Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
19. 10. / Četrtek / 11:00

Čezmejni filmski festival Poklon viziji/Nagrada Darko Bratina

Mala dvorana
19. 10. / Četrtek / 11:00

Čezmejni filmski festival Poklon viziji/Nagrada Darko Bratina

Mala dvorana

 

Kulturni dom Nova Gorica bo vnovič gostil čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga že štirindvajsetič pripravlja Kinoatelje v sodelovanju s partnerskimi institucijami. Festivalsko popotovanje bo preželo več mest, najbolj intenzivno dogajanje pa bo postavljeno v obe Gorici, v programu med 16. in 22. oktobrom 2023.

 

V Kulturnem domu Nova Gorica bodo na ogled tako dela letošnjega gosta, prejemnika nagrade Darko Bratina, Stefana Komandareva, kot tudi kratkometražni nabor iz festivalske sekcije Prvi Poleti. To sekcijo še naprej žene želja predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme najrazličnejših žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric.

Letošnja edicija prinaša nekaj lokalnih premier, ki bodo zajele tudi veliko platno novogoriškega kina. Odvila se bo slovenska premiera filma Disco Boy italijanskega režiserja Giacoma Abbruzzeseja. Za svoj celovečerni prvenec je dobil več mednarodnih lovorik, tudi srebrnega medveda na 73. Berlinalu. Obsežen program festivala bo zaobjel tudi pogled nazaj, na Poklon viziji se letos vrača eden od starih prijateljev festivala, armenski cineast Harutin Hačatrian. Skupaj z gostom bomo z izborom kratkih in celovečernih filmov zaznamovali stoletnico armenskega filma.

 

Festival, ki sloni na vrednotah medkulturnega dialoga, je tudi del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

 

Program v Kulturnem domu Nova Gorica

 

11.00  Sodba (The Judgement), r. Stephan Komandarev (Bolgarija, Nemčija, Hrvaška, Makedonija 2014, 107 min.)

 

Mitio je izgubil vse, kar mu je bilo pomembno: ženo, delo in upanje. Zdaj izgublja še zaupanje edinca Vaska. Iz obupa privoli v tihotapljenje nezakonitih priseljencev iz Sirije prek strmega gorskega prelaza v Bolgarijo. Ostaja še zadnja pot. Ko je Mitio prepuščen na milost in nemilost gori Sodba in nujno potrebuje pomoč svojega vedno bolj odtujenega sina, medtem odkriva tudi to, ali mu je mogoče odpustiti grozovit greh, ki ga je zakrivil pred 25 leti.

Komandarev prejme nagrado za svoj poglobljen filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo. Gledalca prisili, da se sprašuje o pomenu ideologije in veroizpovedi, državnih in etničnih meja, o socialnih neravnovesjih ter politični korupciji.

Po koncu filma sledi kratek pogovor z avtorjem.

 

14.30  Disco Boy, r. Giacomo Abbruzzese (Italija, Francija, Poljska, 2023, 92 min.)
slovenska premiera 

 

Po mučnem potovanju po Evropi Aleksej prispe v Pariz, kjer se pridruži tujski legiji. V delti reke Niger se Jomo bori proti naftnim podjetjem, ki ogrožajo njegovo vas in življenje njegove družine. Nekega dne na čelu oborožene skupine ugrabi francoske državljane. Posreduje komanda tujske legije pod vodstvom Alekseja. Usodi Alekseja in Joma se bosta združili in nadaljevali prek meja, teles, življenja in smrti.

Po koncu filma sledi glavni pogovor s Cristino Battocletti in Giacomom Abbruzzesejem.

 

17.00 First Crossings: tekmovalni program  (Podnapisi v angleščini)

Nagrada žirije.

 

Kratki filmi iz sekcije Prvi Poleti bodo že šestič vzleteli v okviru čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji. Festival želi predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme najrazličnejših žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric. To so avtorska dela v raznoterih formah, animacija, video eseji, umetnostni in glasbeni videoposnetki, video poezija, ter druge eksperimentalne oblike kratkih filmov.

 

 

Več na: https://www.poklonviziji.com/

 

Vstop prost!

 

Brezplačne vstopnice za posamezno projekcijo dobite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content