Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
8. 10. / Petek / 20:15

RAZBIJALKA SISTEMA (2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
8. 10. / Petek / 20:15

RAZBIJALKA SISTEMA (2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Film – sezona 2021/22

 

Razbijalka sistema (Systemsprenger, Nemčija, 2019, barvni, 125 min.)

 

Zgodba o neukrotljivi deklici, ki ne najde svojega mesta v družbi. Film, ki tako kot njegova junakinja prekipeva od čustev in energije, je režiserki prinesel srebrnega medveda na Berlinalu in postal nepričakovana arthouse uspešnica v Nemčiji.

 

Režija: Nora Fingscheidt
Scenarij: Nora Fingscheidt
Fotografija: Yunus Roy Imer
Glasba: John Gürtler
Montaža: Stephan Bechinger, Julia Kovalenko
Igrajo: Helena Zengel (Bernadette »Benni« Klaaß), Albrecht Schuch (Michael »Micha« Heller), Gabriela Maria Schmeide (gospa Bafané), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaß, Bernadettina mama), Melanie Straub (dr. Schönemann)
Produkcija: Kineo Filmproduktion, Weydemann Bros., Oma Inge Film, ZDF/Das kleine Fernsehspiel (Nemčija)
Festivali, nagrade: Berlin 2019: srebrni medved – nagrada Alfreda Bauerja, nagrada žirije bralcev časnika Berliner Morgenpost; evropske filmske nagrade 2019: nagrada za najboljšega evropskega skladatelja; Les Arcs 2019: nagrada občinstva za najboljši celovečerni film; Molodist 2019: nagrada ekumenske žirije za najboljši celovečerni film mednarodnega programa; Noordelijk 2019: nagrada občinstva za najboljši film; Santiago 2019: nagrada za najboljšega igralca; Palm Springs 2020: nagrada FIPRESCI; nemške filmske nagrade 2020: za najboljši igrani film, za najboljšo režijo, za najboljšega glavnega igralca, za najboljšo glavno igralko, za najboljši scenarij, za najboljšo montažo, za najboljši zvok; bavarske filmske nagrade 2020: nagrada za najboljšo produkcijo; in številne druge
Distribucija: FIVIA – Vojnik

 

Zgodba
Benni je prav posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero kot za šalo ustrahuje svoje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladovati, zato jo preda socialni službi. Socialne službe ne vedo točno, kaj z njo narediti, saj se je otepajo vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Za nekaj dni, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo – in nezadržna otroška želja po materini bližini – jo ponovno pahneta v začaran krog, iz katerega ni izhoda.

 

Cena vstopnice
5 €, 4 €

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content