyka nadomeščala Joanna Blejwas, ki je po končanem študiju v Poznanu magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Repertoar kvarteta je širok. Poleg standardnega repertoarja za kvartet saksofonov čla­nice ROYA Quarteta v sporede rade vključujejo tudi nova dela. Krstno so izvedle dela skladateljic in skladateljev: Nine Šenk, Larise Vrhunc, Johan­nesa Kretza, Margarete Ferek – Petrić, Anne Marie Hu­szcza, Oliwie Abravesh, Leona Firšta, Carlosa de Castellernaua, Manuela Gonzaleza Ponisia in Zvezdane Novaković. V svojih projektih se odmikajo od ustaljenih poti z is­kanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja. Tako je nastal njihov letni dogodek Ladies Night, kjer je kvartet do sedaj predstavil programa Ladies go Tango v sodelovanju z zasedbo Quatro por Tango in argentin­skim skladateljem Fernandom Muslerom ter Village La­dies v sodelovanju s pevko in skladateljico Zvezdano Novaković.

 

S samostojnimi koncerti se je sestav doslej predstavil na festivalih na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Av­striji, Franciji, Sloveniji in v Srbiji ter s svojimi vrhunski­mi in temperamentnimi interpretacijami vedno požel navdušenje. Na povabilo prof. Federica Jaureguiberrya iz Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti La Plata (Argentina), so se maja 2019 s šestimi koncerti predstavile na turneji po provinci Buenos Aires in za študente kompozicije omenjene univerze pripravile predavanje sodobnih skladb iz repertoarja.

 

V zadnjih dveh letih je ROYA Quartet sodeloval na treh zgoščenkah skladateljic: Nine Šenk »Art«, Anne Ma­rie Huszcza »wydziwiAnka« in skladateljice ter pevke Zvezdane Novaković »Slovena Voices«.

 

 

PROGRAM:


Johann Sebastian Bach (trans. Katsuki Tochio)
Italijanski koncert BWV 971
1. Allegro
2. Andante
3. Presto

 

Jean Rivier:
Grave et Presto

 

György Ligeti (trans. Fabio Oehrli)
Šest bagatel
1. Allegro con spirito
2. Rubato lamentoso
3. Allegro grazioso
4. Presto ruvido

 

Guillermo Lago
Ciudades – Sarajevo

 

Leon Firšt – krstna izvedba
Get it?

Cena vstopnice za posamezni koncert: 13 €
Znižana cena vstopnice za dijake, študente in upokojence: 9 €
Brezposelni: brezplačno (ob predložitvi veljavnega potrdila o brezposelnosti)

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Koncertni list

Skip to content