Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
13. 12. / Torek / 20:15

PADEC (2022)

Mala dvorana
13. 12. / Torek / 20:15

PADEC (2022)

Mala dvorana
Filmska sezona 2022/23

 

Padec (Fall, ZDA, 2022, 107 min.)

 

Film je presenetljivo originalen, saj se poigrava z enim od najbolj pogostim od človeških strahov – strahom pred višino. A film se da gledati na dva načina. Na eni strani je to klasičen preživetveni triler, na drugi komentar družbenih omrežij. Višinska vrtoglavica je namreč le zavesa, za katero se skriva tista druga, družbena vrtoglavica. Niti eden izmed tistih 60.000 sledilcev, ki so še malo prej všečkali in komentirali ta brezglavi podvig, namreč ne pokliče na pomoč. Razumete? Nihče v resnici ne opazi, da se dekleti nista oglasili že več kot en dan. Nikogar ne briga, ali sta splezali ali zgrmeli dol. Če ni na spletu, se pač ni zgodilo …

 

Režija: Scott Mann
Scenarij: Jonathan Frank
Glasba: Tim Despic
Igrajo: Grace Caroline Currey, Virginia Gardner, Jeffrey Dean Morgan
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution

 

Zgodba
Za najboljši prijateljici Becky in Hunter je smisel življenja v premikanju mej in premagovanju strahu. Niv izziv vidita v vzponu na zapuščeni, 600 metrov visok televizijski stolp sredi kalifornijske puščave. Podvig sta pričeli kot Beckyjino prebolevanje smrti njenega moža Dana, ki je življenje izgubil v plezalni nesreči leto pred tem. Hunter bi ji pri tem rada pomagala, zraven pa posnela nov podvig za svoje sledilce. Napis o smrtni nevarnosti ju seveda ne odvrne. Ko pa zunanja lestev stolpa popusti, najboljši prijateljici ostaneta ujeti na vrtoglavi višini na vrhu stolpa. Previsoko, da bi uporabili mobilni telefon za klic na pomoč, morata sami najti pot navzdol, ali pa umreti pri poskusu. Njune plezalske sposobnost so s tem postavljene pred največjo preizkušnjo, saj se morata na vrtoglavi višini boriti za preživetje v nemogočih vremenskih razmerah in pomanjkanju zalog.

 

 

Komentar
“Padec v resnici ni plezalni film, ampak dih jemajoča, srhljiva in adrenalinska nizkoproračunska enodejanka o izgubi, prijateljstvu in želji po preživetju, ki dokazuje, da tudi veliko klišejev lahko osupne, če so le dovolj spretno povezani v celoto.”
Gaja Poeschl, Program Ars

 

Zanimivost
Ko je bil film končan, je bil v njem več kot trideset kletvic, ki jih je bilo treba z novo sinhronizacijo odstraniti, ko je film odkupil studio Lionsgate in mu prilepil cenzorsko oznako PG-13. Uporabiti so morali tehnologijo z umetno inteligenco, ki je lahko “popravila” premikanje ust glavnih igralk.

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …