Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
18. 2. / Petek / 17:30

PREKO MEJE (2020), 10+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
18. 2. / Petek / 17:30

PREKO MEJE (2020), 10+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Filmski vrtiljak 2021/22

 

Preko meje (Flukten over grensen, Norveška, 2020, 92 min., podnapisi), 10+

 

Dih jemajoča, napeta pustolovščina, v kateri otroci na nevarni poti mimo vojaških nadzornih točk, peš po zimskih poljanah in gozdovih spoznajo, da jim pobeg lahko uspe le, če si med seboj zaupajo in si pomagajo. Film je prejel Evropsko nagrado mladega občinstva za najboljši film 2021.

 

Režija: Johanne Helgeland
Scenarij: Maja Lunde, Espen Torkildsen
Fotografija: John-Erling H. Fredriksen
Glasba: Stein Berge Svendsen
Igrajo: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine
Festivali, nagrade: EFA 2021
Distribucija: Cinemania group

 

Zgodba
Norveška, december 1942. Desetletna Gerda se, ogrnjena z modrim pregrinjalom in lesenim mečem, preganja po hiši in oživlja pustolovščine svojih najljubših treh mušketirjev. Vojna se je skoraj ne dotakne – dokler ji tik pred božičem ne odpeljejo staršev, ki naj bi sodelovala z odporniškim gibanjem in v kleti skrivala judovska otroka. Ko s starejšim bratom Ottom, ki se že naivno spogleduje z nacizmom, v kleti po očetovih navodilih res odkrijeta brata in sestro, Daniela in Sarah, se Gerda v mušketirskem duhu poguma, pravičnosti in zvestobe dani besedi odloči, da jima bosta z Ottom pomagala pobegniti na Švedsko, kjer ju čaka oče. Vsi štirje se podajo na nevarno pot.

 

Izjava avtorja
»Eden od naših ciljev je bil ustvariti klasično napeto zgodbo z resnim tonom, ki bi pritegnila vso družino, od otrok do starih staršev in celo prastaršev. Mlado občinstvo spodbujamo, da družinske člane sprašujejo o njihovi vojni izkušnji, ko so bili narodi in ljudje prisiljeni postaviti se na eno stran v zgodovinskem scenariju, tako prepolnem zla in tako strahotno smrtonosnem, da ga je skoraj nemogoče doumeti. Tega se moramo spominjati.«
Johanna Helgeland

 

Režiserka
Johanne Helgeland je bila rojena leta 1973. Je del prve generacije filmskih režiserjev Norveške filmske šole in velja za eno trenutno najbolj izkušenih norveških komercialnih režiserk. Režirala je reklame, videospote ter humorne in otroške televizijske oddaje. Preko meje je njen celovečerni prvenec.

 

 

Cena vstopnice
5 €, 4 €

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

 

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content