Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
10. 5. / Torek / 20:00

MITTELVOX ENSEMBLE Godalni kvintet NOVA Mateja Černic, dirigentka

Cerkev Marijinega oznanjenja v Novi Gorici (Kapela)
10. 5. / Torek / 20:00

MITTELVOX ENSEMBLE Godalni kvintet NOVA Mateja Černic, dirigentka

Cerkev Marijinega oznanjenja v Novi Gorici (Kapela)

MITTELVOX ENSEMBLE
Camilla Solito, Anna Tulissi, Aleksija Antonič, Mateja Jarc, Mirko Ferlan, Matej Velikonja, Massimiliano Migliorin, Joahim Nanut, Adriana Tomišić, Lara Turchetto, Alfredo Cibic, Marco Filippo

 

Mateja Černic, dirigentka, umetniška vodja

 

Godalni kvintet NOVA
Mojca Batič
, violina
Ana Cotič, violina
Barbara Grahor Vovk, viola
Polona Soban, violončelo
Aleksander Paunović, kontrabas

 


 

ENSEMBLE MITTELVOX sestavljajo pevci in glasbeniki, ki prihajajo iz različnih pokrajin Furlanije Julijske Krajine. Skupina, ki je na pobudo umetniške vodje Mateje Černic nastala leta 2021, ponuja kvalitetne in zanimive glasbene sporede z željo po ovrednotenju večkulturnosti svojega domačega kraja. Po prvem projektu z naslovom Sakralni prostor med polifonijo in minimalizmom, bo Mittelvox Ensambel ponovno predstavil program z duhovno vsebino: Tenebrae factae sunt – Kristusov pasijon skozi molitev in kontemplacijo ob velikem petku.

 

Prvi del programa se nanaša na liturgijo teme (Ufficium Tenebrarum) – svečane antične molitvene obrede med jutranjimi molitvami (jutranjicami). Vloga responzorijev je bila komentar na lekcije, ki so si sledile na veliki četrtek, petek in soboto. S svojo presunljivo vsebino so responzoriji navdahnili številne skladatelje v različnih obdobjih: predstavili vam bomo uglasbitve Tomasa Luisa De Victorie, Jacopa Tomadinija in Francisa Poulenca.

 

Kristusovo križanje bo odzvanjalo v znameniti skladbi Crucifixus Antonia Lottija, edinem a cappella delu njegova Creda v F-duru za zbor in orkester. Med osrednje obrede velikega petka spada čaščenje križa, ki ga uvaja petje značilnih impromperia (pritožb). Giammartino Durighello je na zanimiv način upesnil prvi verz tega dramatičnega besedila, ki uprizarja dialog med razočaranim Kristusom in hebrejskim narodom, ki ga je izdal.

 

Antično himno Crux fidelis, ki izzveni med čaščenjem križa, je sprva uglasbil Venanzio Fortunato; v besedilu obuja legendo, po kateri naj bi les Kristusovega križa izhajal iz drevesa, ki je v raju na Zemlji rodil sad izvirnega greha.

 

Drugi del koncerta je posvečen postnim napevov, ki izhajajo iz ljudske tradicije: predstavili bomo dve antični hvalnici v italijanskem jeziku in ljudsko pesem iz Benečije, ki jo je priredil Pavle Merku.

 

Koncert bo sklenila sekvenca Stabat Mater izpod peresa Josepha Rheinbergherja za zbor, godalni kvintet ter orgle.

 

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Koncertni list

Mateja Černic se je kot zborovska dirigentka uveljavila na različnih tekmovanjih. Na mednarodnem tekmovanju za zborovske dirigente Fosco Corti 2021 v Turinu se je uvrstila na tretje mesto in dobila nagrado za najboljšega italijanskega dirigenta. Leta 2017 je na državnem tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu dosegla tretje mesto, leta 2016 pa se je na državnem tekmovanju Zvok mojih rok v Ljubljani uvrstila med finaliste. Redno se je izpopolnjevala na zborovodskih seminarjih in mojstrskih tečajih: sodelovala je na mednarodnem visokem tečaju za zborovske dirigente na znameniti Accademia Chigiana v Sieni, udeležila se je Mednarodne akademije za zborovske dirigente v Fanu (2017), ki jo je vodil Ragnar Rasmussen, leta 2018 je v sklopu mojstrskega tečaja v Berlinu sodelovala z znamenitim radijskim zborom Rundfunkchor Berlin in z dirigetom Stefanom Parkmanom.

Leta 2018 je z odliko in častno omembo magistrirala iz zborovskega dirigiranja na konservatoriju Bonporti v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Izobraževala se je tudi v Ljubljani, kjer leta 2014 je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo (zborovodstvo v razredu prof. Marka Vatovca). Leta 2013 je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2008 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, kjer je sodelovala na katedri za glasbo. Leta 2002 ji je bil zaradi izjemnih šolskih uspehov dodeljen naziv “alfiere del lavoro” (praporščak dela).

 

Bila je članica APZ Tone Tomšič iz Ljubljane (pod vodstvom Urše Lah), Arnold Schömberg chora iz Dunaja (pod vodstvom Ervina Ortnerja), nacionalnega mladinskega zbora iz Italije (Coro giovanile Italiano – pod vodstvom Lorenza Donatija in Daria Tabbie), komornega zbora Utopija in Realnost (pod vodstvom Urše Lah in Ragnarja Rassmussena), komornega zbora UT-Insieme vocale consonante ter sienskega stolnega zbora Guido Chigi Saracini (pod vodstvom Lorenza Donatija). Projektno je sodelovala kot dirigentka italijanskega mladinskega zbora, ko je zbor nastopil na koncertu skupine Rolling Stones v Rimu leta 2014.

 

Od leta 2007 vodi DVS Bodeča neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejela visoka priznanja: priznanje first prize summa cum laude v Neerpeltu leta 2010, prvo mesto na državnem tekmovanju Vittorio Veneto 2011, drugo mesto na državnem tekmovanju Cantonigros 2012, šrvo mesto na državnem tekmovanju Polifonico v Arezzu leta 2013, drugo mesto na mednarodnem tekmovanju v Maasmechelnu leta 2015, drugo mesto na mednarodnem tekmovanju Fleischmann v Corku 2017 ter tretje mesto na državnem tekmovanju v Materi leta 2018). Leta 2012 je za umetniške dosežke z DVS Bodeča neža prejela nagrado Zlato zrno. Januarja 2013 ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti republike Slovenije podelil eno med najvišjimi priznanji za mlade ustvarjalce Zlati znak. Od leta 2011 do 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, s katerim je leta 2013 na tekmovanju v Bad Ischlu prejela dve zlati plaketi in nagrado za najboljšega dirigenta.

 

Od leta 2014 vodi Goriški komorni zbor (Nova Gorica), s katerim je leta 2015 izvedla Schubertovo mašo v G-duru. Leta 2017 je Goriški komorni zbor prejel zlato priznanje z odliko in priznanje za najboljše mešani zbor na Regijskem tekmovanju v Postojni, leta 2018 prvo nagrado na Grand Prixu tekmovanja Zlatna lipa v Tuhlju. Od leta 2018 vodi MlPZ Emil Komel iz Gorice. Leta 2021 je ustanovila vokalno skupino Mittelvox Ensemble.

 

Mateja Černic redno sodeluje kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih in kot predavateljica na zborovskih seminarjih: kot docentka sodelovala je na znamenitnem Festival di Primavera (ki ga prireja Feniarco – državno italijansko zborovsko združenje) ter na Zborovski šoli, ki jo prireja Zavod RS za šolstvo.

TENEBRAE FACTAE SUNT

Kristusov pasijon skozi molitev in kontemplacijo ob velikem petku

 

Tomás Luis de Victoria (1548-1611):

Tenebrae factae sunt (responzorij za veliki petek – 2. jutranjica)

 

Francis Poulenc (1899-1963):

Vinea mea electa (responzorij za veliki petek – 1. jutranjica)

 

Jacopo Tomadini (1820-1883):

Caligaverunt oculi mei (responzorij za veliki petek – 3. jutranjica)

 

Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613):

O vos omnes (antifona)

 

Antonio Lotti (1667-1740):

Crucifixus (iz Creda v F-duru)

 

Gianmartino Durighello (1961):

Popule Meus (Improperia)

 

Ecce Lignum Crucis (gregorijanski koral)

Crux Fidelis (gregorijanski koral)

 

Prir. Giorgio Ghedini (1892-1965):

Dove vai, Madonna mia (stara hvalnica)

 

Prir. Lorenzo Donati (1972):

Ponetemente (florentinska hvalnica)

 

Prir. Pavle Merkù (1927-2014):

Kier je Jezus krvavi pot potil (canto popolare sloveno)

 

Joseph Rheinbergher (1839-1901):

Stabat mater (za mešani zbor, orgle in godalni kvintet)

 

Skip to content