Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
24. 10. / Torek / 20:15

NEMIR (2022)

Mala dvorana
24. 10. / Torek / 20:15

NEMIR (2022)

Mala dvorana
Filmska sezona 2023/24

 

Nemir (Unrueh, Švica, 2022, 93 min.)

 

Deset let pred uvedbo greenwiškega srednjega časa ure kažejo različen čas: tovarniški, občinski, telegrafski in železniški. Ekscentrična, duhovita zgodovinska drama o anarhiji in urarstvu v Švici v drugi polovici 19. stoletja. Film temelji na zgodovinskih dogodkih in na resničnem liku Petru Kropotkinu, ki je v svoji knjigi Spomini revolucionarja opisal, kako je v Švici postal anarhist.

 

Režija in scenarij: Cyril Schäublin
Fotografija: Silvan Hillmann
Igrajo: Clara Gostynski (Josephine Gräbli), Alexei Evstratov (Pyotr Kropotkin), Monika Stalder (Mireille Paratte), Li Tavor (Mila Fuchs), Valentin Merz (direktor tovarne Roulet), Laurence Bretignier (Louise Liechti), Laurent Ferrero (žandar Payard), Mayo Irion (fotograf Clément)
Distribucija: Cinemania group
Žanr: drama

 

Zgodba
19. stoletje. Švicarsko mesto izdelovalcev ur se spreminja pod vplivom novih tehnologij. Mlada tovarniška delavka Josephine izdeluje ‘nemirke’, kolesca, ki nihajo v srcu mehanskih ur. Soočena z novim načinom organizacije denarja, časa in dela se vključi v lokalno gibanje anarhističnih urarjev, kjer spozna ruskega popotnika in kartografa Petra Kropotkina.

 

»Teoretični vidiki anarhizma /…/, kritika državnega socializma /…/ in revolucionarni značaj agitacije so močno nagovarjali moj um. Toda egalitarni odnosi, ki sem jih našel v pogorju Jura, neodvisnost mišljenja in izražanja, ki sem jo opazoval pri delavcih, ter njihova brezmejna predanost stvari so še veliko močneje nagovorili moja čustva; in po nekaj tednih bivanja pri urarjih so bila moja stališča o socializmu jasna: bil sem anarhist.«
Peter Kropotkin, 1877

 

 

Izjava avtorja
»Moja babica je bila zaposlena v švicarski tovarni ur, kjer je izdelovala tako imenovane nemirke. Veliko žensk v moji družini je v 19. in 20. stoletju delalo v urarski industriji. /…/ Film, ki rekonstruira dogajanje v urarskem mestu okoli leta 1877, temelji na zgodovinskih dogodkih, zaradi katerih je dolina Saint-Imier na severozahodu Švice postala politični epicenter rastočega mednarodnega anarhističnega gibanja. /…/. Lik Petra je navdihnil resnični Peter Kropotkin (1842–1921). Njegova knjiga Memoirs of a Revolutionist, v kateri opisuje, kako je v Švici postal anarhist, je bila pomemben vir pri pisanju scenarija. Josephine in Peter se srečata v obdobju, ko so nove tehnologije merjenja časa, fotografija in telegraf spreminjali družbeni red, anarhistične ideje pa so začele konkurirati naraščajočemu nacionalizmu. Z uprizarjanjem nekaterih situacij iz preteklosti želim gledalce povabiti k ponovnemu razmisleku o sedanjosti. Ali so definicije časa in dela, ki so se razvile in uveljavile v zgodnjem industrijskem kapitalizmu, morda le fikcija? Kako konstrukcije, kot so ‘narod’ in drugi izumi 19. stoletja, določajo način, kako danes skupaj živimo, kako organiziramo in doživljamo čas in delo? Ali obstaja nekakšna kapitalistična mitologija, ki neopazno usmerja naše vsakdanje življenje? In kakšne druge pravljice bi bile še mogoče?«
Cyril Schäublin

 

Komentar
“Film Nemir v ostrem kontrastu s svojim naslovom deluje izjemno umirjeno in poetično, brbotajoč nemir prihajajočih družbenih sprememb pa spretno skriva pod površino, kakor ura skriva v sebi nemirko, kolesce, ki skrbi za enakomeren ritem. Bistvo pač včasih ostaja očem nevidno in treba ga je preprosto začutiti.”
Gaja Pöschl, Program Ars

 

Režiser
Cyril Schäublin je rojen leta 1984 v Zürichu. Odraščal je v urarski družini, študiral pa je mandarinščino na Akademiji Zhong Xi v Pekingu in filmsko režijo na DFFB v Berlinu. Po diplomi se je vrnil v Švico. Njegov celovečerni prvenec Dene wos guet geit je bil premierno prikazan na festivalu v Locarnu in je med drugim prejel nagrado za najboljši film na festivalu v Edinburgu.

Cena vstopnice
Redna: 5,5 €
Znižana*: 4,5 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content