Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
16. 1. / Ponedeljek / 20:15

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Velika dvorana
16. 1. / Ponedeljek / 20:15

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Velika dvorana
Glasbeni abonma 2022/23 – 42. koncertna sezona/4. koncert

 

Federico Maria Sardelli, dirigent

 

Orkester Slovenske filharmonije je reden ugledni gost našega Glasbenega abonmaja. Sestav se lahko pohvali z bogato tradicijo, saj segajo njegove korenine v leto 1701, v zdajšnji obliki pa je zaživel leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija. Orkester, ki združuje najboljše domače in tuje glasbenike in redno gostuje na najodmevnejših glasbenih festivalih v tujini, izvaja standardni orkestrski repertoar 18. in 19. stoletja, pa tudi najsodobnejšo glasbo in glasbo starejših slogovnih obdobij ter s tem dokazuje svojo vsestranskost. Za njegovo rast so zaslužni domači stalni dirigenti, med njimi Samo Hubad, Uroš Lajovic in Marko Letonja, pa tudi dirigentski gostje in solisti mednarodnega slovesa.

 

Tokrat bo orkester nastopil pod taktirko italijanskega dirigentskega gosta, flavtista, skladatelja in muzikologa Federica Marie Sardellija, glavnega dirigenta rimskega orkestra Baročna akademija sv. Cecilije. Kot gostujoči dirigent sodeluje s številnimi sestavi, med drugim s Torinskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom beneške La Fenice in Ruskim državnim komornim orkestrom. Poleg tega je Sardelli leta 1984 ustanovil srednjeveški ansambel Modo Antiquo, posnel več kot štirideset plošč (za založbe Naïve, Deutsche Grammophon, Sony, Glossa, Dynamic in Brilliant) in bil dvakrat nominiran za nagrado grammy (1997, 2000). Skupaj bodo Veliko dvorano Kulturnega doma Nova Gorica napolnili z zvoki enega najbolj briljantnih violinistov in skladateljev Antonia Vivaldija. Rdeča nit so namreč njegove skladbe, tako tiste že uveljavljene kot skoraj nepoznane.

 


PROGRAM:

 

A. Vivaldi: Simfonija v C-duru iz serenade »La Senna festeggiante«, RV 693
A. Vivaldi: Koncert v d-molu za violino, godala in basso continuo, RV 813
A. Vivaldi: Koncert za violino, orgle, godala in basso continuo, RV 808
A. Vivaldi: Simfonija iz opere »Il Farnace« za 2 oboi, godala in basso continuo, RV 711-D
A. Vivaldi: Koncert v F-duru za violino, orgle, godala in basso continuo, RV 775
A. Vivaldi: Koncert »per la Solennità di S. Lorenzo« v C-duru za 2 violini, 2 flavti, 2 oboi, 2 klarineta, fagot, godala in basso continuo, RV 556

 

Kontakt in informacije
T:
05 335 40 13rn
E:
pr@kulturnidom-ng.si