Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
13. 4. / Sreda / 18:00

Nina Jeza: Predstavitev kataloga in javno vodstvo po razstavi Pošasti so ljudje

Mestna galerija Nova Gorica
13. 4. / Sreda / 18:00

Nina Jeza: Predstavitev kataloga in javno vodstvo po razstavi Pošasti so ljudje

Mestna galerija Nova Gorica
Razstavna sezona 2021/22

 

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi Pošasti so ljudje, ki jo podpisuje kuratorka Nina Jeza. Na razstavi, ki si jo lahko ogledate do 22. aprila 2022 so razstavljena dela umetnikov Mirsada Begića, Gorana Bertoka, Saše Bezjak, Andreja Brumna Čopa, Mateja Čepina, Tine Dobrajc, Mita Gegiča, Milana Goloba, Natalije Šeruga Golob, Zdenka Huzjana, Marka Jakšeta, Janeza Kardelja in Mateje Kavčič.

Izbor umetnikov temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja; gre predvsem za vizualna umetniška dela, ki nas bodo popeljala skozi svet pošastnih prikazni, demonov in »frikov« ter občutka strašljive nočne more, ki nas dandanes spremlja celo v resničnem življenju: včeraj covid, danes vojna, kaj nas čaka jutri?

Tema, avtorji in izbrana dela so podrobneje predstavljeni v razstavnem katalogu, ki ga bomo predstavili na zadnjem vodstvu po razstavi, po kateri nas bo popeljala kuratorka Nina Jeza.

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

V Mestni galeriji Nova Gorica v marcu pripravljamo na ogled vsakoletno študijsko razstavo. Kuratorstvo in izbor umetnikov je bil letos zaupan likovni kritičarki Nini Jeza.

Sodobna družba se, neverjetno, še v 21. stoletju sooča z idiosinkrazijo stereotipov: LGBT aktivizem, avtizem, migrantski valovi, fetišiem, zasvojenosti. teorije zarote in manična psihofizična stanja so le nekateri izmed njih. Še danes nismo naredili razumskega koraka proti bolj odprti družbi, ki bi stereotipe zamenjala z znanstvenimi dokazi: v resnici smo v obdobju pandemije več kot očitno zabredli v siva močvirja intelektualnega kvazi-prestiža socialnih omrežij, s pomočjo katerih so moderni spletni geniji pograbili priložnost za predstavitev lastnih homeopatskih in new-agevskih idej. Sodobne pošasti za pranje nedoletnih možganov so nadomestile psihopate, institucionalizirane norce in nadomestne morilce ter s pomočjo socialnih mrež ter dostopnostjo vsakovrstnih informacij docela zabrisali mejo med znanostjo, dejstvi in fikcijo.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content